Eksport af planter, planteprodukter, frø samt brugt landbrugsmaskiner

Landbrugsstyrelsen udfører eksportkontrol og udsteder plantesundhedscertifikater på planter og planteprodukter mm, som eksporteres ud af EU.

Planter til plantning, herunder planter med rødder og stiklinger, skal som hovedregel altid følges af et plantesundhedscertifikat. Avlerne skal desuden være tilmeldt Landbrugsstyrelsens avlskontrol. Kravet om plantesundhedscertifikat skyldes, at der kan følge planteskadegørere og jord med, hvilket potentielt kan udgøre en plantesundhedsrisiko. Landespecifikke krav ved import kan findes via landelisterne, som du finder under ”Generelt om eksport”.

Generelt om eksport af planter og planteprodukter

Er der særlige krav om kontrol, er det vigtigt at planterne er officielt kontrolleret med de rigtige frekvenser, og for specifikke skadegørere. Det er eksportørens ansvar at sikre, at planterne opfylder importlandets krav til plantesundhed. Det kan bl.a. ske ved at sørge for, at informere kontrolløren, hvis der er behov for at kontrollere for specifikke skadegørere.

Mange importlande stiller krav om at juletræer er fulgt af et plantesundhedscertifikat ved import. Det gælder både afskårne juletræer, pottegroede juletræer, juletræer med klump eller barrodsjuletræer.

Landbrugsstyrelsen kontrollerer partierne på eksporttidspunktet og udsteder et plantesundhedscertifikat, hvis det vurderes, at varen opfylder importlandets krav til plantesundhed.

Avlerne af planter med rod, skal være tilmeldt Landbrugsstyrelsens avlskontrol. Der er forskellige krav til avlskontrol og plantesundhedscertifikat, afhængigt af importlandet, se nedenfor.

Specifikke krav ved eksport af juletræer med rod, herunder pottegroede juletræer, juletræer med klump eller barrodsjuletræer 
Her finder du krav til eksport af juletræer med og uden rod, samt pyntegrønt og regler for den træemballage, som ofte følger med. Du kan desuden finde få informationer om omsætning af varer indenfor EU.
Vær opmærksom på at informationerne ikke er fyldestgørende og kan ændre sig. Du bør altid forhøre dig om de specifikke krav hos din importør, da du som eksportør har ansvaret for at din vare opfylder importlandets krav.

Schweiz

Der er indgået aftale om, at benytte plantepas i stedet for plantesundhedscertifikat.

Norge

Kræver ikke plantesundhedscertifikat på juletræer uden rod. For træer med rod er der krav om tillægserklæring med frihed for rustsvampen Melampsora medusae, der ikke må forekomme på dyrkningsstedet eller i de nærmeste omgivelser.
Ved eksport af træer med rødder og med et dyrkningsmedie, skal dyrkningsmediet være af europæisk oprindelse.

Rusland

Det er ikke muligt at eksportere planter og planteprodukter fra Danmark til Rusland.

EU har indført eksportrestriktioner mod en række varer til Rusland grundet Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine.  Eksportrestriktionerne er gældende for alle EU-medlemslande. Efterfølgende har Rusland indført importstop for planter og planteprodukter eksporteret fra Danmark.

Der er restriktioner mod at eksportere eksportforbudte varer til Rusland via andre lande for derved at omgås EU's sanktioner. Det kan du læse mere om på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Du kan finde mere information om eksport til Rusland under ”faglige meddelelser" på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Hviderusland, Kasakhstan, Armenien og Kirgisistan

Hvis du eksporterer til Hviderusland, Kasakhstan, Armenien eller Kirgisistan, som er medlemmer af den Eurasiske Økonomiske Union (EAEU), skal du være opmærksom på, at der stilles krav om frihed for amerikansk nåletræfrøtæge - Leptoglossus occidentalis. Amerikansk nåletræfrøtæge ses efterhånden mere hyppigt i Danmark, og er en dygtig flyver. Hvis du skal eksportere fra produktionsarealer, som ligger i nærheden af fyrretræer, skal du anmelde det til Landbrugsstyrelsen, så vi har mulighed for at kontrollere produktionsarealet, mens træerne stadig er på rod. Skadegøreren må ikke forekomme i dine varer ved eksport.

