Bevaring af husdyrgenetiske ressourcer

Bevaring af gener fra husdyr kan være vigtig for at sikre en stor genetisk variation, der gavner tilpasningsevnen for fremtidens fødevareproduktion.

Husdyrgenetiske ressourcer omfatter såvel gamle, bevaringsværdige husdyrracer som moderne husdyr.

Husdyrgenetiske ressourcer bidrager til at opfylde menneskers helt grundlæggende fysiske behov, som mad og varme (tøj). Det være sig gennem fødevareprodukter som kød, mælkeprodukter og æg til produkter som uld og skind. Men desuden bidrager husdyr også til bestøvning, gødning, varme (biogas) og trækkraft (trækdyr - arbejdsdyr).

Endelig er der også husdyr - og dermed husdyrgenetiske ressourcer - der bidrager til at opfylde menneskers sociale behov og behov for sikkerhed. Det gælder for eksempel for kaniner og heste, mens hunde udover at bidrage til at dække vores sociale behov også ofte er med til at sikre vores sikkerhed.

Genetisk mangfoldighed definerer ikke alene husdyrracernes produktions- og funktionelle egenskaber, men også evnen til at tilpasse sig til forskellige miljøer, inklusiv foder og vand tilgængelighed, klima, skadedyr (pests) og sygdomme samt evnen til at ændre sig efter markedets og forbrugerens præferencer.

Husdyrgenetiske ressourcer udgør summen af mangfoldighed af racer – både de moderne produktionsracer og de gamle husdyrracer.

Nutidens moderne landbrug har betydet en specialisering i avlen inden for højtydende husdyrracer. En specialisering, der bygger på en forholdsvis lille genetisk variation indenfor racerne.

Bevaring af gener fra husdyr, der i en produktionsmæssig sammenhæng ikke er så interessante, kan derfor være vigtig for at sikre en stor genetisk variation, der i fremtiden kan være med til at sikre fødevareproduktionens tilpasningsevne i forhold til for eksempel nye sygdomme og ændret klima.

Bevaring af gamle racer, typer og linier af husdyr kan derfor betyde, at egenskaber, som her og nu er uden produktionsmæssig betydning, bevares for eftertiden.

De gamle husdyrracer kan desuden have betydning forskningsmæssigt for eksempel i undersøgelser af husdyrs tilpasning til forskellige miljøforhold eller undersøgelser af resistens mod sygdom og parasitter.

Endelig har de gamle husdyrracer også betydning kulturhistorisk, da de giver os forståelse for vores fortid. 

For at bevare de husdyrgenetiske ressourcer udbetaler Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri årligt dyretilskud til avlere af gamle danske husdyrracer (kvæg, svin, heste, får, geder).

Tilskud til bevaring af gamle danske husdyrracer

De første husdyr

De første husdyr blev tæmmet for 10 – 11.000 år siden i mellemøsten og den vestlige del af Asien, sandsynligvis om reaktion på stigende befolkningstæthed og ændrede klimatiske forhold. I løbet af de næste 1000 år opstod de dyr, som vi i dag kender som husdyr.

Fra midten af det nittende århundrede vandt renavl indpas og mange af vore dages husdyrracer – de såkaldte kulturracer opstod.

Racebegrebet blev knyttet til de forskellige fysiske karakteristika som for eksempel farve, aftegning og horn.

Endvidere blev der indført mange foranstaltninger, som for eksempel stambøger, raceforeninger og dyrskuer for at fremavle husdyr med bestemte egenskaber. På denne måde opstod de mange forskellige racer, der prægede husdyravlen i første halvdel af det tyvende århundrede.

Moderne racer

De moderne racer er et resultat af nye reproduktionsmetoder som vandt indpas i 1960'erne. Reproduktionsmetoder som kunstig inseminering og udbredt international handel med avlsdyr, sæd og embryoner.

Disse racer har på grund af deres gode produktionsegenskaber udkonkurreret de gamle racer, der ikke var så produktive, men ofte tilpasset til de lokale forhold.

Et eksempel på en moderne race er Holstein Friesian-malkekvæg, der på grund af en høj mælkeydelse nu er vidt udbredt over hele verden. Desværre er den genetiske variation indenfor denne race lille, da der har været anvendt ganske få tyre. I USA er der for eksempel reelt kun 66 dyr ud af 8,5 millioner Holstein Friesian-malkekvæg, der ikke er genetisk relaterede.

Avlernes krav til moderne husdyrs egenskaber er ligesom de samfundsgivne produktionsbetingelser under stadig forandring, hvilket styrer racernes fortsatte udvikling og forandring.

Gamle racer

Mange af de gamle racer, fra før de moderne reproduktionsmetoder vandt indpas, er forsvundet. FAO har skønnet at 690 husdyrracer på verdensplan er gået tabt, heraf 62 siden 1999.

I Danmark begyndte nogle få private avlere i løbet af 1980'erne at skabe interesse for bevaring af de gamle danske husdyrracer, og cirka samtidig med anskaffede en del museer gamle husdyrracer.

