Mange importlande stiller krav om at juletræer er fulgt af et plantesundhedscertifikat ved import. Det gælder både afskårne juletræer, pottegroede juletræer, juletræer med klump eller barrodsjuletræer.
Landbrugsstyrelsen kontrollerer partierne på eksporttidspunktet og udsteder et plantesundhedscertifikat, hvis det vurderes, at varen opfylder importlandets krav til plantesundhed.
Avlerne af planter med rod, skal være tilmeldt Landbrugsstyrelsens avlskontrol. Der er forskellige krav til avlskontrol og plantesundhedscertifikat, afhængigt af importlandet, se nedenfor.
Specifikke krav ved eksport af juletræer med rod, herunder pottegroede juletræer, juletræer med klump eller barrodsjuletræer
Her finder du krav til eksport af juletræer med og uden rod, samt pyntegrønt og regler for den træemballage, som ofte følger med. Du kan desuden finde få informationer om omsætning af varer indenfor EU.
Vær opmærksom på at informationerne ikke er fyldestgørende og kan ændre sig. Du bør altid forhøre dig om de specifikke krav hos din importør, da du som eksportør har ansvaret for at din vare opfylder importlandets krav.
Schweiz
Der er indgået aftale om, at benytte plantepas i stedet for plantesundhedscertifikat.
Norge
Kræver ikke plantesundhedscertifikat på juletræer uden rod. For træer med rod er der krav om tillægserklæring med frihed for rustsvampen Melampsora medusae, der ikke må forekomme på dyrkningsstedet eller i de nærmeste omgivelser.
Ved eksport af træer med rødder og med et dyrkningsmedie, skal dyrkningsmediet være af europæisk oprindelse.
Rusland
Det er ikke muligt at eksportere planter og planteprodukter fra Danmark til Rusland.
EU har indført eksportrestriktioner mod en række varer til Rusland grundet Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine. Eksportrestriktionerne er gældende for alle EU-medlemslande. Efterfølgende har Rusland indført importstop for planter og planteprodukter eksporteret fra Danmark.
Der er restriktioner mod at eksportere eksportforbudte varer til Rusland via andre lande for derved at omgås EU's sanktioner. Det kan du læse mere om på Udenrigsministeriets hjemmeside.
Du kan finde mere information om eksport til Rusland under ”faglige meddelelser" på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.
Hviderusland, Kasakhstan, Armenien og Kirgisistan
Hvis du eksporterer til Hviderusland, Kasakhstan, Armenien eller Kirgisistan, som er medlemmer af den Eurasiske Økonomiske Union (EAEU), skal du være opmærksom på, at der stilles krav om frihed for amerikansk nåletræfrøtæge - Leptoglossus occidentalis. Amerikansk nåletræfrøtæge ses efterhånden mere hyppigt i Danmark, og er en dygtig flyver. Hvis du skal eksportere fra produktionsarealer, som ligger i nærheden af fyrretræer, skal du anmelde det til Landbrugsstyrelsen, så vi har mulighed for at kontrollere produktionsarealet, mens træerne stadig er på rod. Skadegøreren må ikke forekomme i dine varer ved eksport.
Storbritannien
Der er særlige krav til avlskontrol af pottegroede Pinus L. og Cedrus Trew.
Se Storbritanniens importkrav under del A, særligt punkt 57 og 58 her
I kan yderligere finde en række oplysninger om eksport til Storbritannien her
Storbritannien stiller fire krav om plantesundhedscertifikat på afskårne juletræer og pyntegrønt.
Storbritanniens importkrav under del A, særligt punkt 57 og 58
Yderligere oplysninger om eksport til Storbritannien
Storbritannien stiller krav om plantesundhedscertifikat på afskårne juletræer og pyntegrønt.
Specifikke krav til afskårne træer og pyntegrønt, der leveres uden jord og som åbenlyst ikke kan vokse videre
Afskårne træer og pyntegrønt skal partikontrolleres ved eksport til en række lande. I nogle tilfælde skal der en supplerende kontrol til, inden der kan eksporteres. Den supplerende kontrol faktureres hos rekvirenten.
Lande, der kræver plantesundhedscertifikat
- De Kanariske Øer
- Hong Kong
- Island***
- Israel**
- Japan*
- Marokko
- Rusland****: Eksportforbud
- Hviderusland****
- Kazakhstan****
- Armenien****
- Kirgisistan****
- Serbien-Montenegro
- Singapore*
- Ukraine
- Storbritannien*****
*) krav om tillægserklæring
**) krav om importtilladelse (oversat til dansk eller engelsk)
***) Island har importforbud på juletræer og pyntegrønt af Picea og Pinus. Der er dog mulighed for dispensation for import af grene af silkefyr (Pinus peuce) og Weymouth-fyr (Pinus strobus). Importøren skal sikre, at der foreligger en importtilladelse, som skal fremvises ved eksport.
****) krav om tillægserklæring og krav om frihed for amerikansk nåletræfrøtæge (Leptoglossus occidentalis). Hvis juletræer eller pyntegrønt høstes fra arealer, som står i umiddelbar nærhed af fyrretræer, f.eks. læhegn eller lignende, bør du allerede nu henvende dig til Landbrugsstyrelsens lokalafdeling, som vurdererom det er nødvendigt med en ekstra kontrol, mens træerne stadig er på rod. Kontrollen vil blive faktureret hos rekvirenten.
