Dansk Landracesvin anno 1970
Dansk landrace blev fortrinsvis udviklet fra bestanden af Jyske svin.
I 1906 begyndte man at føre stambog over orner af Dansk Landrace. De fleste orner var hvide, men enkelte plettede eller sortbrogede forekom. I løbet af første halvdel af det 20. århundrede blev Dansk Landrace fremavlet specielt med henblik på produktion af bacon til det britiske marked. Dyr med farvede pletter blev ikke godkendt til avl, og racen blev efterhånden ensfarvet hvid. Racens øvrige karakteristika var en meget lang krop med veludviklede skinker, en let bov, og et lille hoved med små hængende ører.
Der findes en meget lille bestand af dyr af typen fra 1970, og racen er ekstremt tæt på at uddø.
Der blev i 2018 givet dyretilskud til i alt 21 avlsdyr (16 søer og 5 orner).
Der findes i genbanken et lille lager af dybfrosset sæd fra 7 orner, som stammer fra en nu nedlagt kontrollinje fra svineforsøgsstationen “Tylstrup”.
Fænotype
Dansk Landracesvin anno 1970 er ensfarvet hvid. Oprindeligt sås der sorte pletter hos racen, men disse er avlet væk. Det danske landracesvin er en lang og slank gris med et fint hoved. Ørerne er lang og næsen lige.
Racen er karakteriseret ved veludviklede skinker og en let bov.
Kødet er mørkere, mere mørt og mere smagfuldt end kød fra den moderne Danske Landrace.
Dyretilskud
Det er muligt at opnå dyretilskud til avlsdyr af dansk landracesvin anno 1970. Se mere om betingelserne for at opnå dyretilskud her samt de racespecifikke krav på tilskudssiden:
Tilskud til bevaring af gamle danske husdyrracer
Se mere om registrering/indberetning her