Storbritannien

Der er særlige krav til avlskontrol af pottegroede Pinus L. og Cedrus Trew.
Se Storbritanniens importkrav under del A, særligt punkt 57 og 58 her
I kan yderligere finde en række oplysninger om eksport til Storbritannien her

Storbritannien stiller fire krav om plantesundhedscertifikat på afskårne juletræer og pyntegrønt.

Storbritanniens importkrav under del A, særligt punkt 57 og 58

Yderligere oplysninger om eksport til Storbritannien

Storbritannien stiller krav om plantesundhedscertifikat på afskårne juletræer og pyntegrønt.

Specifikke krav til afskårne træer og pyntegrønt, der leveres uden jord og som åbenlyst ikke kan vokse videre 

Afskårne træer og pyntegrønt skal partikontrolleres ved eksport til en række lande. I nogle tilfælde skal der en supplerende kontrol til, inden der kan eksporteres. Den supplerende kontrol faktureres hos rekvirenten.

Lande, der kræver plantesundhedscertifikat

  • De Kanariske Øer
  • Hong Kong
  • Island***
  • Israel**
  • Japan*
  • Marokko
  • Rusland****: Eksportforbud 
  • Hviderusland****
  • Kazakhstan****
  • Armenien****
  • Kirgisistan****
  • Serbien-Montenegro
  • Singapore*
  • Ukraine
  • Storbritannien***** 

*) krav om tillægserklæring
**) krav om importtilladelse (oversat til dansk eller engelsk)
***) Island har importforbud på juletræer og pyntegrønt af Picea og Pinus. Der er dog mulighed for dispensation for import af grene af silkefyr (Pinus peuce) og Weymouth-fyr (Pinus strobus). Importøren skal sikre, at der foreligger en importtilladelse, som skal fremvises ved eksport.
****) krav om tillægserklæring og krav om frihed for amerikansk nåletræfrøtæge (Leptoglossus occidentalis). Hvis juletræer eller pyntegrønt høstes fra arealer, som står i umiddelbar nærhed af fyrretræer, f.eks. læhegn eller lignende, bør du allerede nu henvende dig til Landbrugsstyrelsens lokalafdeling, som vurdererom det er nødvendigt med en ekstra kontrol, mens træerne stadig er på rod. Kontrollen vil blive faktureret hos rekvirenten.
*****) Afskårne juletræer over 3 meter i højden og pyntegrønt høstet fra træer over 3 meter skal følges af et plantesundhedscertifikat ved import. Kravet er gældende for Abies Mill., Larix Mill., Picea Mill., Pinus L og Pseudotsuga Carrière. Der skal udføres en kontrol af produktionsarealerne i vækstsæsonen inden eksport og en eksportkontrol, for at varen kan eksporteres til Storbritannien. Kontrollen skal sikre frihed for Ips duplicatus (Sahlberg), Ips typographus L. og Ips amitinus (Eichhoff). Ips typographus L. er vidt udbredt i Danmark og angriber særligt Picea, som er 10 cm eller derover i stammediameter. De to andre Ips er ikke etablerede i Danmark (information fra KU, 2021). Hvis du påtænker at eksportere træer over 3 m eller pyntegrønt af disse, bør du kontakte Landbrugsstyrelsen nu.

Alle afskårne juletræer og pyntegrønt skal følges af et plantesundhedscertifikat til Storbritannien.

Storbritanniens importkrav under del A, særligt punkt 57 og 58

Yderligere oplysninger om eksport til Storbritannien

Lande, uden plantesundhedscertifikat og andre oplysninger

Norge, Sverige og Schweiz

Kræver ikke plantesundhedscertifikat på afskårne juletræer og pyntegrønt.

Tunesien

Har forbud mod import af afskårne grene af nåletræer, mens det er uvist om Nordcypern (der ikke er med i EU) fortsat har importforbud på alle afskårne blomster og grene, herunder også juletræer og pyntegrønt.