*****) Afskårne juletræer over 3 meter i højden og pyntegrønt høstet fra træer over 3 meter skal følges af et plantesundhedscertifikat ved import. Kravet er gældende for Abies Mill., Larix Mill., Picea Mill., Pinus L og Pseudotsuga Carrière. Der skal udføres en kontrol af produktionsarealerne i vækstsæsonen inden eksport og en eksportkontrol, for at varen kan eksporteres til Storbritannien. Kontrollen skal sikre frihed for Ips duplicatus (Sahlberg), Ips typographus L. og Ips amitinus (Eichhoff). Ips typographus L. er vidt udbredt i Danmark og angriber særligt Picea, som er 10 cm eller derover i stammediameter. De to andre Ips er ikke etablerede i Danmark (information fra KU, 2021). Hvis du påtænker at eksportere træer over 3 m eller pyntegrønt af disse, bør du kontakte Landbrugsstyrelsen nu.
Alle afskårne juletræer og pyntegrønt skal følges af et plantesundhedscertifikat til Storbritannien.
Storbritanniens importkrav under del A, særligt punkt 57 og 58
Yderligere oplysninger om eksport til Storbritannien
Lande, uden plantesundhedscertifikat og andre oplysninger
Norge, Sverige og Schweiz
Kræver ikke plantesundhedscertifikat på afskårne juletræer og pyntegrønt.
Tunesien
Har forbud mod import af afskårne grene af nåletræer, mens det er uvist om Nordcypern (der ikke er med i EU) fortsat har importforbud på alle afskårne blomster og grene, herunder også juletræer og pyntegrønt.
Kina
Det er ikke muligt at eksportere juletræer til Kina. Vi mener fortsat, at det er muligt, at eksportere pyntegrønt. Vi opfordrer dog til at I kontakter jeres importør angående de specifikke krav.
Ved tvivl om importlandets plantesundhedskrav, kan det være nødvendigt, at indhente information fra importlandets plantesundhedsmyndighed, f.eks. via din handelspartner.
Hvis du eksporterer varer, som har oprindelse i et andet EU-land
Hvis du vil eksportere juletræer og pyntegrønt fra DK på et dansk plantesundhedscertifikat, og varerne har oprindelse i et andet EU-land, skal oprindelseslandet anføres i oprindelsesfeltet. Du skal desuden sikre dig den nødvendige dokumentation, som viser at varen opfylder importlandets krav til plantesundhed.
Udveksling af plantesundhedsinformation mellem EU-medlemslande foregår via et præ-eksportcertifikat. Det vil ofte være din handelspartner, som du har købt varen af, der indhenter det hos EU-oprindelseslandets plantesundhedsmyndighed. Certifikatet kan f.eks. dokumentere avlskontrol og frihed for visse skadegørere. Hvis du eksporterer til EAEU, og varen har oprindelse i et andet EU-land, skal du sikre dig et præ-eksportcertifikat fra oprindelseslandet, hvoraf det fremgår, at varen opfylder plantesundhedskravene i EAEU.
Særligt ved handel indenfor EU og krav om plantepas
Ved handel med planter indenfor EU kaldes det omsætning, hvilket for alle planter til plantning kræver et plantepas, herunder pottegroede juletræer, juletræer med klump eller barrodsjuletræer. Desuden er der krav om plantepas på afskårne juletræer over 3 meter, og pyntegrønt høstet fra træer over 3 meter, hvis disse varer handles til visse beskyttede zoner indenfor EU.
Du skal altid sikre dig at planterne tilmeldes Landbrugsstyrelsens kontrol i løbet af sommeren forud for, at du vil omsætte planter til plantning indenfor EU, samt afskårne juletræer og pyntegrønt heraf til beskyttet zone. Landbrugsstyrelsen gennemfører kontrollen på de tilmeldte arealer. Kontrollerne danner grundlag for, at der kan udstedes plantepas på varerne, så de kan omsættes indenfor EU.
Krav til brugen af plantepas i EU og beskyttede zoner
Når du benytter træemballage i forbindelse med eksport
Vær opmærksom på, at der kan følge spredes planteskadegørere med træemballage over landegrænser. Mange lande stiller derfor krav om, at træemballagen skal være ISPM-15 mærket ved import. Hvis træemballageenheden er produceret som et samlesæt på en ISPM-15 træemballagegodkendt virksomhed, kan det samles på læssestedet, uden at det kræver registrering og godkendelse hos Landbrugsstyrelsen. Ved samlesæt skal alle dele (palle plus hver enkelt stiver) være ISPM-15 mærket af den godkendte producent.
Hvis du i forbindelse med eksport monterer stivere eller andet på ISPM-15 mærkede paller, skal du være registreret og godkendt til det af Landbrugsstyrelsen. Derudover skal alt træ, som benyttes til de specialfremstillede træemballageenheder, være nyt og behandlet efter ISPM-15. Der må på ingen måde tilføjes træ, som ikke er behandlet efter ISPM-15 retningslinjerne. Den registrerede ISPM-15 træemballagevirksomhed, skal sikre at medarbejdere, som f.eks. under pakning af juletræer ændrer på træemballagen, kender reglerne. Virksomheden skal desuden kunne dokumentere, at træet er behandlet efter ISPM-15 retningslinjerne og beskrive alle procedurer i kvalitetshåndbogen.
Produktion af træemballage til brug ved handel