Produktion, forarbejdning og handel med markfrø, grøntsagsfrø og sædekorn til kommercielt brug

Der er krav om registrering, certificering og mærkning samt plantesundhed ved handel med frø til kommercielt brug inden for EU og ved import og eksport.

Inden du producerer eller handler med frø af visse arter til kommercielt brug, skal du være opmærksom på en række krav til bl.a. registrering af virksomhed, sortsafprøvning og sortsregistrering, certificering og mærkning, der skal overholdes.

Du kan læse mere om regler for produktion, forarbejdning og handel med grøntsagsfrø, markfrø og sædekorn til kommercielt brug i virksomhedsvejledningen.

Vejledning om grøntsagsfrø, markfrø og sædekorn til kommercielt brug (Virksomhedsvejledningen)

Er du tvivl om dine aktiviteter betragtes som kommercielt brug, kan du læse mere om dette i Landbrugsstyrelsens hobbyvejledning.

Vejledning om handel med og overdragelse af frø til ikke-kommerciel brug og bevaring (Hobbyvejledningen)

De enkelte produktionsenheder i din virksomhed skal registreres ved TystofteFonden, hvis I producerer og/eller handler frø til kommercielt brug. For at blive registreret skal I sende en mail til TystofteFonden på certificering@tystofte.dk

TystofteFondens hjemmeside

For at blive godkendt på sortslisten, skal en sort gennemgå en officiel undersøgelse, den såkaldte sortsafprøvning. Afprøvningen skal foregå på en institution, som er akkrediteret af EU’s sortskontor (CPVO). I Danmark foregår afprøvningen på TystofteFonden. Hvis resultaterne af sortsafprøvningen er tilfredsstillende, bliver sorten optaget på dansk sortsliste eller en national sortsliste i en anden EU-medlemsstat, en såkaldt sortsregistrering.

Optagelse af nye sorter på sortslisten

Det er en betingelse for handel med partier af frø eller sædekorn af visse arter, at de certificeres. For at et frøparti kan blive certificeret, skal det opfylde en række kvalitetsnormer. Disse kvalitetsnormer afhænger af hvilken afgrøde og hvilken certificeringskategori, der er tale om.  Virksomheden skal selv anmelde et parti til certificering til TystofteFonden. Der er en række undtagelser fra certificeringskravet, samt mulighed for handel med frøpartier, der ikke er certificerede, som f.eks. standardfrø og bevaringssorter.

Som en del af processen af certificering af frø og sædekorn indgår markkontrol, prøvetagning og laboratorieanalyse. Personer og virksomheder kan autoriseres af Landbrugsstyrelsen til at udføre markkontrol, prøvetagning og analyse af frø og sædekorn. For at blive autoriseret skal du indsende en ansøgningsblanket til Landbrugsstyrelsen. Kravene, som skal være opfyldt, for at du kan blive autoriseret, er beskrevet i virksomhedsvejledningen.

Alle partier skal være ledsaget af en mærkeseddel. Der gælder forskellige krav til mærkning af certificerede partier, ikke-endeligt certificerede partier, partier af standardfrø, forædlermateriale og småpakninger. Det er virksomheden selv, der skal sikre at partier af frø mærkes og forsegles efter de gældende regler, som fremgår af bekendtgørelserne.

Udover en mærkeseddel, kan der også være krav til at partiet skal være ledsaget af et plantepas eller plantesundhedscertifikat. Du kan læse mere om krav til plantepas i Landbrugsstyrelsens vejledning om brugen af plantepas. 

Vejledning om brugen af plantepas

Når du importerer frø fra lande udenfor EU, eller når du eksporterer frø ud af EU, skal varen følges af et plantesundhedscertifikat, som attesterer, at varen lever op til en række plantesundhedsmæssige krav. Af plantesundhedshensyn skal du også anmelde import af frø udenfor EU og indførsel af certificeret frø fra andre EU-lande, hvis frøet skal udsås til produktion af nye frø.

Eksport af planter, planteprodukter, frø og brugte landbrugsmaskiner

Eksport af frø

Når du eksporterer frø ud af EU, skal varen følges af et plantesundhedscertifikat, som attesterer, at varen lever op til en række plantesundhedsmæssige krav.

Kontakt

Planter & Biosikkerhed
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Planter&Biosikkerhed-@lbst.dk