Hvis en kat har en besidder (ejer), er den som udgangspunkt omfattet af mark- og vejfredsloven i modsætning til herreløse katte og vildkatte, som er omfattet af bekendtgørelse om indfangning og aflivning af herreløse katte under dyreværnsloven.
En kat, der har en besidder, betegnes som en ejerkat. Det er frivilligt, om man vil mærke sin kat med ejer oplysninger, men mærkningen har betydning for, om man kan få sin kat tilbage, hvis den løber væk.
Det kan det være svært at skelne mellem umærkede, tamme ejerkatte og herreløse katte. Generelt kan det dog siges, at herreløse katte/vildkatte ikke er vant til menneske-kontakt og berøring. De vil derfor sjældent lade sig indfange eller optage, modsat umærkede tamkatte, som netop er vant til mennesker. For begge typer katte gælder det dog, at når de ikke er ejermærkede, kan den, der finder dem og tager dem til sig, frit gøre dem til sin ejendom.
Faktaark om mærkning af katte
Katteejere har pligt til at gøre, hvad de kan for at holde katten på egen grund og hindre, at den er til gene for andre.
Egen grund omfatter de arealer, som man har rådighed over - altså de arealer man ejer eller har eksklusiv brugsret til. I en landbrugsmæssig sammenhæng vil det være jord man ejer eller forpagter. I boligområder vil det sige arealer, som den enkelte selv ejer eller arealer, som den pågældende gennem et lejemål har en eksklusiv brugsret til, for eksempel havestykker, der i forbindelse med et lejemål er overladt til brug for det enkelte lejemål.
Ved fællesarealer er det alene ejendommens ejer (ved bebyggelser f.eks. andels-, ejer- eller boligforeningen), der har ejerrettigheder efter loven. Det betyder, at det kun er ejendommens ejer, der kan henstille til kattens ejer om at holde den på ejerens eget areal, f.eks. at den holdes inde i ejerens bolig. Det er i alle tilfælde uden betydning, om der i den pågældende bebyggelse som en del af husordenen er givet tilladelse til husdyrhold eller ej, da loven gælder alle omstrejfende husdyr, uanset om disse måtte tilhøre andre husstande i den pågældende bebyggelse eller husstande uden for bebyggelsen.
Når en kat færdes uden for egen grund, er det altid tilladt på forsvarlig måde at fjerne den, f.eks. ved at jage den væk eller at forsøge at indfange den og aflevere den til ejeren. Det skal dog ske på en sådan måde, at katten ikke oplever unødvendig smerte eller lidelse.
Bliver man gereret af en fremmed kat, f.eks. ved at den er aggressiv eller går ind i ens hus, kan man rette henvendelse til politiet, der vurderer, om katten er til væsentlig gene. Er det tilfældet, kan kattens ejer blive straffet med en bøde.