Godkendelse og kåring af en bevoksning eller frøplantage af træer er en udvælgelse af forældretræer af god kvalitet. Fra disse træer kan der høstes forstligt formeringsmateriale til kommende generationer af skovtræer.
Ønsker du, at få en bevoksning godkendt og kåret til et bestemt formål, skal du sende en anmeldelse til Landbrugsstyrelsen med kopi til Kåringsudvalgets Sekretariat. E-mail fremgår af anmeldelsesskemaerne.
Der er fire forskellige anmeldelsesskemaer. Du skal bruge det, der er relevant for din bevoksning.
Anmeldelsseskema frøavlsbevoksning 2023
Anmeldelsesskema klon-frøplantage 2023
Anmeldelsesskema frøplante-frøplantage 2023
Anmeldelsesskema klon-kvarter 2023
Hvis du vil være sikker på at få din anmeldelse bedømt i det givne år, skal du sende anmeldelsen med alle de nødvendige oplysninger for en bedømmelse senest den 1. april i det givne år.
Hvad sker der ved en godkendelse og formålskåring?
Ejeren af en bevoksning eller frøplantage anmelder materialet til godkendelse og formålskåring. Inden godkendelse og kåring vil en række eksperter besigtige den anmeldte bevoksning eller frøplantage. På grundlag af en visuel vurdering samt oplysninger om bevoksningens oprindelse, pasning og eventuel afkomsafprøvning, laver eksperterne en indstilling. Landbrugsstyrelsen vurderer herefter indstillingen og udsteder en kåringsdeklaration, hvis vurderingen er positiv, Herefter bliver kåringen medtaget på kåringslisten, som er en del af bekendtgørelse om forstligt formeringsmateriale.
Kun velafgrænsede bevoksninger og frøplantager, som i kvalitet er bedre end det danske gennemsnit for den pågældende træart, kan godkendes og formålskåres. En kåret bevoksning eller frøplantage skal være betryggende isoleret mod bestøvning fra mindreværdige pollenkilder.
Hvilke formål kan der kåres til?
Kåring kan ske til formålene:
- Vedproduktion
- Værn- og læplantningsformål
- Juletræ- og klippegrøntsproduktion
- Allé- og parkplantninger
- Biomasseproduktion.
Såfremt en kåret bevoksning ændrer karakter eller findes mindreværdig i afkomstforsøg, kan kåringen annulleres. I kåringsdeklarationen kan der indføjes krav til hvilke områder i bevoksningen, der kan benyttes til frøindsamling, samt krav til vedligeholdelse af bevoksningen. Der kan ligeledes udstedes krav til nærtliggende vegetation.
Selvom en bevoksning er kåret til et specifikt formål, er der ingen begrænsninger i, hvad frø og planter må bruges til. Oplysningerne om formålet er kun en vejledning. Det er derfor vigtigt, at brugerne af formeringsmaterialet selv vurderer hvilke provenienser, der vil være bedst egnede til formålet med en plantning.
Kåringer i andre lande kan have andre formål.
Vedplanteproduktion, værn – og læplantningsformål
En kåring til vedproduktion indikerer, at afkom af bevoksningen eller frøplantagen forventes egnet til vedproduktion. Tilsvarende vil afkom af en bevoksning, som er kåret til værn- og læplantningsformål med en speciel klimatolerance, være egnet til skovbryn eller læhegn i områder med dette klima (fx Nord- og Vestjylland samt kystnære områder generelt).
Juletræ- og klippegrøntproduktion, allé- og parkplantninger
Bevoksninger, der kåres til juletræ- og klippegrøntproduktion samt til allé- og parkplantninger, kan være genetisk snævre, dvs. afkommet varierer ikke ret meget. Det betyder, at afkom af bevoksninger og frøplantager ikke er egnet til vedproduktion eller værn- og læplantningsformål, hvis de kun indeholder få kloner og dermed er genetisk snævre.
Hvad kræves der af en godkendt bevoksning?
Bevoksninger i Danmark kan godkendes i en af følgende kategorier:
- ”Udvalgt”
- ”Kvalificeret”
- ”Afprøvet”
I andre EU-medlemsstater kan der desuden indsamles frø fra ”lokalitetsbestemte” (source identified) bevoksninger og frøplantager, dvs., at der ikke er stillet særlige krav til bevoksningens egenskaber. Denne kategori er endnu ikke benyttet i Danmark. Certificeret formeringsmateriale fra bevoksninger godkendt i andre EU-medlemsstater kan frit indføres til Danmark.
