Generelt om eksport af planter og planteprodukter

For at ensrette international handel med planter og planteprodukter er der udarbejdet en række internationale retningslinjer.

Importlande stiller individuelle krav til import af varer, som du kan opfylde på forskellige måder.

Planter og planteprodukter skal ofte følges af et plantesundhedscertifikat ved import. Plantesundhedscertifikater attesterer at varen opfylder importlandets krav til plantesundhed og er med til at hindre spredning af planteskadegørere over landegrænser.  Plantesundhedscertifikater kan kun udstedes af landes plantesundhedsmyndigheder, som i Danmark er Landbrugsstyrelsen. Der udstedes ikke plantesundhedscertifikater mellem EU-medlemslande.

Under den Internationale Plantesundhedskonvention (IPPC, International Plant Protection Convention) er der vedtaget, og udvikles der løbende, en række standarder. Standarderne indeholder retningslinjer, der benyttes ved handel med planter og planteprodukter.
De internationale retningslinjer skal være med til at mindske spredning af planteskadegørere over landegrænser, og ensrette handel med planter og planteprodukter. De kaldes ISPM (International Standard for Phytosanitary Measures), og afdækker hvert deres tema.

Du finder standarderne her

Nogle af de standarder, som benyttes i forbindelse med eksport af planter og planteprodukter, er bl.a.:

  • ISPM 7 om eksport certificeringssystem
  • ISPM 12 om plantesundhedscertifikater
  • ISPM 19 om liste over karantæneskadegørere
  • ISPM 32 om skadegørerrisiko

Ved udstedelse af et plantesundhedscertifikat vurderer Landbrugsstyrelsen at forsendelsen overholder modtagerlandets krav til plantesundhed.

Det er altid eksportørens ansvar, at en vare opfylder importlandets krav. Du skal oprette dig og anmelde din eksportsending i TRACES NT

TRACES NT - anmeld din eksportsending af planter og planteprodukter

Ved bestilling af et plantesundhedscertifikat, stiller Landbrugsstyrelsen ofte krav om en række dokumenter, som danner grundlag for at vurdere, om varen opfylder importlandets krav til plantesundhed.

Hvis ikke den fornødne dokumentation er tilstede, eller Landbrugsstyrelsen nægtes adgang til varen, kan Landbrugsstyrelsen afvise at udstede et plantesundhedscertifikat.

Frihed for bestemte skadegørere, ukrudtsarter og urenheder/jord, kan f.eks. dokumenteres ved laboratorieanalyse, renhedsanalyse, avlskontrol i frømarken. Hvis varen har oprindelse i andre lande, kan plantesundhedscertifikatet, plantepasset, avlskontrolrapporten, samt laboratorieanalyser mm dokumentere frihed for diverse skadegørere.

Et plantesundhedscertifikat eller et plantepas, dokumenterer generelt frihed for de arter, der er krav om i forhold til EU's importbestemmelser og regler for omsætning.

Oprindelse af varen

Du kan dokumentere oprindelsen af din vare ved fakturaer, plantesundhedscertifikater og andet, som viser hvor varen stammer fra. Hvis der i plantesundhedscertifikatet angives en specifik oprindelse, er det vigtigt, at varen ikke blandes med varer af anden oprindelse. Landbrugsstyrelsens kontrollører skal have mulighed for at kontrollere planter af forskellig oprindelse og se dokumentation for oprindelsen.

Hvis der under eksportkontrollen spørges ind til oprindelsen af planterne, kan det være en god ide, at fremvise og dokumentere følgende:

  • Fakturaer for indkøb af planterne, hvis de er indkøbt
  • Hvis oprindelsen er dansk, men planterne oprindeligt er købt fra et andet land, kan du fremvise din produktionsplan, som kan sandsynliggøre, at planterne har været i virksomheden i et vist tidsrum
  • Fremvis hvor i produktionen planterne har stået og evt. resterende partier mm

Frihed for jord, frø, urenheder og evt. GMO

Du kan dokumentere at din eksportvare er fri for forskellige bestanddele ved specifikke renhedsanalyser eller i nogle tilfælde et plantesundhedscertifikat, som sendes med eksportkontrolbestillingen. Frihed for GMO kan dokumenteres via dokumentation fra oprindelseslandet og ved laboratorieanalyser.

