At deltage i en jordfordeling er altid frivilligt. Jordfordeling foregår ikke med handler på skøde, men dine køb og salg af jord skrives samlet i en jordfordelingsoverenskomst. Det er som sagt frivilligt, men du er bundet af aftalen, når du har underskrevet jordfordelingsoverenskomsten.
En god jordfordeling kræver, at flere landmænd i lokalområdet ønsker at købe og/eller sælge. Tal med dine naboer og andre lodsejere i området og hør, om de har lyst til at være med. Kontakt eventuelt de lokale landbrugskonsulenter. De har ofte god viden om, hvad der rører sig.
Herefter skal I kontakte en planlægger, der kan gennemføre jordfordelingen i praksis. En planlægger kan være en landinspektør, landbrugskonsulent eller lignende. Det er også muligt at lade Landbrugsstyrelsen udføre planlægningen.
Starten på en jordfordeling
En jordfordeling startes ofte op på et indledende møde, der er offentligt. På mødet orienteres om formålet med jordfordelingen.
Er det en projektjordfordeling, præsenteres projektet, og der redegøres for, hvordan jordfordelingen skal hjælpe med at realisere projektet.
Er det en arronderingsjordfordeling, præsenteres hvordan jordfordelingen kan hjælpe til bedre og mere rationel landbrugsdrift, og lodsejerne inviteres til at indgå i jordfordelingen med forslag til afgivelse og modtagelse af arealer.
På det indledende møde vælges et lodsejerudvalg, der skal bistå jordfordelingsplanlæggeren, dels med vurderingsforretningen (se senere), dels med lokalkendskab og planlægningsprocessen.
Hvad koster en jordfordeling?
Hvad en jordfordeling koster afhænger af, om det er en jordfordeling, der startes på grund af et projekt, eller om lodsejerne selv har taget initiativ til jordfordelingen.
I projekt-jordfordelinger skal lodsejerne kun betale for panthavergebyr/garantistillelse og evt. rådgivning hos fx konsulent. Hvorimod lodsejeren i arronderings-jordfordelinger derudover også betaler for planlægningen og berigtigelse.
Prisen afhænger af, hvor mange lodsejere, der deltager i jordfordelingen, og hvor meget lodsejerne selv laver i projektet.
Ring og tag en snak med os, og vi kan finde frem til et ca. beløb.
Hvad skal jeg mere være opmærksom på?
Hvis du er køber af et areal, skal du selv sørge for at få afklaret din finansiering. Du skal også selv finde de informationer om arealet, som er nødvendige for, at du kan vurdere det, inden du køber det.
Hvis du er køber, vil du i god tid inden afsigelse af kendelsen blive kontaktet af os (enheden Natur- & Landbrugsudvikling) med henblik på at stille bankgaranti for købesummen. Senest på skæringsdagen skal garantien afløses af en kontant indbetaling til enheden Landbrugsstyrelsen.
Vurderingsforretning
I projektjordfordeling laves der en vurderingsforretning. Et valgt lodsudvalg, en planlægger samt en konsulent vurderer jorderne, der skal deltage i jordfordelingen. Processen med vurderingen er en vigtig demokratisk måde at håndtere en kompleks opgave. Vurderingsforretningen resulterer i, at der laves et vurderingskort, der sendes ud til alle berørte lodsejere. Kortet danner grundlag for forhandlingerne mellem parterne. Prisen på jorden forhandles enkeltvis med planlæggeren i arronderings-jordfordelinger.