Hovedparten af de danske bevoksninger er kåret som ”'udvalgt”, dvs.at de består af mere end 50 modertræer, som alle er bedre end gennemsnittet. Desuden er der en række bevoksninger, som er kåret som ”afprøvede”, dvs. afkommet fra bevoksningen er dyrket sammen med afkom fra andre bevoksninger af samme art, og afkommets egenskaber er sammenlignet. Kun den bedste halvdel af bevoksninger kan blive kåret som ”afprøvet”.
Frøplantager kan tilsvarende kåres som ”kvalificeret” eller ”afprøvet”. En frøplantage kan bestå af udvalgte plustræer af samme art eller 2 forskellige arter i plantager til produktion af hybrider.
Hvem kan få en bevoksning kåret?
Ejeren af en bevoksning kan ansøge Landbrugsstyrelsen om at få bevoksningen godkendt og formålskåret, så frø fra bevoksningen kan markedsføres i henhold til reglerne om forstligt formeringsmateriale.
Det er også muligt for ejeren af bevoksningen at overdrage ansvaret for kåringen til f.eks. en frøvirksomhed. I dette tilfælde skal overdragelsen dokumenteres over for Landbrugsstyrelsen ved en underskrevet aftale mellem parterne.
Er der flere ejere af mindre dele af en samlet bevoksning, kåres bevoksningen i blokke, som svarer til ejerforholdene.
Hvad er kåringslisten?
Kåringslisten er en liste over godkendt grundmateriale (bevoksninger, frøplantager og kloner) hvorfra høstet formeringsmateriale, kan markedsføres som forstligt formeringsmateriale. Listen publiceres af Landbrugsstyrelseni bekendtgørelse om forstligt formeringsmateriale. Kåringslisten er desuden offentliggjort på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.
Liste over kårede frøavlsbevoksninger
Hvilke arter er omfattet?
De vigtigste danske skovtræarter er omfattet af bestemmelserne om godkendelse og kåring. De er listet i bilag 2 til bekendtgørelse om forstligt formeringsmateriale.
Frø af de arter, som er omfattet af bekendtgørelsens bilag 2, del A, de såkaldte EU- og OECD-regulerede træarter, må kun handles, hvis de kommer fra kårede bevoksninger eller frøplantager. Der er i Danmark kårede bevoksninger af alle de almindelige skovtræarter. For formeringsmateriale af de såkaldte øvrige OECD-regulerede træarter, som fremgår af bilag 2, del B i bekendtgørelsen, er certificering frivillig, og de kan derfor handles uden at være certificerede.
Proveniensregioner
Danmark betragtes generelt som ét proveniensområde, hvis højde over havet ligger mellem 0 og 170 m.
For visse arter er der dog defineret 2 proveniensregioner i Danmark, som f.eks. er gældende for stilkeg, Quercus robur, og vintereg, Quercus petraea.
Proveniensregion 1 omfatter hovedparten af Danmark, mens proveniensregion 2 er den vestligste del af landet, hvor skoven har en væsentlig læfunktion i kombination med en vis vedproduktion.
I andre EU-medlemsstater bruges begrebet proveniensregion på andre måder – f.eks. kan der lægges særligt vægt på højden over havet, på klimaet eller på andre forhold.
Hvordan anfører du bevoksningens koordinater
Ved anmeldelse af grundmateriale skal der i det relevante anmeldelsesskema for bevoksningen angives koordinater for
bevoksningens nøjagtige beliggenhed. Koordinaterne skal angives parvis og kommasepareret med minimum 2 decimaler og med koordinatsystemet ESPG:4326, som også hedder WGS84.
Koordinater angives ved en kombination af bredde- og længdegrader, og kan angives som intervaller, dvs. koordinaterne for bevoksningens eller frøplantagens vestligste, østligste, nordligste og sydligste punkt. Alternativt kan du angive koordinaterne for bevoksningens sydvestligste punkt.
Information om ESPG:4326 systemet
Hvordan kan du slå dokumentbeskyttelsen fra
Skemaerne er beskyttet mod redigering, så du kan klikke fra felt til felt. Hvis du har brug for at indsætte større tekstområder, f.eks. i bilag 1, kan du slå dokumentbeskyttelsen fra. Under fanen ’Gennemse’ vælger du ’Begræns redigering’ yderst til højre. Nederst til højre klikker du på ’ Stop beskyttelse’. Nu er det muligt at skrive og indklippe i flere felter på en gang. Du kan gøre skemaet klikbart igen ved samme sted yderst til højre at klikke på ja ’aktiver beskyttelse’ og trykke OK uden at tilføje en adgangskode.
Ændring eller afmeldelse af godkendte kåringer
Har du opdateringer til et kåret areal, f.eks. udtydning eller afdrift af delareal mm., skal disse oplyses til Landbrugsstyrelsen via blanketten:
Ændring af kåring
Afmeldelse af kåring