Erklæring om GMO-fri dyrkning i Danmark 

Frihed for planteskadegørere 

Du kan dokumentere at din eksportvare er fri for planteskadegørere via specifikke laboratorieanalyser, oprindelige plantesundhedscertifikater,  produktionsinformationer og dokumentation om at varen har oprindelse fra et sted, hvor en skadegører ikke forekommer mm.

Varmebehandling, kemisk behandling, gasning mm

Du kan dokumentere at din eksportvare har gennemgået en specifik behandling ved at fremvise behandlingsdokumenter, plantesundhedscertifikater, fakturaer, egne produktionsanlæg, termometre og logbøger, kemiske midler mm. Dokumentationen skal overfor Landbrugsstyrelsens kontrollører kunne sandsynliggøre, at varen har gennemgået den behandling, som importlandet stiller krav om, og som er angivet på plantesundhedscertifikatet.

Importtilladelser (IP)

Modtagerlandet kan stille krav om en importtilladelse, før visse planter og planteprodukter kan indføres. IP indeholder ofte krav til den aktuelle vare, herunder frihed for skadegørere, samt indpakning mm. Vær opmærksom på, at varen, udover kravene i IP også skal leve op til pågældende lands generelle importkrav. Det betyder, at varen skal være dokumenteret fri for karantæneskadegørerne på modtagerlandets karantæneskadegørerliste og desuden overholde evt. krav i importtilladelsen. Samtlige plantesundhedskrav bekræftes overholdt ved plantesundhedscertifikatet fra eksportlandet.

Tjekliste ved bestilling af et plantesundhedscertifikat

  • Varen befinder sig i Danmark, så Landbrugsstyrelsen altid har mulighed for fysisk at kontrollere varen
  • Eksportøren vurderer, at varen opfylder importlandets krav til plantesundhed
  • Dokumentation for at varen opfylder importlandets krav er tilstede og uploadet som del af eksportanmeldelsen i TRACES NT
  • Krav i importtilladelser (IP), som udstedes af importlandet, skal være opfyldt, og dokumentation samt importtilladelsen uploades i TRACES NT

Hvis den fornødne dokumentation ikke er tilstede eller Landbrugsstyrelsen nægtes adgang til varen og oplysninger, kan Landbrugsstyrelsen afvise at udstede et plantesundhedscertifikat.

Det er altid eksportørens ansvar at varen opfylder importlandets krav til plantesundhed, og at dokumentationen forefindes og er tilgængelig.

Anden form for dokumentation

Ud over plantesundhedscertifikater mm kan importlandet kræve anden form for dokumentation, der skal følge sendingen. 

Disse dokumenter kan f.eks. være:

  • Oprindelsescertifikat (certificate of origin)
  • Præference certifikat

Oprindelsescertifikater udstedes af Dansk Erhverv.

Du kan læse mere om oprindelsescertifikater på Dansk Erhvervs hjemmeside

Præference certifikater, der skal bruges for at få tolden reduceret eller fjernet, udstedes af SKAT. 

Oprindelsen har stor betydning for plantesundhedsstatus af varen og opfyldelse af importlandets krav til plantesundhed. Importlande kan have forbud mod import fra visse lande.

Oprindelsen er som udgangspunkt det land, hvor planten eller planteproduktet, herunder frø og forarbejdede planteprodukter, stammer fra og oprindeligt har groet. I oprindelseslandet kan der være sket inficering eller kontaminering af planteskadegørere, som har indflydelse på varens plantesundhedsstatus.

Det er kun levende planter, og ikke  frø og planteprodukter, som kan skifte oprindelse. Det skyldes, at plantesundhedsstatus skifter når den har været i aktiv vækst i en periode i et andet land.
Som hovedregel kan en plante indført til en dansk produktionsvirksomhed ikke skifte oprindelse hurtigere end:

Planter dyrket i væksthus, i aktiv vækst:

  • 1 måned for urteagtige planter
  • 3 måneder for træagtige planter (f.eks. citrus)

Planter dyrket på friland, i aktiv vækst:

  • 4 måneder

Plantesundhedsstatus kommer ofte fra oprindelseslandet

Plantesundhedsstatus afhænger som udgangspunkt af oprindelseslandet og de planteskadegørere, der findes i oprindelseslandet. Hvis varen efterfølgende er eksporteret til andre lande, kan der dog under opbevaring, ompakning, rensning eller anden behandling, være sket kontaminering af de planteskadegørere, som findes i dette land, og plantesundhedsstatus kan derfor ændres.

