Permanent ekstensivering - generelt

Permanent Ekstensivering støtter udtagning af landbrugsjord med henblik på at reducere påvirkning af klimaet, mindske kvælstofudledningen samt fremme biodiversiteten.

Permanent ekstensivering giver tilskud til landbrugsarealer, som du udtager til gavn for klima, miljø og natur. 

Du kan læse mere om ordningen på denne side, hvor du både kan se webinaret om ordningen, få en kort introduktion til ordningen i et faktaark og læse en række spørgsmål/svar, som løbende bliver opdateret. 

Du kan se eller gense webinaret fra den 4. juni 2024 om Permanent ekstensivering

 Du kan læse mere om ordningen på tilskudsguide for 

Permanent ekstensivering

hvor du også kan finde vejledningen for ordningen.

EU-Kommissionen har godkendt ordningen, og ordningen åbner for ansøgning 2. september 2024.

Bemærk, at ansøgningsfristen er udsat til 29. november 2024. Læs mere i pressemeddelelsen:

Minister forlænger frist for ordning til at tage landbrugsarealer ud af drift

Hvilke naturtiltag må jeg lave på Permanent ekstensivering?

Udtagning af landbrugsarealer medfører i sig selv en fordel for klima, miljø og biodiversitet, men du kan godt lave tiltag på arealer med permanent ekstensivering, der forbedrer biodiversiteten på arealet yderligere.

 Arealet må afgræsses, men der er forbud mod tilskudsfodring.

Du må gerne lade arealer med permanent ekstensivering afgræsse. Hvis du har græssende dyr på arealet, skal du være opmærksom på, at der i udgangspunktet er et forbud mod tilskudsfodring. Du kan dog fodre kalve under 6 måneder i kalveskjul, ligesom du også må give halm til tørt leje. Håndfodring som lokkemiddel er også tilladt. Hvis dyrene afgræsser arealet hele året, og der f.eks. kommer meget sne i en periode, kan du søge dispensation til tilskudsfodring. Hvis du har græssende dyr på arealerne, skal du sikre, at overgræsning undgås, og plantedækket opretholdes.

 Du må også gerne slå arealet. Efter slåning er det en fordel for biodiversiteten at fjerne plantematerialet, dvs. et slæt. Af hensyn til ynglende fugle og vildt anbefaler vi, at du ikke slår arealet i perioden 1. maj – 20. juni. 

Du kan udså hjemmehørende arter på arealer med lav naturværdi

Der er i udgangspunktet et forbud mod at lave jordbehandling, men der er dog enkelte undtagelser. På arealer, hvor der er en lav naturværdi, må du gerne lave en jordbehandling, hvis du også tilsår arealet med frø fra hjemmehørende plantearter. Det kan f.eks. være frø, som du samler fra nærliggende naturarealer. Du kan i vejledningen til permanent ekstensivering se anbefalinger til hjemmehørende plantearter, som du kan så på arealer med permanent ekstensivering. Bemærk at muligheden for at jordbehandle og udså hjemmehørende plantearter kun gælder i 2025 og kun på arealer, hvor biodiversiteten i forvejen er begrænset, dvs. HNV-værdi under 5. Du kan se HNV-værdien for dine arealer på

MiljøGIS

Må jeg grave vandhuller til padder?

Du må gerne grave mindre vandhuller f.eks. paddeskrab til gavn for bl.a. frøer og tudser. Du må også gerne udlægge store sten i begrænset omfang, da det bl.a. også er til fordel for bl.a. padder og krybdyr. Disse tiltag kræver ikke dispensation fra styrelsen ift. permanent ekstensivering. Du skal dog være opmærksom på, at det kan kræve tilladelse fra kommunen.

Må jeg plante træer?

Vi vil som udgangspunkt have en restriktiv tilgang til at give dispensation til at plante træer på arealet. Vi forventer dog at give dispensation, hvis arealet indgår i et større skovrejsningsprojekt eller et større naturgenopretningsprojekt, hvor der indgår planer om tilplantning. Du kan ikke forvente en dispensation, hvis du gerne vil plante vildtremiser, læhegn eller enkeltstående træer.

 Vi forventer at give dispensation til jordbehandling på arealer, der er omfattet af større naturgenopretningsprojekter, f.eks. genslyngning af vandløb.  Generelt forventer vi at kunne dispensere fra forbuddet om omlægning og jordbearbejdning, hvis tiltagene har til formål at forbedre biodiversiteten på arealet og er godkendt af kommunen.

Kontakt

Landbrugsstøtte & Geodata
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk