Vi moniterer løbende for alvorlige planteskadegørere

Landbrugsstyrelsen gennemfører årligt moniteringer på en række lokaliteter for at se efter, om alvorlige planteskadegørere forekommer i landet eller ej.

Landbrugsstyrelsen gennemfører undersøgelsesprogrammer for udvalgte planteskadegørere og indsamler og opdaterer hermed løbende viden om skadegørersituationen i Danmark.

Arbejdet udføres som del af overholdelsen af de fælles EU-regler, som fremgår af plantesundhedsforordningens artikel 22-24. Arbejdet udføres ligeledes som en af de myndighedsopgaver, der beskrives i den internationale plantebeskyttelseskonvention (IPPC).

Med den stadigt stigende globale samhandel og rejseaktivitet er risikoen for at få indført og spredt alvorlige planteskadegørere øget. Samtidig medfører klimaforandringer en øget risiko for, at nye skadegørere kan etablere sig i Danmark. Moniteringen for planteskadegørerne er med til at skabe det nødvendige overblik for at kunne forhindre, at EU-regulerede samt nye alvorlige skadegørere forekommer og etablerer sig i Danmark - og dermed vil kunne true den danske planteproduktion og natur.

Formålet med undersøgelserne er således at afklare om skadegørerne findes i Danmark, og hvis de gør at kortlægge deres udbredelse og iværksætte plantesundhedsberedskabet, således at de kan udryddes effektivt. En tidlig identifikation af de alvorlige planteskadegørere er oftest altafgørende for at kunne hindre deres spredning og bekæmpe dem effektivt. Ligeledes er det vigtigt at kunne dokumentere frihed i Danmark for disse skadegørere. I tilfælde af forekomst i landet skal der ved officiel kortlægning kunne opretholdes et overblik over skadegørerudbredelsen.

Hvor moniterer vi henne?

Undersøgelserne supplerer den lovpligtige plantesundhedskontrol ved import samt hos de registrerede planteproducenter (gartnerier og planteskoler samt frø- og læggekartoffelavlere) og finder sted på mange forskellige typer lokaliteter i landet.

Besøgssteder for den offentlige monitering kan således være såvel skovene, det åbne landskab, naturområder, parker, haver, byområder, havne- og industriområder som relevante afgrøder på landbrugsarealer og i frugtplantager mv. Det kan dreje sig om både private og offentlige arealer og kan også omfatte steder hvor relevante produkter lagres og markedsføres. I princippet kan alle virksomheder, steder og typer af planteprodukter således være relevante, da undersøgelserne tilrettelægges ud fra Landbrugsstyrelsens viden om skadegørerens levevis, og sandsynligheden for at finde den.

Myndighedens hjemmel til at få adgang til at gennemføre undersøgelserne og herunder udtage prøver fremgår af lov om planter og plantesundhed m.v.

Hvad er omfattet af moniteringen?

De alvorlige planteskadegørere, der omfattes af programmerne, er enten listede i EU-reguleringen som karantæneskadegørere eller er omfattet af særlig EU-regulering, hvor det kræves at der gennemføres løbende officiel monitering for dem i landet.

Undersøgelsesprogrammerne omfatter dermed primært de omkring 250 karantæneskadegørere og -grupper, som ikke må indføres eller spredes i EU. Skadegørerne i det danske undersøgelsesprogram udvælges og prioriteres ud fra sandsynligheden for, at et angreb af en bestemt art vil kunne finde sted, samt de ressourcemæssige rammer og lovmæssige krav der er for undersøgelsesarbejdet. Programmet fokuserer på de arter af skadegørere, hvor der er relevante værtsplanter i Danmark og som vil kunne etablere sig under de gældende klimatiske betingelser i landet. 

Hvordan foregår moniteringen?

Landbrugsstyrelsens monitering af skadegørersituationen i landet foregår inden for rammen af det danske årlige undersøgelsesprogram, der bliver lagt og som er en del af en flerårig programperiode.

Undersøgelserne udføres af Landbrugsstyrelsens plantesundhedskyndige kontrollørstab og omfatter primært en visuel inspektion på de lokaliteter, der udvælges. I en række tilfælde anbringes der insektfælder på lokaliteter, med henblik på monitering for forekomst over en periode. Fælderne tilses løbende. I forbindelse med undersøgelserne kan der udtages prøver af levende plantemateriale, jord, træ mv. til laboratorieundersøgelser.   

Skadegørerfakta og anmeldelse

Landbrugsstyrelsen laver faktaark om en lang række af de alvorlige skadegørere, der er af relevans for Danmark eller som har været fundet i produktionen eller under omsætning af planter til plantning.

Fakta om nogle af de arter, Landbrugsstyrelsen undersøger for

Du kan selv være med til at holde øje. Det er ofte professionelle operatører eller private personer, der opdager nogle af de værste skadegørere, for eksempel skjult i et indkøbt produkt eller i en indført plante eller som blind passager i vareemballage af træ.

Landbrugsstyrelsens folder om undersøgelser

Husk at du har anmeldepligt til Landbrugsstyrelsen, hvis du har mistanke eller viden om forekomst af en EU-karantæneskadegører.

Anmeld fund af eller mistanke om fund af karantæneskadegører

Fangfælde

Landbrugsstyrelsen sætter insektfælder op til at fange karantæneskadegørere i, i forbindelse med undersøgelsesarbejdet i af den danske natur.

Anmeld fund af skadegørere til Landbrugsstyrelsen

Du har pligt til at anmelde det til Landbrugsstyrelsen, hvis du har mistanke om at have fundet en karantæne-skadegører.

Kontakt

Planter & Biosikkerhed
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Planter&Biosikkerhed-@lbst.dk