Plantesundhedscertifikatets felt oprindelse (”Place of origin)”

I oprindelsesfeltet angives varens oprindelsesland.

Hvis der er flere varer med forskellige oprindelser på samme plantesundhedscertifikat, angives alle oprindelser i feltet. Er der flere oprindelser på samme varelinje eller under samme varetype, skal det markeres, så der ikke er tvivl om oprindelsen.

Hvis en vare f.eks. er handlet i flere lande mellem oprindelseslandet og Danmark, kan den have skiftet plantesundhedsstatus undervejs. Hvis det er tilfældet angives oprindelseslandet (f.eks. Kina) og det/de land(e), hvor der er skiftet plantesundhedsstatus (f.eks. Indien) i feltet.

Det er plantesundhedsmyndigheden, der afgør om en vare har skiftet plantesundhedsstatus. Ved eksport udsteder oprindelseslandet og lande, hvor det vurderes, at der er skiftet plantesundhedsstatus, et plantesundhedscertifikat til eksport, dvs. ikke et re-eksportcertifikat.

Risici ved forkert angivelse af oprindelse

Hvis du som eksportør har angivet Danmark som oprindelsesland, men varen har en anden oprindelse, kan det have betydelige konsekvenser for eksporten fra Danmark. Det skyldes, at importlandets eventuelle fund af skadegørere, vil blive registreret som fund af skadegørere i danske planter, hvilket kan betyde, at importlandet fremadrettet nægter import af varen med dansk oprindelse og evt. andre varer, fra Danmark. Det kan have betydelige konsekvenser for eksporten for dig og andre eksportører.

Her finder du en oversigt over de plantearter, hvis frø udgør en stor del af frøeksporten fra Danmark. For hver art er angivet typiske planteskadegørere, der kan følge frøpartiet. Planteskadegørerne vil ofte være direkte frøbårne eller følge frøpartiet via urenheder og jord.

Vær opmærksom på at listerne ikke er udtømmende og at sygdommes forekomst eller fravær i Danmark/Europa kan ændres.

Det er eksportørens ansvar at orientere sig om importlandets plantesundhedskrav og sikre sig at disse er opfyldte.

Allium (løg, porre, purløg)

Anethum graveolens (dild)

Apium (selleri)

Beta (bladbede, rødbede, sukkerroe)

Brassica (blomkål, grønkål (collard, kale),

Capsicum (chilli, pepper)

Citrullus (vandmelon)

Cucumis (agurk, melon)

Cucurbita (græskar, squash)

Daucus (gulerødder)

Helianthus (solsikke)

Hordeum (byg)

Linum (flax, linseed)

Solanum lycopersicon (tomat)

Medicago (lucerne)

Nicotiana (tobacco)

Ocimum basilicum (basilikum)

Petroselinum (persille/persillerod)

Pisum (ært)

Poaceae (græs)

Raphanus (Radise) hører til korsblomst-familien

Spinacia oleracea (spinat)

Solanum melongena (aubergine)

Trifolium (kløver)

Landbrugsstyrelsen tilstræber at være opdateret med tredjelandes importregler

Kontakt Planter & Biosikkerhed, hvis du har adgang til nyere lovgivning end den her omtalte.

Albanien

Algeriet

Australien

Belarus - Eksportforbud grundet EU-sanktioner

Canada

Costa Rica

Hong Kong

Irak

Island

Japan

Kina

Korea

Norge

New Zealand

Réunion

Rusland - Eksportforbud grundet EU-sanktioner

Singapore

Sydafrika

Taiwan

Hvis ikke du har fundet oplysninger om det land du ønsker at eksportere til, kan du evt. finde oplysningerne via tredjelandes plantesundhedskrav under "Tredjelandes plantesundhedskrav til frø" eller du kan forsøge at skaffe de relevante oplysninger via din importør. 

Kontakt din lokale enhed i Landbrugsstyrelsen, hvis du ønsker yderligere oplysninger.

Anmeld fund af skadegørere til Landbrugsstyrelsen

Du har pligt til at anmelde det til Landbrugsstyrelsen, hvis du har mistanke om at have fundet en karantæne-skadegører.

Kontakt

Planter & Biosikkerhed
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Planter&Biosikkerhed-@lbst.dk