Tvister om hegn og dækning af omkostninger

I hegnstvister efter hegnsloven kan du søge Landbrugsstyrelsen om dækning af omkostninger for hegnsynet.

Det overordnede ansvar for hegnsloven er placeret i Landbrugsstyrelsen, mens forvaltningen af loven tilfalder hegnsynet. Det er altså hegnsynet der afgør visse nabotvister om hegn efter hegnsloven.

Hver kommune nedsætter et hegnsyn bestående af 3 medlemmer.

Landbrugsstyrelsen besvarer generelle spørgsmål om hegnsloven, men har du spørgsmål til konkrete hegnstvister, skal du kontakte dit lokale hegnsyn i kommunen. Du kan ikke klage til Landbrugsstyrelsen over hegnsynets kendelser. Landbrugsstyrelsens vejledning om fortolkning af hegnsloven er ikke bindende for hegnsynene.

Begge parter i en hegnsynssag har mulighed for at søge Landbrugsstyrelsen om, at Staten dækker omkostningerne for hegnsynet. Omkostninger til rådgivning er dog ikke omfattet, eksempelvis til advokat.

Du skal søge Geodatastyrelsen om at få godtgjort omkostningerne i sager vedrørende skelforretning

Hegnslovens almindelige regler gælder ikke for Københavns Kommune. Bor du i Københavns Kommune skal du henvende dig til Kommunen vedrørende hegnsreglerne.

Som naboer må I som regel selv bestemme, hvordan hegnet mellem jeres ejendomme skal se ud. Hvis I ikke kan blive enige om hegnet, skal I bruge reglerne i hegnsloven.

Hegnslovens almindelige regler anvendes kun, hvis naboer ikke kan blive enige og derfor anmoder kommunens hegnssyn om at træffe en afgørelse.

Hvis der findes særlige bestemmelser om hegnsforholdet i servitutter eller anden lovgivning, gælder de særlige bestemmelser dog forud for naboernes aftaler og hegnslovens almindelige regler.

Loven omfatter;

  • fælleshegn, dvs. hegn der står i ejendomsskel,
  • egne hegn, dvs. hegn der står helt på egen grund langs ejendomsskel og ikke længere væk fra skellinjen end 1,75 m,
  • grene, der generer hegn eller færdsel på naboejendommen eller som er farlige for naboejendommen, og
  • grene fra skove.

Hegns vigtigste funktion er tydeligt at adskille ejendommene og beskytte dem mod fredskrænkelser samt at beskytte boligejendomme mod gener fra erhvervsejendomme. Hegnsfunktionen kan også være at skabe læ.

Bortset fra reglerne om visse grene omfatter loven ikke fritstående træer og anden beplantning ved ejendomsskel, som ikke har hegnsfunktion mod nabogrunden. Tvister herom afgøres efter naboretlige regler ved domstolene.

I første omgang bør du forsøge at lave en aftale eller et forlig med din nabo om det hegn eller de grene, I er uenige om. Hvis det ikke er muligt, kan du kontakte kommunens hegnsyn og bede om at få foretaget et hegnsyn. I brevet til hegnsynet skal du beskrive, hvem du klager over, hvad tvisten handler om, og hvordan du ønsker tvisten løst ved hegnsynet.

Når Hegnsynet har modtaget en henvendelse fra en borger, der ønsker at klage over et hegn, kommer det lokale hegnsyn på besigtigelse. Hegnsynet er et uafhængigt nævn og består af tre personer, der er udpeget af kommunen. Kommunen har således ingen instruktionsbeføjelse og kan ikke blande sig i hegnsynets sager. Hegnsynet vil forsøge at få naboerne til at blive enige om et frivilligt forlig. Hvis det ikke kan lade sig gøre, afgør hegnsynet sagen.

Hegnssynets afgørelser kan som hovedregel ikke behandles af en anden administrativ myndighed. Hvis du er utilfreds med hegnssynets afgørelse, kan du skriftligt indbringe sagen for domstolene senest fire uger efter, hegnssynets afgørelse er meddelt parterne.

Hegnssager, der er omfattet af hegnsloven, kan som udgangspunkt ikke indbringes for domstolene, før hegnssynet har truffet afgørelse.

Parterne kan dog aftale, at tvisten kan indbringes for domstolene, uden at hegnssynet har behandlet sagen, efter hegnslovens § 43, stk. 1, 2. pkt.  Baggrunden for bestemmelsen er, at parterne i en privatretlig tvist, som kan indbringes for et administrativt nævn, skal have mulighed for at gå direkte til domstolene.

Der opkræves brugerbetaling i forbindelse med hegnssyn. Et hegnssyn koster pr. 1. januar 2024 i vederlag til hegnssynet 2.100 kr. De lokale hegnssyn bestemmer, af hvem og hvordan gebyret indbetales. For hegnssager indbragt for hegnssynet før den 1. januar 2024 udgør vederlaget fortsat 2.009 kr.

