Handel med frø reguleres. Der skelnes mellem kommercielle og ikke-kommercielle aktiviteter. Frø er fundamentet for vores landbrugs- og gartneriproduktion, og derfor gælder en omfattende regulering for handel med og udveksling af frø til kommercielt brug, for at sikre kvalitetsfrø og høj produktivitet i erhvervet. Med kommercielt brug mener vi, at det pågældende frø skal bruges som udsæd, hvor den resulterende avl skal indgå i en egentlig erhvervsmæssig produktion.
Produktion, forarbejdning og handel med markfrø, grøntsagsfrø og sædekorn til kommercielt brug
Derimod er handel med og udveksling af frø til ikke-kommercielt brug, ikke omfattet af reguleringen, som betyder, at du frit handle med og udveksle frø, når det er til ikke-kommercielt brug. Der kan dog være visse undtagelser. Der er som udgangspunkt tale om ikke-kommercielt brug, hvis slutbrugeren er privat, altså ikke en virksomhed, eller brugen af frøene ikke er til erhvervsmæssig produktion.
Hobbyavl af markfrø, grøntsagsfrø og sædekorn
Landbrugsstyrelsen er den kompetente, nationale myndighed for reguleringen af produktion og handel med frø og sædekorn til kommercielt brug. Det er Landbrugsstyrelsen, som udsteder områdets regler og vejledninger, men en række af myndighedsopgaverne indenfor området er delegeret til andre institutioner, heriblandt TystofteFonden og Plantenyhedsnævnet.
TystofteFonden og Plantenyhedsnævnet
TystofteFonden er en selvejende fond, der har fået delegeret en række kontrolopgaver i forbindelse med certificering af frø og sædekorn. TystofteFonden er også udpeget til at udføre sortsafprøvning og officiel kontroldyrkning, og fungerer desuden som sekretariat for Plantenyhedsnævnet.
Plantenyhedsnævnet har fået delegeret myndighedsopgaverne med at træffe afgørelser om plantenyhedsbeskyttelse, sortslisteoptagelse og certificering. Nævnet har fem medlemmer, som udnævnes af Landbrugsstyrelsen efter indstilling fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet. Plantenyhedsnævnets opgaver, sammensætning etc. fremgår af bekendtgørelse om Plantenyhedsnævnet.
Oplysninger om TystofteFonden og Plantenyhedsnævnet kan findes på TystofteFondens hjemmeside. Plantenyhedsnævnet informerer om sine aktiviteter, herunder om indkomne anmeldelser og om tildeling af plantenyhedsbeskyttelse, i publikationsrækken: ”Meddelelser fra Plantenyhedsnævnet”.
TystofteFondens hjemmeside
Hvem, der er den kompetente myndighed i de enkelte tilfælde, fremgår af bekendtgørelse om markfrø, bekendtgørelse om grøntsagsfrø, bekendtgørelse om sædekorn og bekendtgørelse om optagelse af sorter af planteformeringsmateriale på den nationale sortsliste.