Gamle danske husdyrracer

I de moderne racer er den genetiske variation lille, da der generelt har været anvendt relativt få avlsdyr til at danne store populationer.

Specielt indenfor malkekvæg findes en række arvelige sygdomme, der som følge af den intensive brug af relativt få tyre i avlsprogrammerne har gjort, at de arvelige sygdomme er blevet spredt i populationen, inden det sygdomsfremkaldende gen er blevet erkendt og identificeret.

Det er derfor vigtigt at sikre, at stor genetisk variation indenfor racerne bevares, så husdyrarterne fremover kan tilpasses nye produktionsbetingelser.

Et bæredygtigt avlsarbejde skal ikke alene sikre en god produktion, men også resultere i robuste, sunde dyr med gode reproduktionsegenskaber.

Bevaring af husdyrgenetiske ressourcer er derfor også rettet mod de moderne husdyrracer, da disse skal være med til at sikre et bæredygtigt avlsarbejde også for disse racer.

Fremtidens fødevareforsyning kan derfor have fordel af at få tilført ny genetisk variation fra en eller flere af de gamle husdyrracer. En tommelfingerregel inden for genetikken siger, at halvdelen af den genetiske diversitet i en husdyrart findes mellem racerne og den resterende halvdel indenfor racerne.  

Når en race er uddød betyder det, at racens genetiske diversitet ikke længere er i "varesortimentet" til brug for eftertiden.  

Bevaringsudvalget varetager på vegne af Miljø- og fødevareministeren den overordnede koordinering af arbejdet vedrørende genressourcer hos danske husdyr.  

Det rådgivende Bevaringsudvalg for Danske Husdyrgenetiske Ressourcer hos oprindelige danske husdyrracer

Biodiversitetskonventionen

Danmark tiltrådte sammen med 189 andre lande Biodiversitetskonventionen i 1993, som udgør den overordnede strategiske ramme for at sikre global biologisk mangfoldighed.

I Biodiversitetskonventionen er beskyttelse af genressourcer et centralt emne. Begrebet genetiske ressourcer omfatter både den samlede genpulje, som en population af individer tilsammen har, og den genmasse som det enkelte individ har. Bevaringen af genressourcerne gælder både husdyr og vilde dyr samt dyrkede og vilde planter.

Genressourceforpligtelserne omfatter blandt andet:

  • Bevaring af genetiske ressourcer under hensyntagen til artens mulighed for at tilpasse sig ændringer i fremviden (evolution) samt behovet for genressourcer til forædling og biologisk produktion (husdyr, afgrøder, træer, medicin, fødevarer etc.)
  • Adgang til og udbyttedeling af genetiske ressourcer
  • Biosikkerhed i forbindelse med genetisk modificerede arter
  • Biodiversitetskonventionen fastslår blandt andet landenes suveræne rettigheder til egne genetiske ressourcer og udstikker forpligtende retningslinjer til medlemslandene for det nationale ansvar for bevaring, bæredygtig udnyttelse, adgang og retfærdig deling af udbyttet ved brugen af disse genetiske
  • ressourcer, herunder jordbrugets genetiske ressourcer.

Aichi-målene

Parterne bag biodiversitetskonventionen vedtog i 2010 en strategisk plan frem mod 2020 der indeholdt:

  • Mål om at standse tilbagegange af biodiversitet i 2020
  • 20 konkrete delmål (Aichi-målene)
  • Foreløbigt mål om forøgelse af ressource-mobilisering
  • Et af Aichi-delmålene vedrører jordbrugets genetiske ressourcer:

Delmål 13: I 2020 er den genetiske mangfoldighed hos de dyrkede planter og hos husdyr og deres vildtlevende slægtninge, herunder hos socio-økonomisk og kulturelt værdifulde arter, bevaret, og strategier for minimering af genetisk erosion og beskyttelse af deres genetiske variation er udviklet og implementeret.

Interlaken Deklarationen

FAOs medlemslande (herunder Danmark) tiltrådte i september 2007 Interlaken Deklarationen om husdyrgenetiske ressourcer.

Landenes tiltrædelse af Deklarationen har ikke ændret på den gældende nationale og internationale lovgivning. Det betyder, at de enkelte lande stadig har det suveræne ansvar.

Den tiltrådte deklarationen er i sin form en hensigtserklæring. Landene har gennem Interlaken Deklarationen tilkendegivet at ville bevare og anvende de husdyrgenetiske ressourcer bæredygtigt med henblik på at sikre den globale fødevaresikkerhed, sikre udvikling i lokalsamfundene/landdistrikterne samt fremme anvendelsen af husdyr i landskabsplejen, og endelig at skabe rammer for nicheproduktioner med udgangspunkt i lokale racer.

Læs mere om Interlaken Deklarationen på FAOs hjemmeside

FAOs globale handlingsplan for husdyrgenetiske ressourcer

De strategiske prioriteringer for handling indeholder fire strategiske indsatsområder:

  • Karakterisering, kortlægning og overvågning af udviklingen og dertil knyttede risici
  • Bæredygtig anvendelse og udvikling
  • Bevaring
  • Politiker, institutioner og kapacitetsopbygning

I denne DCA rapport nr. 100 fra juni 2017 redegøres der kort for arbejdet med bevaring af de gamle husdyrracer.

