I Landbrugsstyrelsen varetager vi opgaverne som den danske plantesundhedsmyndighed og er ansvarlig for at efterleve forpligtelserne i henhold til Den internationale plantebeskyttelseskonvention (IPPC). Endvidere er Landbrugsstyrelsen den danske kompetente myndighed på området i henhold til EU-lovgivning.
Vi arbejder for at hindre forekomst af alvorlige planteskadegørere og dermed medvirke til sunde planter i dansk natur og landskab, i skovene og hos dem, der producerer frø og planter; altså hos virksomheder som gartnerier og planteskoler og hos landmænd.
I vores arbejde fokuserer vi på at holde øje med at de særligt alvorlige plantesygdomme og skadedyr, som er EU-regulerede som karantæneskadegørere, ikke indføres eller forekommer i landet. Vores indsatser omfatter kontrol ved import og under EU-omsætning samt tilsyn hos de danske producenter af planter bestemt til plantning, som foruden gartnerierne og planteskolerne også omfatter frø- og læggekartoffelavl samt autorisation af virksomheder, som producerer træemballage.
Vi udfører også eksportkontrol i forbindelse med eksporten af planter og planteprodukter mv. fra Danmark, og udsteder i den forbindelse plantesundhedscertifikater til lande på eksportmarkeder uden for EU, for at attestere at deres importbestemmelser vurderes at være overholdte.
Udover kontrol- og tilsynsarbejdet udfører vi også årlige moniteringer for forekomst af specifikke karantæneskadegørere m.v. inden for rammerne af et undersøgelsesprogram. Dette arbejde bidrager til at dokumentere dansk frihed eller eventuel forekomst for skadegørerne omfattet af programmet.
Hvis der findes en karantæneskadegører i Danmark, har vi pligt til at udrydde den. Det kan f.eks. være ved at påbyde destruktion af de ting, den er fundet på og måske pålægge nogle restriktioner for andre partier, i en virksomhed eller i et område omkring udbruddet. I nogle tilfælde, hvis der f.eks. er tale om en skadegører, som kan overleve i jorden, kan det ikke lade sig gøre at udrydde skadegøreren. I disse tilfælde vil vi pålægge restriktioner på området og eventuelt også nærliggende områder, der skal sikre at skadegøreren ikke spreder sig til andre områder.