Dyrkning af genetisk modificerede afgrøder

For at kunne dyrkes i Danmark skal genetisk modificerede afgrøder godkendes i EU, og du skal være godkendt til at dyrke, håndtere og transportere dem.

Ønsker du at markedsføre en genetisk modificeret afgrøde til dyrkning, skal du indsende en ansøgning om tilladelse til dyrkning i EU. Jordbrugere, som ønsker at dyrke GM-afgrøder, og maskinstationer og transportører af GM-afgrøder, skal have gennemført et  kursus om spredning af GM-afgrøder, før de må dyrke eller håndtere GM-afgrøder.

Forskningsmæssig dyrkning af GM-planter kræver en tilladelse til forsøgsudsætning fra Landbrugsstyrelsen.

For at der kan dyrkes GM-afgrøder i Danmark, skal en GM-afgrøde være godkendt til dyrkning i EU

En virksomhed, der ønsker at ansøge om godkendelse til udsætning af en GMO (plante, dyr eller mikroorganisme), kan frit vælge, hvilken EU medlemsstat den ønsker at indlevere ansøgning i. Typisk vil det være den medlemsstat, hvor virksomheden ønsker at markedsføre GMO’en først.

Ansøgning og godkendelse kan ske efter en af følgende to reguleringer afhængig af anvendelsen

Anvendes til foder eller fødevare

Hvis en GM-afgrøde skal anvendes til foder eller fødevare, eller skal godkendes til dyrkning og anvendelse til foder og fødevare, skal den risikovurderes og godkendes i henhold til Forordning (EF) 1829/2003 om genetisk modificerede fødevarer og foderstoffer. Her kan der eksempelvis være tale om ansøgning om godkendelse til at importere eller dyrke en GM soja til anvendelse som foder i EU.  I så fald er Fødevarestyrelsen den ansvarlige myndighed i Danmark. 

EU-Kommissionens hjemmeside om godkendelse af GMO til anvendelse som foder- og fødevare

Anden anvendelse end foder og fødevarer i EU

Hvis en GMO skal markedsføres til anden anvendelse end foder og fødevarer i EU (herunder dyrkning), skal den godkendes i henhold til direktiv 2001/18/EF om udsætning i miljøet af genetiske modificerede organismer. Her kan der eksempelvis være tale om en ansøgning om godkendelse til dyrkning og markedsføring (salg) af GM juletræer, GM prydplanter eller GM akvariefisk. Her er Landbrugsstyrelsen den ansvarlige myndighed i Danmark.

EU-Kommissionens hjemmeside om dyrkning af GMO i EU

Landbrugsstyrelsen godkender ansøgninger om at udbyde kurser i dyrkning, håndtering og transport af GM-afgrøder.

Efter godkendelse bliver kursus- og uddannelsessteder registreret på Landbrugsstyrelsens hjemmeside som godkendte udbydere af kurser i dyrkning, håndtering og transport af GM-afgrøder.

Efter endt kursus indsender kursusudbyderen et skema med oplysninger om kursusdeltagerne samt datoen for kursets afholdelse. Landbrugsstyrelsen udarbejder herefter et kursusbevis (diplom) og et plastikkort (”kørekort”), som bevis for gennemført kursus som dyrker (grønt kort) eller håndtering og transport (gult kort) af GM-afgrøder.

Vejledning for kursusudbydere i dyrkning, håndtering og transport af GM-afgrøder

Landbrugsskoler eller andre uddannelsessteder, der gerne vil godkendes som kursusudbyder, skal udfylde og indsende blanketten: "Ansøgning som udbyder af kurser i dyrkning m.v. af GM-afgrøder".

Kursusudbyder Bygholm Landbrugsskole

Dyrkning, håndtering og transport af genetisk modificerede afgrøder (GM-afgrøder) kræver særlige uddannelser. Du skal tage uddannelserne hos en kursusudbyder, der er godkendt af Landbrugsstyrelsen.

Kurset i dyrkning af GM-afgrøder tager typisk to dage, mens undervisning i håndtering tager en dag. Kursisterne får et kursusbevis (diplom) og et ”kørekort”, som bevis for at de har gennemført kurset.

Du kan læse om indholdet af kurset i et bilag til bekendtgørelsen om dyrkning m.v. af genetisk modificerede afgrøder.

Bekendtgørelsen om dyrkning m.v. af genetisk modificerede afgrøder

Landbrugsstyrelsen har godkendt følgende forsøgsudsætninger af genetisk modificerede afgrøder i Danmark.

Kontakt

Planter & Biosikkerhed
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Planter&Biosikkerhed-@lbst.dk