Social konditionalitet

Fra 2025 kan du blive trukket i tilskud for ordninger, der er underlagt social konditionalitet, hvis du ikke overholder en række arbejdsgiverforpligtelser.

Fra den 1. januar 2025 bliver social konditionalitet en del af grundvilkårene for at kunne modtage fuld landbrugsstøtte. Det betyder, at du kan blive trukket i tilskud for ordninger, der er underlagt konditionalitet og social konditionalitet, hvis du ikke overholder en række arbejdsgiverforpligtelser. Social konditionalitet skal derigennem bidrage til et socialt bæredygtigt landbrug.

De arbejdsgiverforpligtelser, som social konditionalitet omfatter, er gældende nu. Hvis du allerede opfylder disse krav, behøver du ikke ændre noget fra 2025.

Frem mod 1. januar 2025, hvor social konditionalitet træder i kraft, vil vi løbende informere om social konditionalitet. Vi publicerer også en vejledning til social konditionalitet, indtil den er klar, har vi samlet nogle af de mest centrale spørgsmål herunder.

 

Spørgsmål og svar

Social konditionalitet omfatter en række arbejdsgiverforpligtelser med hensyn til arbejdsmiljø samt gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår. Det er de følgende direktivregler, der udgør de omfattede arbejdsgiverforpligtelser:

Direktiv 89/391/EØF om forbedring af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed under arbejdet, artikel 5-12.

Direktiv 2009/104/EF om sikkerhed og sundhed i forbindelse med arbejdstagernes brug af arbejdsudstyr under arbejdet, artikel 3-9.

Direktiv (EU) 2019/1152 om gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår (arbejdsvilkårsdirektivet), artikel 3-6, 8, 10 og 13.

Social konditionalitet introducerer ikke flere arbejdsgiverforpligtelser, men omfatter eksisterende regler, da de tre direktiver er implementeret i Danmark.

Nej, social konditionalitet påvirker ikke kontrollen, eller hvordan de omfattede arbejdsgiverforpligtigelser bliver håndhævet.

Social konditionalitet bygger på det eksisterende kontrol- og håndhævelsessystem. Det er f.eks. fortsat Arbejdstilsynet, der kontrollerer arbejdsmiljøområdet.

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø vil få besked om relevante afgørelser fra det eksisterende system.

Nej. For at en overtrædelse kan føre til sanktion i form af støttetræk i landbrugsstøtten skal den være resultatet af en handling eller udeladelse, som direkte kan tilskrives modtageren af landbrugsstøtte. Overtrædelsen skal herudover have tilknytning til en landbrugsaktivitet, vedrøre bedriften eller andre områder, hvor modtageren er ansvarlig for driften.

Derudover er det kun såkaldte ”eksigible afgørelser”, der kan føre til sanktion under social konditionalitet.

En eksigibel afgørelse er bindende og kan gennemtvinges ved fogedrettens hjælp, hvis den ikke bliver efterlevet. Det betyder f.eks., at en bøde fra Arbejdstilsynet er en eksigibel afgørelse, som kan føre til sanktioner under social konditionalitet.

Derimod kan et påbud fra Arbejdstilsynet ikke i sig selv føre til en sanktion under social konditionalitet.

Styrelsens kommende vejledning om social konditionalitet vil indeholde en nærmere beskrivelse af, hvad der udgør en eksigibel afgørelse under social konditionalitet og eksempler på, hvilke overtrædelser der kan føre til sanktion.

På samme vis som ift. konditionalitet afhænger sanktionen af, hvor grov overtrædelser, om du har overtrådt samme krav inden for en periode på 3 år (gentagelse), og om overtrædelsen er tilsigtet (forsætlig) eller utilsigtet.

Som hovedregel vil sanktionen være en nedsættelse på 3 % af landbrugsstøtten i det pågældende kalenderår. I de nævnte gentagelsestilfælde er udgangspunktet 10 %, mens tilsigtede (forsætlige) overtrædelser sanktioneres med en nedsættelse på minimum 15 % og op til 100 % af landbrugsstøtten i det pågældende kalenderår.   

Det er modtageren af den ”eksigible afgørelse”, der kan blive sanktioneret. Modtager maskinstationen en ”eksigibel afgørelse”, så er det maskinstationen, der kan blive sanktioneret.

Hvis du hyrer et firma til at udføre en opgave, og det er dig, der modtager en ”eksigibel afgørelse”, så kan du blive sanktioneret ved træk i landbrugsstøtten under social konditionalitet.

For forklaring af ”eksigible afgørelser” se svar til spørgsmålet: Er det alle overtrædelser af arbejdsgiverforpligtelserne, der kan føre til sanktion?

Kontakt

Miljø & Erhvervsregulering
Tlf: 33 95 80 00
Mail: miljo-erhvervsregulering@lbst.dk