Hvad er ny reguleringsmodel for kvælstof?

Den nye reguleringsmodel for kvælstof er en del af landbrugsaftalen fra 2021. Målet med modellen er, at gøre reguleringen mere individuel og baseret på udledning af kvælstof.

Landbruget er en vigtig del af løsningen for at sikre et godt vandmiljø i vores søer, vandløb og i havet. Med ”Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug” fra 2021 blev det politisk besluttet, at der skal udvikles en ny model for, hvordan vi kan regulere det danske landbrugs udledning af kvælstof. Den ambition fremgår også af Aftale om et Grønt Danmark (juni 2024).

Ambitionen fra Landbrugsaftalen er, at en ny regulering af kvælstof skal baseres på den enkelte bedrifts udledninger af kvælstof og støtte mere målrettede og omkostningseffektive indsatser for et grønnere landbrug. Det kan f.eks. være bedrifter der har marker på en jordtype, hvor det giver en større effekt at dyrke afgrøder med et stort kvælstofoptag. Eller der kan være bedrifter som mere fleksibelt kan tilrettelægge deres drift af arealerne, så kvælstofudledningen reduceres.

I den kommende regulering inddrager vi den nyeste forskning samt perspektiver fra erhvervet og grønne organisationer.

Det seneste fremskridt i arbejdet med en ny reguleringsmodel er et nyt projekt fra bl.a. Aarhus Universitet, hvor de har udviklet en beregningsmodel til at udregne markens udvaskning af kvælstof til vandmiljøet. Beregneren bliver det bagvedliggende værktøj i et nyt regnskab over den enkelte landbrugsbedrifts udledning af kvælstof. Beregneren kalder vi NUAR-beregneren, hvor NUAR står for Ny Udledningsbaseret ArealRegulering. 

Sådan beregner vi kvælstofudledningen fra den enkelte bedrift

Arbejdet med den nye kvælstofreguleringsmodel er stadig i udviklingsfasen. Regulering af landbrugets udledning af drivhusgasser tages der særskilt stilling til, når det er politisk besluttet, hvordan anbefalingerne fra Ekspertgruppen for en Grøn Skattereform og arbejdet i Grøn trepart skal udmøntes i praksis, og når Landbrugsaftalen forventes genbesøgt i 2. halvår af 2024. Du kan læse mere om Landbrugsaftalen og Aftale om et grønt Danmark nedenfor.

Aftale om grøn omstilling af landbruget

Aftale om et grønt Danmark

Elementer i den nye kvælstofregulering

Med den nye model for kvælstofregulering skal landbrugerne reguleres med udgangspunkt i kvælstofudledningen fra bedriftens marker. Det skal altså være muligt at opgøre bedriftens kvælstofudledning til vandmiljøet. Derudover skal landbrugeren overholde en fastsat udledningskvote, der bestemmer, hvor meget kvælstof, der må udledes fra bedriftens samlede marker. Udledningskvoten er udregnet ud fra de reduktionsbehov som målinger i det nærmeste vandmiljø viser. Metoden udvikles af Miljøstyrelsen i samarbejde med Landbrugsstyrelsen.

Vi forventer, at den nye udledningsbaserede kvælstofregulering kommer til at bestå af to centrale elementer, som bedriften reguleres på baggrund af:

  • Et regnskab for kvælstofudledning fra bedriften ud fra aktuelle dyrkningsdata
  • Den nævnte årlige udledningskvote som bedriften skal overholde

Vi arbejder på at udvikle et udledningsregnskab over landbrugsbedriftens udledning af kvælstof, så landbrugere selv kan få overblik over den udledning af kvælstof (og på sigt også drivhusgasser), som kommer fra netop deres bedrift.

Udledningsregnskabet skal også kunne bruges til at beregne effekten af forskellige virkemidler (eksempelvis efterafgrøder, miljø- og klimateknologi, brak), som kan reducere kvælstofudledninger fra bedriften, og så skal udledningsregnskabet understøtte landbrugeres planlægning.

Som grundlag for udledningsregnskabet har Aarhus Universitet, SEGES Innovation og Københavns Universitet udviklet en model til beregning af kvælstofudvaskning fra den enkelte mark. 

Sådan beregner vi kvælstofudledningen fra den enkelte bedrift

I Landbrugsstyrelsen arbejder vi med at udvikle en kompensationsordning, der skal understøtte ny kvælstofregulering. Kompensationsordningen skal give tilskud til forskellige kvælstofreducerende virkemidler, der kan bidrage til at landbruger kan overholde bedriftens udledningskvote. Der arbejdes på evt. at differentiere tilskudssatsen, f.eks. i forhold til reguleringsniveauet.

Kontakt

Landbrugsstyrelsen
CAP
Tlf.: 33 95 80 00
E-mail: cap@lbst.dk