Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris kontrolstrategi skal sikre tillid til danskproducerede fødevarer i såvel Danmark som på vores eksportmarkeder. Risikobaseret kontrol sikrer bedre vejledning og regelefterlevelse på de områder eller hos de virksomheder, hvor behovet er størst - til gavn for danske forbrugere og fødevareproducenter.
I Landbrugsstyrelsen bruger vi data til at målrette kontrollen de virksomheder, hvor effekten af kontrollen og behovet for vejledning er størst. Samtidig mindsker vi antallet af kontroller af landmænd og virksomheder, som har sagerne i orden.
Udvælgelse til kontrol ved brug af data
Vi gennemfører statistiske analyser, som kan vise, på hvilke områder der oftest konstateres overtrædelser i forbindelse med kontrol. Desuden undersøger vi, om der er særlige faktorer, der øger risikoen for overtrædelser.
Eksempler på data vi bruger: Historiske resultater fra den kontrolbesøg og administrativ kontrol, geografiske forhold, virksomhedskarakteristika, oplysninger fra ansøgninger om støtte, indberetninger, satellitdata, samt data fra offentligt tilgængelige registre.
Landbrugsstyrelsen udvikler løbende analyser og udvælgelsesmetoder ved brug af data, der kan underbygge en objektiv og risikobaseret kontroludvælgelse. Desuden supplerer vi den risikobaserede udvælgelse med tilfældige stikprøver for løbende at sikre, at vi udvælger rigtigt.
Anvendelse af satellitdata til risikobaseret kontrol af støttebetingelser på markerne
Data skal hjælpe landbrugere med at efterleve reglerne
Udover at målrette kontrolbesøgene og forbedre den vejledning, vi giver på selve kontrolbesøgene, bruger vi resultaterne fra vores analyser til at forbedre vores skriftlige vejledninger og informere om, hvad landbrugere skal være opmærksomme på for at få et godt resultat ved et kontrolbesøg.
Vi drøfter løbende vores kontrolindsats og vejledning med erhvervet. I vores kontrolstatistikker, som vi løbende offentliggør, kan landbrugere se de hyppigst forekommende overtrædelser.