For at sikre sameksistens mellem de tre produktionstyper (GM-dyrkning, konventionelt og økologisk), har Danmark, som et af de første lande i verden, fastsat regler, der regulerer dette (sameksistensreglerne).
Formål med reglerne
Reglerne skal sikre, at dyrkning af GM-afgrøder, konventionelle - og økologiske afgrøder kan ske uden, at konventionelle og økologiske nabolandmænd lider et økonomisk tab på grund af GMO-iblanding i deres afgrøde.
Også håndteringen i forbindelse med såning, høst, transport af frø og høstprodukter samt køb af GM-frø er omfattet af reglerne.
Målgruppe for reglerne
Reglerne er detaljerede og henvender sig til fem forskellige erhvervsgrupper:
- Dyrkere af GM-afgrøder,
- Leverandører af GM-frø og vegetativt formeringsmateriale,
- Maskinstationer, transportvirksomheder og lagre der håndterer GM-afgrøder,
- Udbydere af kurser i dyrkning og håndtering af GM-afgrøder,
- Konventionelle og økologiske landmænd, der har lidt et økonomisk tab pga. GMO-materiale i deres afgrøder.
Landbrugsstyrelsen har udarbejdet vejledninger om reglerne om sameksistens til de erhvervsgrupper, som bliver involveret i forbindelse med dyrkning af GM-afgrøderne.
Kursus i dyrkning, håndtering og transport af GM-afgrøder
Landbrugere og landbrugsmedhjælpere, der vil dyrke GM-afgrøder, skal først på et 2-dages kursus, inden de må dyrke GM-afgrøder. På kurset gennemgås sameksistensreglerne, samt hvordan GM-afgrøder skal dyrkes i praksis, så der ikke sker spredning af GM-afgrøden til nabomarker. Medarbejdere på maskinstationer, i transportvirksomheder og lagre skal ligeledes på et kursus, om end dette kun varer en dag. På dette kursus gennemgås sameksistensreglerne, samt hvordan GM-frø og andet formeringsmateriale håndteres og transporteres, så der ikke sker spredning af GM-afgrøden fx via maskiner mv..
De kursussteder, der udbyder kurserne, skal godkendes af Landbrugsstyrelsen. Kursusstederne godkendes for et år ad gangen. Personer, der ønsker at komme på kursus, skal kontakte kursusstederne direkte.
Kompensation til landbrugere, som har lidt et tab ved iblanding af GMO i deres konventionelle eller økologiske produkter
Hvis der, på trods af reglerne, alligevel skulle ske en spredning af GMO-materiale til konventionelle eller økologiske nabomarker, kan landmanden få kompensation, hvis han lider et økonomisk tab. Den pengekasse, der skal bruges til kompensationer, finansieres ved, at dyrkerne af GM-afgrøder skal indbetale 100 kr. til pengekassen for hver dyrket hektar.