Hvis en part opfylder de nærmere betingelser for at opnå fri proces, kan Landbrugsstyrelsen bevilge parten fritagelse for at betale det pålagte vederlag. Landbrugsstyrelsen udbetaler i så fald godtgørelse.

Følgende betingelser skal være opfyldt, før du kan få godtgjort udgifterne til hegnsyn;

  • at du ikke selv har råd til at betale udgiften, og du ikke har en forsikring, der dækker udgiften, og
  • at sagens vigtighed og grund taler for det. Det betyder, at sagen skal have væsentlig betydning for dig eller principiel betydning.

Landbrugsstyrelsen vurderer sagen ud fra de oplysninger, du sender til os. Det er dit ansvar at komme med de oplysninger, som vi skal bruge for at træffe en afgørelse. Det er derfor vigtigt, at du sender tilstrækkelige oplysninger, og at du eventuelt henviser til relevante domme og lovbestemmelser.

Når hegnssagen er afsluttet, skal en kopi af hegnsynets kendelse eller det indgåede forlig vedlægges, hvorefter vi træffer afgørelse i sagen.

Indtægtsgrænserne for dækning af omkostninger ved hegnsyn

Landbrugsstyrelsen vurderer, om du ikke har råd til selv at betale efter reglerne om fri proces. Du kan se de økonomiske betingelser på civilstyrelsens hjemmeside.

Civilstyrelsens hjemmeside

Beløbsgrænserne pr. 1. januar 2024 er følgende:

  • Enlige ansøgere: 358.000 kr.
  • Ansøgere i ægteskab eller andet samlivsforhold: 455.000 kr.
  • Forhøjelse for hvert barn: 62.000 kr.

Ved beregningen af indkomstgrundlaget anvendes den skattemæssige årsopgørelse for det forrige kalenderår. Ved ansøgninger i 2023 anvendes således årsopgørelsen for 2021. Du skal være opmærksom på, at hvis du er gift eller samlevende, skal din ægtefælles eller samlevers indtægt medregnes. Ligeledes skal du oplyse, om du/I har hjemmeboende børn under 18 år.

Afviger ansøgers aktuelle indkomstforhold væsentligt fra det, der fremgår af årsopgørelsen for 2021, kan de aktuelle indkomstforhold lægges til grund, jf. § 2 i bekendtgørelse om fri proces.

Hvis dine omkostninger til hegnsynet er dækket af en privat retshjælpsforsikring, kan du ikke få dækket omkostningerne af Staten.

Du kan søge Landbrugsstyrelsen om godtgørelse af sagens omkostninger for hegnsynet. Et hegnsyn i 2023 koster 2.009 kr. Landbrugsstyrelsen kan efter ansøgning beslutte, at dine udgifter ved et hegnsyn betales af staten.

En ansøgning om godtgørelse af udgifterne til hegnsynets afgørelse sender du til Landbrugsstyrelsen. Afgørelsen træffes efter hegnslovens § 46, stk. 4.

Dine udgifter til juridisk bistand kan ikke regnes med til sagens omkostninger. Det betyder, at dine eventuelle omkostninger til advokat eller stedfortræder i forbindelse med hegnsynet ikke vil blive dækket.

Du skal sende din ansøgning til Landbrugsstyrelsen enten med digital post, brevpost eller på mail.

Mail skal sendes til landbrugsloven@lbst.dk.

Når du sender din ansøgning, bedes du vedlægge:

  • Kopi af årsopgørelse fra forrige skatteår for ansøger og eventuel samlever/ægtefælle.
  • Oplysning om hjemmeboende børn under 18 år.
  • Oplysning om der findes forsikring med retshjælpsdækning, der dækker omkostningerne.
  • Oplysning om hegnsynet, herunder baggrunden for afholdelse, samt protokol for hegnsynet.
  • Hegnsynets omkostningsafgørelse.
  • Kopi af faktura, samt dokumentation for betaling heraf.

Det er Landbrugsstyrelsen, der beslutter, om du kan få dækket omkostninger til hegnsyn og udbetaler din godtgørelse af omkostninger til hegnsyn. Du skal sende dokumentation for dine omkostninger.

Har du eller modparten bedt hegnsynet eller retten om at afgøre fordelingen af sagens omkostninger, udbetales beløbet først, når fordelingen er afgjort. Det betyder, at hvis du indbringer hegnssagen for domstolene, kan Landbrugsstyrelsen først træffe afgørelse om dækning af dine omkostninger, når retten har afsagt dom i sagen.

Hvis Landbrugsstyrelsen afslår din ansøgning om godtgørelse, kan du klage over afgørelsen til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Vi opfordrer til, at du sender din klage til Landbrugsstyrelsen. Herefter sender vi klagen sammen med sagens bilag og vores bemærkninger til Ministeriet.

Du kan sende klagen enten til landbrugsloven@lbst.dk eller til mail@lbst.dk.

Ønsker du at klage direkte til Ministeriet, skal du sende din klage til fvm@fvm.dk.

Kontakt

Natur- & Landbrugsudvikling
Tlf: 33 95 80 00
Mail: naturoglandbrugs-
udvikling@lbst.dk