Kina

Det er ikke muligt at eksportere juletræer til Kina. Vi mener fortsat, at det er muligt, at eksportere pyntegrønt. Vi opfordrer dog til at I kontakter jeres importør angående de specifikke krav.

Ved tvivl om importlandets plantesundhedskrav, kan det være nødvendigt, at indhente information fra importlandets plantesundhedsmyndighed, f.eks. via din handelspartner.

Hvis du eksporterer varer, som har oprindelse i et andet EU-land

Hvis du vil eksportere juletræer og pyntegrønt fra DK på et dansk plantesundhedscertifikat, og varerne har oprindelse i et andet EU-land, skal oprindelseslandet anføres i oprindelsesfeltet. Du skal desuden sikre dig den nødvendige dokumentation, som viser at varen opfylder importlandets krav til plantesundhed.

Udveksling af plantesundhedsinformation mellem EU-medlemslande foregår via et præ-eksportcertifikat. Det vil ofte være din handelspartner, som du har købt varen af, der indhenter det hos EU-oprindelseslandets plantesundhedsmyndighed. Certifikatet kan f.eks. dokumentere avlskontrol og frihed for visse skadegørere. Hvis du eksporterer til EAEU, og varen har oprindelse i et andet EU-land, skal du sikre dig et præ-eksportcertifikat fra oprindelseslandet, hvoraf det fremgår, at varen opfylder plantesundhedskravene i EAEU.

Særligt ved handel indenfor EU og krav om plantepas

Ved handel med planter indenfor EU kaldes det omsætning, hvilket for alle planter til plantning kræver et plantepas, herunder pottegroede juletræer, juletræer med klump eller barrodsjuletræer. Desuden er der krav om plantepas på afskårne juletræer over 3 meter, og pyntegrønt høstet fra træer over 3 meter, hvis disse varer handles til visse beskyttede zoner indenfor EU.

Du skal altid sikre dig at planterne tilmeldes Landbrugsstyrelsens kontrol i løbet af sommeren forud for, at du vil omsætte planter til plantning indenfor EU, samt afskårne juletræer og pyntegrønt heraf til beskyttet zone. Landbrugsstyrelsen gennemfører kontrollen på de tilmeldte arealer. Kontrollerne danner grundlag for, at der kan udstedes plantepas på varerne, så de kan omsættes indenfor EU.

Krav til brugen af plantepas i EU og beskyttede zoner

Når du benytter træemballage i forbindelse med eksport

Vær opmærksom på, at der kan følge spredes planteskadegørere med træemballage over landegrænser. Mange lande stiller derfor krav om, at træemballagen skal være ISPM-15 mærket ved import. Hvis træemballageenheden er produceret som et samlesæt på en ISPM-15 træemballagegodkendt virksomhed, kan det samles på læssestedet, uden at det kræver registrering og godkendelse hos Landbrugsstyrelsen. Ved samlesæt skal alle dele (palle plus hver enkelt stiver) være ISPM-15 mærket af den godkendte producent.

Hvis du i forbindelse med eksport monterer stivere eller andet på ISPM-15 mærkede paller, skal du være registreret og godkendt til det af Landbrugsstyrelsen. Derudover skal alt træ, som benyttes til de specialfremstillede træemballageenheder, være nyt og behandlet efter ISPM-15. Der må på ingen måde tilføjes træ, som ikke er behandlet efter ISPM-15 retningslinjerne. Den registrerede ISPM-15 træemballagevirksomhed, skal sikre at medarbejdere, som f.eks. under pakning af juletræer ændrer på træemballagen, kender reglerne. Virksomheden skal desuden kunne dokumentere, at træet er behandlet efter ISPM-15 retningslinjerne og beskrive alle procedurer i kvalitetshåndbogen.

Produktion af træemballage til brug ved handel

Ved eksport af kævler, skal kævlerne opfylde importlandets krav til plantesundhed. Hvis kævlerne er gamle med insekthuller og løs brak mm, skal du være forberedt på at varen kan afvises i eksportkontrollen.