Der fortælles om dannelsen af husdyrracerne, om baggrunden for bevaringen af racerne og om det danske og internationale bevaringsarbejde med de husdyrgenetiske ressourcer. Der gives også en kort beskrivelse af racernes egenskaber.

Danske husdyrgenetiske ressourcer, DCA rapport nr. 100, juni 2017

I denne rapport fra 2016 har ny DNA-teknologi givet mulighed for meget detaljeret at undersøge husdyrenes genomer.

Husdyrracernes slægtskab og struktur er belyst. DNA-informationen afslører også forekomsten af indavl. Alt i alt fremkommer en stor mængde information om racernes genetik.

Nogle af informationerne kan danne grundlag for fremtidige beslutninger om, hvordan bevaringsracerne bør forvaltes for at opnå et bæredygtigt avlsarbejde.

Rapporten omhandler de gamle danske racer af heste, svin, får, høns og geder, samt de tre gamle danske kvægracer SDM65 og RDM70 og Korthorn.

Gamle danske husdyrracers genomer, DCA rapport nr. 82, 2016

Københavns Universitet har i 2008 gennemført en genetisk karakteristik af Jysk Kvæg, som er omfattet af Bevaringsudvalgets bevaringsarbejde. Det fremgår af rapporten at der med mikrosatellitterne er påvist mindre forskelle mellem grupperne, hvilket bekræfter, at der er betydeligt flere ligheder end forskelle mellem dyrenes arveanlæg på tværs af besætninger. Der er desuden observeret variation mellem grupperne for mitochondria-DNA, hvilket bekræfter, at der har været begrænset udveksling af genmateriale mellem besætningerne via hundyr, og at der samlet set således er fundet variation mellem grupperingerne, men at forskellene er små.

Genetisk karakteristik af af Jysk Kvæg, Københavns Universitet, 2008'

Aalborg Universitet har udført genetiske karakteristik af en besætning af Jysk Kvæg fra Kortegaard linjen og i 2014 publiceret en videnskabelig artikel på engelsk og i 2015 en artikel på dansk.

Genetic characterization of a herd of the endangered Danish Jutland cattle, Journal of Animal Science, June 2014

Genetiske værktøjer kan redde truede bestande, Aktuel Naturvidenskab, 2015

I undersøgelsen der er foregået på Københavns Universitet, er der foretaget en genetisk karakteristik af Agersø-kvæget med henblik på at besvare spørgsmål om racens genetiske integritet og relation til Jysk kvæg og RDM-70. Sekundært er den genetiske variation, graden af indavl, samt identifikation af dyr af blandet oprindelse blevet beskrevet for kvæget.

En genetisk karakteristik af Agersø-kvæget, Københavns Universitet

Mindre rettelser til rapporten: En genetisk karakteristik af Agersø-kvæget

Artikel på engelsk fra 2013 om karakterisering af fem danske hunderacers genetiske profil.

Characterization of the genetic profile of five Danish dog breeds

I september 2007 er der vedtaget en global handlingsplan for husdyrgenetiske ressourcer. I handlingsplanen kan du læse om de 23 strategiske prioriteringer for bl.a. at bekæmpe tab af husdyrgenetisk mangfoldighed.

Den globale handlingsplan for husdyrgenetiske ressourcer og Interlaken-deklarationen, 2007

Denne brochure præsenterer de vigtigste resultater af den første
globale vurdering af husdyrgenetiske ressourcer.

Tilstandsrapporten om verdens husdyrgenetiske ressourcer for fødevarer og landbrug

FAO har i 2016 lavet sin anden vurdering af tilstanden for verdens husdyrgenetiske ressourcer og publiceret en ny tilstandsrapport (på engelsk).

The second report of the state of the worlds animal genetic resources for food and agriculture

Danmarks Landerapport fra 2003 til FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO), som efterfølgende har samlet og bearbejdet medlemslandenes oplysninger og i forbindelse med FAOs 1. international tekniske konference i Interlaken i september 2007, udgav FAO rapporten "State og the Worlds Animal Genetic Resources for Food and Agriculture." Du kan finde link til FAOs rapport under mere info om husdyrgenetiske ressourcer.

Tilsvarende fandt sted i 2017.

Danmarks landerapport FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) 2003

Baggrundsmateriale til landerapporten fra 2003

Danmarks landerapport FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) 2017

FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) lægger løbende publikationer på sin hjemmeside relateret til blandt andet verdens husdyrgenetiske ressourcer. 

FAO's publikationer

Her finder du Danmarks Jordbrugsforsknings interne rapport om kortlægning af partnerskab gennem natur- og landskabspleje. Rapporten er skrevet af Yonathan Schvartzmann og udgivet i november 2006.

Kortlægning af partnerskab gennem natur- og landskabspleje, 2006

Kontakt

Landbrugsstyrelsen
CAP
Tlf.: 33 95 80 00
E-mail: cap@lbst.dk