Projektet handler om ekstensivering af den nordlige del af Margrethe Kog (248 ha) i Tønder kommune med henblik på naturgenopretning med lysåben natur i Natura 2000-området i Vadehavet og Vidå.
Jordfordeling er i september 2022 afsluttet. Det vil sige, at landbrugsarealer, der indtil nu er blevet dyrket intensivt, bliver taget ud af landbrugsdrift og nu kan blive til naturarealer, hvor bl.a. beskyttede og truede fuglearter kan slå sig ned.
Margrethe Kog Nord er indtil nu blevet afvandet med en pumpestation, som afleder vand til Vidåen og Vadehavet. Det er et ønske, at arealerne permanent ekstensiveres, så pumpen kan blive lukket.
Når den intensive landbrugsdrift og dræning af jorden ophører, vil der frigives færre drivhusgas fra jorden. Når jorden i stedet bliver våd, begrænses omsætningen af organisk materiale, og der kan i stedet ophobes organisk kulstof i jorden.
Samtidig er det tanken at projektområdet kan anvendes som reservoir for vand fra Vidåen, når vandstand stiger og åen går over sine bredder og sætter pres på å-digerne langs Vidåen. På den måde kan projektet være med til at klimasikre området.
Et ønske i projektet er også at skabe mulighed for, at de naturgenoprettede arealer i Margrethe Kog Nord kan drives med økologisk kødproduktion. Det betyder, at naturen plejes med f.eks. kvæg eller får, der afgræsser arealerne.
Samtidig er det et ønske at formidle viden om områdets store naturværdier til den brede offentlighed.
For at realisere projektet har det været nødvendigt med en jordfordeling. Her er der blevet arbejdet på, at de lodsejere, der sælger jord til projektet kan købe gode landbrugsarealer til gavn for både daglig drift og udviklingsplaner. Køb og salg af jord er sket med hjælp fra Landbrugsstyrelsen.
Hvad er jordfordeling