Når du vil eksportere kævler til lande udenfor EU, skal du være opmærksom på, at der er en specifik procedure, som skal følges. Eksportkontrollen foregår fra lokalafdelingerne, men udstedelsen af plantesundhedscertifikaterne foregår i Landbrugsstyrelsens afdeling i Augustenborg.

Bestilling og ændring af eksportkontrollen

Som eksportør skal du bestille en eksportkontrol for hvert læssested, hvor du har kævler. Kontrollen bestilles i den lokalafdeling i Landbrugsstyrelsen, der dækker det geografiske område, hvor partiet er placeret. 

Kort over Landbrugsstyrelsens distriktsgrænser

Det er vigtigt at bestille kontrollen i god tid og, så vidt muligt, undgå ændringer efterfølgende. Det er også vigtigt at beskrive, hvor læssestedet ligger, da det kan være svært at finde partierne. Fristen for ændringer følger anmeldefristerne i bekendtgørelsen.

Eksportkontrolbestillingen

Når du sender bestillingen til den relevante lokalafdeling, er det vigtigt at sætte sundhedfroe@lbst.dk på cc

Er eksportkontrollen ikke bestilt for hvert læssested, vil du blive bedt om at genfremsende en revideret bestilling.

Hvis ét parti kævler skal splittes og f.eks. eksporteres til tre eksportdestinationer, eller der er andre særlige oplysninger, noteres dette i forbindelse med eksportkontrolbestillingen. På den måde er vi opmærksomme i forhold til udstedelse af plantesundhedscertifikatet, og beregning af forbrugt tid på kontrollen.

Der er mulighed for at sende hele læsseplanen med bestillingen, selvom det specifikke læssested kun udgør en del af planen.

Hvis du har ændringer til kontrolstedet eller kontroltidspunktet, er det vigtigt, at du meddeler det til kontrolafdelingen og altid sætter sundhedfroe@lbst.dk cc på mailen.

Læssestedernes placering har betydning for bestillingen

Kævlepartier, som er placeret i umiddelbar nærhed af hinanden, f.eks. ved samme skovstykke, kan bestilles på samme eksportkontrolbestilling. Ligger læssestederne ikke i umiddelbar nærhed af hinanden, f.eks. ved samme skovstykke, skal der bestilles en kontrol for hvert læssested.  

Hvor meget kontrolleres

Eksportkontrollen udføres i de enkelte lokalafdelinger, og kævler på alle læssesteder vil som udgangspunkt blive eksportkontrolleret. Hvor det er praktisk, økonomisk og logistisk muligt, er det en fordel at samle partierne for derved at lette eksportkontrolbestillingen og kontrollen.

Kontroltakster

Eksportkontroller, som udføres på tidspunkter udenfor almindelig arbejdstid, vil blive faktureret til forhøjet pris. Kontroltiden faktureres hos eksportøren som tidligere. 

Hvad skal emnefeltet i mailen med bestilling indeholde?

l emnefeltet skrives ”kævler” efterfulgt af læssenumrene eller partinumre afhængigt af, hvad du som eksportør benytter til at identificere partierne.

Betaling for plantesundhedskontrol

Højst 5 dage mellem kontrol og bestilling af Plantesundhedscertifikat

Bestillingen af plantesundhedscertifikatet skal ske inden 5 arbejdsdage efter kontrol og læsning af det sidste parti, som skal med på plantesundhedscertifikatet.

