Solrød Bæk - et multifunktionelt jordfordelingsprojekt

Landbrugsstyrelsen har godkendt et multifunktionelt jordfordelingsprojekt ved Solrød Bæk.

Området omkring Solrød Bæk

Området omkring Solrød Bæk.

Landbrugsstyrelsen har givet endelig samtykke til et multifunktionelt jordfordelingsprojekt den 23. oktober 2023.

Projektdetaljer

  • Projektejer: Solrød Kommune
  • Forventet antal hektar i jordfordeling: ca. 200 ha
  • Forventet antal lodsejere: ca. 18 personer

Kort over kerneområde for projektet langs Solrød Bæk. Af kortet fremgår de arealer omkring Solrød Bæk, med indsatser indenfor vådområder, skovrejsning og lignende. Nord for projektet ved Solrød Bæk er også udlagt et projekt til udvidelse af naturreservat.

Kort over kerneområde for projektet langs Solrød Bæk. Af kortet fremgår de arealer omkring Solrød Bæk, med indsatser indenfor vådområder, skovrejsning og lignende. Nord for projektet ved Solrød Bæk er også udlagt et projekt til udvidelse af naturreservat.

Formålet med projektet er at skabe mere plads til rekreative friluftsmuligheder, natur og biodiversitet langs med Solrød Bæk samtidig med at lave bedre klimatilpasning af Havdrup og Solrød Landsby, beskyttelse af drikkevandet ved HOFORs kildeplads, og mulighed for en ændret og bedre arrondering af landbrugsjord i området. 

I forbindelse med projektet genåbnes Salbjerg Bæk som vandløb og forlægges uden om Havdrup By. Bækken gives et forløb med slyngninger, rørføres under Skolevej og føres til de planlagte vådbassiner opstrøms udløbet til den genoprettede Tykmosen. Urbant regnvand fra nye boligområder renses gennem lokale vådbassiner. Det forventes, at vandkvaliteten gennem Salbjerg Bæk forbedres grundet omsætning i bækkens åbne og mere naturlige forløb, sammenlignet med det nuværende rørlagte vandløb. Der vil opstå en flora og fauna i det åbnede forløb, der forbedrer forholdene for dyr og planter i og langs Solrød Bæk-systemet. Vandkvaliteten i bækken forventes at blive god, fordi urbant regnvand fra boligområder, der ledes til Salbjerg Bæk renses i vådbassiner. Det forventes, at bækkens økologiske tilstand vil kunne opnå ”god økologisk tilstand” på den genåbnede strækning. 

Det forventes, at vandkvaliteten gennem Solrød Bæk forbedres grundet øget næringsstofomsætning, der forekommer i naturlige vandløb med god fysisk form. Dette vil forbedre forholdene for dyr og planter i og langs Solrød Bæk samt i Køge Bugt, der vil modtage færre næringsstoffer. De planlagte tiltag vil bidrage til, at bækkens økologiske tilstand vil ændres fra i dag ”moderat økologisk tilstand” til ”god økologisk tilstand”, svarende til den gældende vandløbsmålsætning.

Projektet rummer også genopretning af et større eng- og moseområde, Tykmosen, med omkringliggende våde og tørre enge. Der etableres et mose- og engområde på ca. 12 ha med naturlig hydrologi og brede randområder med våde enge og græsland. Mosen gives en variabel vandstand, der vil sikre et lokalt højtstående øvre grundvandsspejl. Herved sikres konstant tilledning af ferskvand over hele året til Solrød Bæks øvre løb, idet mosen vil afgive vand til bækken ved naturlig tilstrømning gennem jordmatricen, samt ved at afløbet fra mosen ledes til Solrød Bæk med et jævnt reguleret flow.

For at sikre bedre beskyttelse af drikkevandsressourcen vil man i projektet lave aftaler om, at eksisterende konventionel dyrkning og sprøjtning af landbrugsarealer indenfor BNBO-udpegningsområdet ophører. Herved minimeres tilførsel og nedsivning af pesticider og næringssalte til grundvandsressourcen og risikoen for forurening af grundvandsressourcen og påvirkning af menneskers sundhed reduceres. 

Havdrup Bys nordøstlige bydele klimatilpasses mod oversvømmelse fra overbelastning af det rørlagte vandløb. Salbjerg Bæk forlægges og genåbnes øst om Havdrup By. Herved øges mulighed for bortledning af høje afstrømninger, der i dag medfører kapacitetsproblemer og oversvømmelse i bebyggede områder i Havdrup.

Der anlægges nye sti-forbindelser mellem byområderne Havdrup, Gl. Havdrup og Solrød Landsby, der giver forbedret sammenhæng mellem byerne, øget adgang til naturen, bedre muligheder for friluftsaktiviteter og motion for områdets borgere.

Projektets gennemførelse og succes er helt afhængig af, at der kan tilvejebringes nye arealer, herunder gerne en bedre sammenhæng indenfor- og nær projektets kerneområde til glæde for biodiversitet, friluftsliv og landbruget. Der er som en del af projektet fokus på at skabe sammenhængende naturarealer, der kan understøtte en rentabel driftsform med naturpleje, samt ekstensivere landbrugsarealer. Det søges desuden at forbedre arronderingen af dyrkede omdriftsjorde, så transportafstande og driftsudgifter hertil mindskes.

For at realisere det samlede projekt, skal der derfor ske en jordfordeling. Køb og salg af jord vil ske med hjælp fra Landbrugsstyrelsen, der vil stå for jordfordelingen i lokalområdet.

Hvad er jordfordeling

Et krav for at et projekt kan få samtykke er, at det understøtter en række nationale interesser. Projektet langs Solrød Bæk understøtter:

  • Rent vandmiljø
  • Rent drikkevand
  • Natura 2000 & Bilag IV-arter
  • Drivhusgasreduktion
  • Klimatilpasning
  • Natur & biodiversitet
  • Skovrejsning
  • Friluftsliv
  • Arrondering af landbrugsejendomme

Multifunktionel jordfordeling (MUFJO)

Projektet har fået endeligt samtykke til multifunktionel jordfordeling den 23. oktober 2023. Landbrugsstyrelsen har forinden gennemført en ejendomsmæssig forundersøgelse, der kortlagde jordfordelingspotentialerne. Forundersøgelsen blev afsluttet i juni 2022.

Det endelige samtykke betyder, at landbrugsstyrelsen nu kan gå i gang med jordfordelingen i området. Jordfordelingen indebærer bl.a. dialog og forhandlinger med lodsejerne og projektejer.

Kontakt

Natur- & Landbrugsudvikling
Tlf: 33 95 80 00
Mail: naturoglandbrugs-
udvikling@lbst.dk