Lodsejer skal ved deltagelse i en jordfordeling underskrive en jordfordelingsoverenskomst til jordfordelingsplanlæggeren fra Landbrugsstyrelsen. Jordfordelingsoverenskomsten er lodsejers tilbud om deltagelse i projektet, på baggrund af de konkrete matrikulære forandringer og økonomien. En jordfordelingsoverenskomst indeholder bl.a. generelle vilkår for den handel, der sker i jordfordeling og udbetaling af kompensation for værditab. Aftalen er bindende indtil en skæringsdato, og stadfæstes ved, at jordfordelingskommissionen afsiger jordfordelingskendelse. Udbetaling af værditabet kan tidligst finde sted til skæringsdatoen, når jordfordelingskendelsen og øvrige deklarationer er tinglyst, som servitut på alle deltagende ejendomme. Jordfordelingskommissionen afgør, hvorvidt Landbrugsstyrelsen skal foretage panthaverhøring inden udbetaling.
Kan der ikke opnås tilfredsstillende aftaler med samtlige lodsejere inden skæringsdatoen på en måde, så den samlede jordfordelingsplan kan gennemføres, kan der ikke afsiges jordfordelingskendelse og aftalen om værditabskompensation bortfalder.
Projektbortfald
Værditabet udbetales i forbindelse med jordfordelingskendelsen, hvorved lodsejeren får mulighed for evt. at genplacere kompensationen for værditabet i erstatningsjord eller i andre projektarealer. Efter afsigelse af jordfordelingskendelse kan projektejer opstarte anlægsarbejdet og realisere projektet. Udbetaling af kompensation sker under forudsætning af, at der kan realiseres et projekt.
I meget sjældne tilfælde, kan det senere vise sig, at projektet alligevel ikke kan realiseres, eller kun dele af projektet kan realiseres, efter at der er afsagt jordfordelingskendelse. I sådanne tilfælde ophæves deklarationen om permanente rådighedsindskrænkninger, og aftalen om værditab annulleres, på de arealer hvor projektet bortfalder. I sådanne tilfælde skal lodsejer tage stilling til, om lodsejer vil tilbagebetale den udbetalte kompensation for værditabet eller sælge arealet til Landbrugsstyrelsen.
Hvis lodsejer ønsker at beholde arealet, skal den tidligere udbetalte værditabskompensation tilbagebetales til Landbrugsstyrelsen. Ved beregning af kravet tages der hensyn til, at der ikke kræves tilbagebetaling for den periode, hvor arealet har været omfattet af projektarealet og deklarationen om permanente rådighedsindskrænkninger. Størrelsen af kravet nedskrives med 10 % for hver 12. måned. Nedskrivningen medfører, at der ikke kan fremsættes krav, efter der er gået 10 år fra skæringsdatoen. Ved aflysning af den tinglyste deklaration ophæves de rådighedsindskrænkninger, der fremgår af servitutteten, og arealerne kan igen indgå i almindelig drift, dog under hensyntagen til den til enhver tid gældende lovgivning og regulering.
Som alternativ kan lodsejer vælge at sælge arealet til Landbrugsstyrelsen. Landbrugsstyrelsen køber arealet til den oprindeligt vurderede markedsværdi fratrukket den tidligere udbetalte kompensation for værdiforringelsen. Handelssummen i tilfælde af salg til Landbrugsstyrelsen er således kendt af lodsejer på tidspunktet for indgåelse af overenskomst og aftale om kompensation for værditab.
Vilkårene for værditab, herunder vilkårene i tilfælde af projektbortfald vil også fremgå af deklaration om kompensation for værditab, som lodsejer accepterer ved indgåelse af overenskomst. Deklarationen følger arealet, og vil således også være kendt og gældende for evt. fremtidige ejere.
Procedure til forebyggelse af projektbortfald
I praksis ses det yderst sjældent, at et projekt bortfalder efter afsigelse af jordfordelingskendelse. Jordfordelingskommissionen afsiger først jordfordelingskendelse, når der er opnås tilfredsstillende aftaler med samtlige lodsejere på en måde, så den samlede jordfordelingsplan kan gennemføres. Såfremt der undtagelsesvist er projekter, hvor det er hensigtsmæssigt at afsige delkendelser i jordfordelingen, vil aftaler om værditabskompensation blive indgået i den sidste delkendelse, eller i et geografisk afgrænset område som kan være et selvstændigt projekt.
Landbrugsstyrelsen vil vha. et tæt samarbejde med projektejer løbende vurdere, om projektet kan gennemføres, for at undgå en situation, hvor projektet bortfalder. Derudover påser Landbrugsstyrelsen (Jordfordelingskommissionens sekretariat) at udstykningslovens relevante bestemmelser er varetaget inden jordfordelingskendelsen afsiges. Der påses i den forbindelse, at der er afklaring omkring de nødvendige myndighedsafgørelser, til det projekt som ønskes etableret.
Via ovenstående handlinger skabes der størst mulig sikkerhed for, at et projekt ikke senere må tilpasses eller bortfalde.