Fodring og fænotype af den klimaeffektive malkeko (FF-KO) ved AU, KU og SEGES
Tabet af enterisk metan ved den mikrobielle fermentering i formaverne af drøvtyggerne udgør ca. 1/3 del af den samlede udledning af drivhusgasser fra dansk landbrug.
For at leve op til nationale målsætninger i forhold til reduktion i den samlede udledning fra landbruget og for at bevare en konkurrencedygtig landbrugsproduktion i Danmark er det derfor nødvendigt at gøre mælkeproduktionen mere klimaeffektiv.
Tabet af metan fra vommen udgør op til 700 L/ko/dag og kan primært påvirkes gennem fodring og målrettet avlsarbejde, og særligt anvendelse af tilsætningsstoffer til foderet har vist sig at være en lovende teknologi. Verificering af den kvantitative effekt af sådanne tilsætningsstoffer under danske forhold samt udvikling af nye tilsætningsstoffer er derfor nogle af de mest oplagte virkemidler til markant reduktion af malkekøernes produktion af enterisk metan på henholdsvis kort og lang sigt.
Projektet vil derfor dels validere eksisterende tilsætningsstoffer og dels i samarbejde med industrien starte udviklingen af nye sikre tilsætningsstoffer, som på sigt kan sikre en markant reduktion i metan, uden at det går ud over dyrets sundhed og mælkens kvalitet.
Det er velkendt at produktionen af metan varierer betydeligt mellem dyr, men de fysiske, fysiologiske og mikrobielle egenskaber, der adskiller den klimaeffektive malkeko fra den mindre effektive malkeko er endnu ikke fastlagt. I projektet identificeres malkekøer med henholdsvis lavt og højt tab af metan og samtidig fastlægges de fænotypiske egenskaber, som karakteriserer den effektive malkeko, således at dette eventuelt kan indgå i fremtidens avlsmål.
Udbredelse af nye virkemidler, som f.eks. anvendelse af tilsætningsstoffer, er helt afhængig af muligheden for implementering på den enkelte bedrift. I projektet identificeres barrierer for anvendelse og løsningsmulighederne fremlægges.
Endeligt udvikles nye redskaber til dokumentation af effekten af tiltag til reduktion af enterisk metan på produkt, bedrifts- og nationalt niveau, samt til bestemmelse af afledte effekter andre steder i fødevarekæden.
Bevilget beløb
13.968.000 kr.
Projektleder
Peter Lund (AU)