Din tjekliste i forbindelse med eksport af kævler

  • I hvilken lokalafdeling er læssestedet for kævlerne placeret?
  • Hvis læssestederne ikke ligger i umiddelbarnærheden af hinanden skal der bestilles eksportkontrol for hvert af læssestederne
  • Landkortet med distriktsgrænser kan benyttes til bestillingen. Beskriv hvor partierne ligger, da de kan være svære at finde.
  • Bestil kontrol i god tid og så vidt muligt uden efterfølgende ændringer.
  • I mailens emnefelt skrives ”kævler” efterfulgt af læssenumrene eller partinumre, så der er en entydig sammenhæng mellem eksportkontrolbestillingen og bestillingen af det endelige plantesundhedscertifikat
  • Mailadressen sundhedfroe@lbst.dk sættes cc på bestillingen til lokalafdelingen og ved ændring af kontrollens placering/tidspunkt mm.
  • Senest 5 hverdage efter læsning af sidste parti bestilles plantesundhedscertifikatet.
  • Alle plantesundhedscertifikater på kævler bestilles i TNT til ”Control autority” Landbrugsstyrelsen Augustenborg
  • Eventuel ændring til det udstedte plantesundhedscertifikat, f.eks. grundet ændret transport, handelspartner eller andet, meddeles til Team Plantetilsyn i Augustenborg via sundhedfroe@lbst.dk

Mange lande stiller krav om at frø skal være fulgt af et plantesundhedscertifikat ved import.  S0m hovedreglen kræves der ikke plantesundhedscertifikater på stærkt forarbejdede planteprodukter. Hvis din vare er stærkt forarbejdet og importlandet stiller krav om et plantesundhedscertifikat, kan du henvise til ISPM 32. Hvis et importland fortsat stiller krav om et plantesundhedscertifikat, kan dette bestilles hos Landbrugsstyrelsen.

Her finder du ISPM 32  

På frø og forarbejdede varer udfører Landbrugsstyrelsen, som udgangspunkt, en administrativ dokumentkontrol, for at vurdere om varen opfylder importlandets krav til plantesundhed og udstede et plantesundhedscertifikat.   

På siden "Generelt om eksport af planter og planteprodukter" kan du læse mere om, hvilke dokumenter Landbrugsstyrelsen ofte vil stille krav om inden eksport. Du finder også informationer om forskellige importlandes krav og informationer om hvilke plantearter der typisk angribes af visse planteskadegørere.

Generelt om eksport af planter og planteprodukter

Analyser af diverse skadegørere som fx svampe, bakterier og lagerskadedyr kan udføres af Fødevarestyrelsens plantelaboratorium.

Fødevarestyrelsens bestillingsblanket til analyse for skadedyr og uønskede arter

Renhedsanalyser for ukrudt og urenheder/jord kan udføres af ISTA-akkrediterede virksomheder.  

ISTA-akkrediterede virksomheder til analyser for renhed, ukrudt og urenheder

Ved eksport af frø stiller nogle importlande krav om at moderplanterne har været kontrolleret for bestemte planteskadegørere. Importlandenes krav kan løbende ændres. Ved bestilling af en kontrol, er det derfor nødvendigt specifikt at nævne hvilke planteskadegørere moderplanterne skal kontrolleres for.

Kontrollen skal bestilles inden dyrkningssæsonen ved at udfylde og sende bestillingsblanket GA 297 til avlskontrol-froe@lbst.dk. Ved ændring af høsttidspunktet er det nødvendigt at give Landbrugsstyrelsen besked i god tid.

Bestillingsblanket til avlskontrol af frømarker

Vejledning for avlskontrol i frømarker

Ofte vil der være krav om, at den brugte landbrugsmaskine følges af et plantesundhedscertifikat. Her bekræfter den danske plantesundhedsmyndighed, at forsendelsen overholder modtagerlandets plantesundhedsregler.

Du anmoder om et plantesundhedscertifikat ved at udfylde og indsende anmeldelsesskema til eksport af planter og planteprodukter (From SPP 130).

Inden du kan få udstedt et plantesundhedscertifikat skal du være registreret som eksportør. Registreringen er gebyrbelagt.

Bliv registreret som eksportør

Frihed for jord og planterester

Ved eksport af brugte landbrugsmaskiner kræver importlandet ofte at maskinen skal være fuldstændig rengjort og fri for jord og planterester.

Landbrugsstyrelsens kontrollører kontrollerer om maskinen er tilstrækkeligt rengjort inden udstedelse af plantesundhedscertifikatet eller maskinattesten.

Du kan læse mere om rengøring af brugte landbrugsmaskiner i den internationale standard ISPM 41

Find ISPM 41 her

Veterinære regler

Importlandet kan, ud over plantesundhedskravene, også have regler på veterinærområdet. Hvis dette er gældende, eller hvis modtageren efterspørger en veterinærattest.

Kontakt Fødevarestyrelsen for mere information.

Fødevarestyrelsens hjemmeside

Eksport til Island

De islandske plantesundhedsmyndigheder stiller ingen krav ved import af brugte landbrugsmaskiner. Derimod medfører de veterinære regler umiddelbart et forbud mod indførsel af brugte landbrugsmaskiner til Island. Ofte vil importøren dog kunne opnå en importtilladelse ved henvendelse til det islandske landbrugsministerium.

Krav om maskinattest ved eksport til Norge

Ved eksport af brugte landbrugsmaskiner til Norge findes en særlig aftale mellem Norge og Danmark, der gør det muligt at sende brugte landbrugsmaskiner til Norge på baggrund af en maskinattest udstedt af Landbrugsstyrelsen.

Norge stiller krav om maskinattest på mange forskellige typer af maskiner. Både egentlige landbrugsmaskiner, men også mange andre typer af maskiner, der har været i kontakt med jord, som f.eks. maskiner brugt til rørlægning eller på golfbaner.

Anmeld eksport af brugt landbrugsmaskine til Norge

Norges regler om brugte landbrugsmaskiner findes på Mattilsynets hjemmeside

En attest omfatter én maskine. Udstedes der flere maskinattester i samme ekspedition, beregnes attesterne udover nr. 1 til en reduceret pris. Maskinattesten er gyldig i mindst 1 år, såfremt maskinen ikke har været i brug efter udstedelse af attesten.

Du skal ikke være registreret som eksportør hos landbrugsstyrelsen, for at bestille maskinattester.

Landbrugsstyrelsen udfører eksportkontrollen på landbrugsmaskiner og andre maskiner, som har været i kontakt med jord og planter. Formålet er at sikre frihed for jord og planterester. Hvis maskinerne vurderes rene, udstedes der en maskinattest. Norge stiller som udgangspunkt ikke krav om at maskinen skal være desinficeret, men maskinen skal være ren. 

Ved brug af behandling/-desinfektion i forbindelse med rensning af maskinen, skal eksportøren oplyse hvilket middel, der benyttes og i hvilket tidsrum desinfektionen vil blive udført. På den måde har Landbrugsstyrelsen mulighed for at overvære behandlingen. Eksportøren skal føre journal over, hvor en behandling har fundet sted, hvem (navn/firma) der har udført desinfektionen, samt oplysning om desinfektionsmidlets handelsnavn, aktivstof, koncentration mv. Formularen sendes herefter til Landbrugsstyrelsens lokalafdeling, som hører til dit område.

Fødevarestyrelsen udfører eksportkontrollen på udstyr, som malkemaskiner, minkbure, foderautomater og lignende. For denne type maskiner udsteder Fødevarestyrelsen veterinærattester. Kontakt www.foedevarestyrelsen.dk 

Betaling for plantesundhedskontrol

Frisk frugt og grønt er omfattet af ”EU’s handelsnorm for frisk frugt og grønt”. For arter af frisk frugt og grønt gælder der særlige kvalitetskrav. Hvis disse produkter skal eksporteres ud af EU, skal de opfylde kvalitetskravene i handelsnormen. Dette bliver kontrolleret af Landbrugsstyrelsen forud for eksporten

Det frisk frugt og grønt, der er omfattet af særlige handelsnormer, er:

  • citrusfrugter, ferskner og nektariner
  • hovedsalat samt kruset og bredbladet endivie
  • jordbær, kiwifrugter, pærer, spisedruer, sød peber, tomater og æbler.

Læs mere om EU’s handelsnormer for frisk frugt og grønt

Anmeld fund af skadegørere til Landbrugsstyrelsen

Du har pligt til at anmelde det til Landbrugsstyrelsen, hvis du har mistanke om at have fundet en karantæne-skadegører.

Kontakt

Planter & Biosikkerhed
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Planter&Biosikkerhed-@lbst.dk