Rydningspligt, genopdyrkningsret og etablering af skov eller anden natur

Find ud af, hvilke regler der findes i forhold til rydningspligt, genopdyrkningsret og etablering af skov eller natur.

Her finder du oplysninger om reglerne for drift af landbrugsjorder ved anvendelse til dyrkning og natur, herunder emnerne rydningspligt, genopdyrkningsret, samt etablering af skov og anden natur.

Rydningspligten betyder, at du skal vedligeholde dine landbrugsjorder, så opvækst af træer og buske ikke bliver mere end fem år gamle. 

Formålet med rydningspligten er hensyn til naturen, fordi tilgroning kan true de lysåbne halvkulturarealers indhold af vilde planter og dyr. Rydningspligten har også til formål at sikre, at udyrkede landbrugsarealer uden større besvær kan indgå i driften igen.

Vedligehold af dine jorder

Af hensyn til dyre- og plantelivet på arealerne er der bestemte perioder på året, hvor rydningen må finde sted. Hvis du ikke overholder rydningspligten, kan Landbrugsstyrelsen påbyde dig at rydde dine arealer. Hvis du herefter undlader at overholde rydningspligten, kan du risikere politianmeldelse og bødestraf.

Anmeld formodet overtrædelse af rydningspligten

Alle kan melde et areal, der formodes ikke at opfylde rydningspligten. En anmeldelse kan ske ved at kontakte Landbrugsstyrelsen.

Brug gerne dette skema, hvis du vil anmelde et areal:

Anmeld formodet overtrædelse af rydningspligten

Anmeldelsen sendes til: landbrugsloven@lbst.dk  

Ved at forhåndsanmelde et areal som halvkultur eller udyrket areal får du ret til at genopdyrke arealet. Dette gælder uanset om arealet i mellemtiden måtte komme til at opfylde kriterierne for beskyttelse efter § 3 i lov om naturbeskyttelse.

Anmeld genopdyrkningsret

Vær opmærksom på rydningspligten

Arealerne behøver ikke ligge hen som udyrket eller halvkultur på det tidspunkt, hvor du anmelder. Anmeldelsen tilkendegiver din intention om en fremtidig driftsform.

Du skal være opmærksom på, at der er rydningspligt på arealer anmeldt med genopdyrkningsret. 

Etablering af andre former for natur uden rydningspligt betyder, at du varigt kan ændre anvendelse af et areal fra at være til jordbrugsmæssige formål til i stedet at være natur. Arealet bliver fritaget for rydningspligten.

Det kunne for eksempel være en blanding af buske og træer eller krat og lignende. Det beplantede areal skal være på mere end 0,5 ha.

Du skal forud for etableringen indsende en anmeldelse til din kommune. Få anmeldelsesskemaet hos din kommune eller her:

Anmeld areal med anden natur, uden rydningspligt 

Hvis du ønsker at etablere skov med et areal over 0,5 hektar, skal du forud for etableringen anmelde det til kommunen. 

Hvornår er der tale om skov?

Du skal anmelde dit areal med skov til kommunen, hvis det er bevokset med træer, som danner eller indenfor et rimeligt tidsrum vil danne sluttet skov af højstammede træer, og hvis skovarealet som hovedregel er større end 0,5 ha og mere end 20 m bredt.

Tilplantning med henblik på dyrkning af pyntegrønt og juletræer i kort omdrift samt tilplantning med henblik på dyrkning af flerårige energiafgrøder af vedtypen anses ikke som skovplantning.

Småbiotoper på op til 1 ha, der består af opvækst af træer og buske uden produktion for øje, som fungerer som levesteder for vilde planter og dyr, og som i deres karakter adskiller sig fra de omgivende landbrugsjorder, anses heller ikke som skov.

Hvordan anmelder du etablering af skov?

Anmeldelsen skal udarbejdes på en blanket, du kan finde på din kommunes hjemmeside eller her hos Landbrugsstyrelsen.

Anmeld/ansøg om skovetablering

Hvor er skovrejsning uønsket?

I kommuneplanen, som du kan finde på din kommunes hjemmeside, kan du se, om arealet, som du ønsker at etablere skov på, ligger i et område, hvor skovrejsning er uønsket. 

Du må ikke etablere skov, hvor skovrejsning er uønsket. Kommunen kan dog efter ansøgning give tilladelse.

Kontakt

Landbrugsstøtte & Geodata
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk