Der er mange mulige skadegørere, som kan angribe planter, bl.a. svampe, virus, bakterier, nematoder, insekter og snegle. Nogle er hjemmehørende og helt almindelige, mens andre er karantæneskadegørere, som ikke må findes i Danmark. Disse er der pligt til at anmelde og bekæmpe ved fund. Begge kan medføre alvorlige skader på din produktion.
Heldigvis er der ikke stor sandsynlighed for at finde karantæneskadegørere i din produktion. Skulle der ske fund af en karantæneskadegører, kan din produktion blive underlagt handelsrestriktioner og andre restriktioner i en periode, for at undgå at skadegøreren spredes.
Vær opmærksom på symptomer
Det er vigtigt løbende at holde øje med dine planter og være opmærksom, når du ser symptomer på skadegørerangreb. Særligt symptomer, som du ikke tidligere har set i din kultur, da der kan være tale om angreb af særligt alvorlige planteskadegørere. Når du ser nye symptomer, som du ikke kender, er det altid vigtigt at reagere hurtigt og undersøge hvad dine planter fejler, så der ikke sker spredning og etablering med store tab til følge.
Når du skal indkredse hvilken skadegører din produktion er angrebet af, er det vigtigt at se nøje på symptomerne og skadegøreren, hvis det er muligt. Skadegørerne har forskellige stadier, som kan gøre det svært at identificere, hvilken der er tale om.
Har du mistanke om at dine planter er angrebet af en karantæneskadegører, bør du koncentrere dig om de karantæneskadegørere, som dine planter kan være værter for. Derudover er det vigtigt også at være opmærksom på de bredspektrede skadegørere, som kan angribe et bredt spektrum af plantearter.
Information om skadegørere og symptomer
Hvis du er tilknyttet en konsulent eller et rådgivningscenter, vil du ofte kunne få information om skadegørere og symptomer dér. Du kan også finde en lang række skadegørerinformationer og symptomer, samt nøgler til at identificere skadegøreren, i bøger og på nettet. Du bør være opmærksom på, at informationerne kan være forældede, så det ikke altid er angivet om en skadegører er en karantæneskadegører. Det skyldes at karantæneskadegørerlisten løbende opdateres. Nogle skadegørere kommer på listen, andre ryger af.
Find flere informationer om planteskadegørere
Faktaarkene om planteskadegørere
EPPOs hjemmeside har information om bestemte skadegørere
Ofte beskriver EPPO skadegørernes biologi, udbredelse, kendetegn, og symptomer på angreb.
I bilagene til EU's beskyttelsesforanstaltninger mod skadegørere kan du finde en liste over alle EU karantæneskadegørere (bilag 2), en liste over beskyttede zoner i EU og beskyttet zone-karantæneskadegørere (bilag 3), en liste over regulerede ikke karantæneskadegørere (RNQP'ere) og omfattede værtplanter (bilag 4), samt måder til at undgå RNQP'ere på specifikke planter (bilag 5).