Endelave - et multifunkionelt jordfordelingsprojekt

Landbrugsstyrelsen har godkendt et multifunktionelt jordfordelingsprojekt på Endelave.

Området på Endelave

Landbrugsstyrelsen har givet endeligt samtykke til et multifunktionelt jordfordelingsprojekt på Endelave den 9. maj 2022.

Projektdetaljer

  • Projektejer: Horsens kommune
  • Forventet antal hektar i jordfordeling: ca. 750 ha
  • Forventet antal lodsejere: ca. 30

Kort over Endelave der viser kerneområdet på den østlige havldel af øen. Indenfor kerneområdet er dele af øen udlagt til græsningsområde, indvindingsopland, Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), skovrejsningsplaner, hydrologiområder, samt indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse.

Kort over Endelave der viser kerneområdet på den østlige havldel af øen. Indenfor kerneområdet er dele af øen udlagt til græsningsområde, indvindingsopland, Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), skovrejsningsplaner, hydrologiområder, samt indsatsplan for grundvandsbeskyttelse.

Projektet på Endelave er en del af EU-LIFE BioScape, som er udviklet som et multifunktionelt jordfordelingsprojekt.

Ønsket er at genskabe naturlig hydrologi på ca. 75 ha drænet eng, sumpskov og strandeng. Det vil man gøre ved at afbryde grøfter og drænrør samt udgrave nye lavvandede vandhuller og småsøer. Tiltagene skal sikre levesteder for arter og forbedre naturtilstanden af den eksisterende og mest værdifulde natur i et Natura 2000-område. Genskabelse af naturlig hydrologi vil også bidrage til at forbedre vandmiljøet ved at reducere udledningen af kvælstof til Kattegat.

I projektet er der fokus på at omlægge landbrugsproduktion fra dyrkning til afgræsning og høslæt uden pløjning, gødskning og sprøjtning. Omlægningen ønskes gennemført i et Natura 2000-område og i indvindingsoplandet til øens eneste grundvandsmagasin. Hermed beskyttes drikkevandet og vandmiljøet, da udvaskningen af fosfor, kvælstof og pesticider reduceres. Beskyttelse af drikkevandet ønskes derudover sikret gennem omlægningen fra konventionel til økologisk produktion.

Afgræsningen i Natura 2000-området skal tilpasses de enkelte naturtyper således, at man sikrer en udvikling af naturindholdet. Græsningen skal bl.a. ske i store sammenhængende folde med både udtagne arealer og eksisterende natur. Derved undgås tilgroning, og der sikres optimale sprednings- og levemuligheder for en række rødlistede arter.

Et andet element i projektet er skovrejsning på ca. 29,6 ha landbrugsarealer. Skovrejsningen vil betyde et ophør med brug af pesticider og gødning og vil bidrage til et renere vandmiljø og beskyttelse af drikkevandet. Den fremtidige skov skal drives som naturskov til gavn for natur og biodiversitet, bl.a. ved at nedfaldne grene og træer forbliver på arealet samt ved at skabe leve- og ynglesteder. Rejsningen af skov vil ligeledes bidrage til reduktionen af en drivhusgasser ved, at træerne optager og lagrer CO2.

Der arbejdes desuden med udtagning og vådgøring af to lavbundsområder på i alt 26 ha. Udtagning og vådgøring vil begrænse omsætningen af organisk begrænse materiale og opbygge kulstof i jorden, hvorved der sker en reduktion af drivhusgasser.

Udviklingen af rekreative forhold, turisterhverv og lokal samfund er tænkt ind i projektet. Øen er et yndet turistmål pga. de smukke landskaber, enestående naturforhold og vilde kaniner. Projektet ønsker at styrke aktivitetsmuligheder, beskæftigelse samt fastholde eller tiltrække tilflyttere og turister. I dette arbejde er der lagt op til involvering af øens borgere. Der skal bl.a. skabes adgang til de nye naturarealer ved at lave låger i indhegninger, stier og informationsskilte.

Gennemgående i projektet er det formålet at arbejde med arrondering af landbrugsejendomme. Man vil arbejde på at samle landbrugsarealer i større enheder med henblik på omlægning af driften samt samle spredt ejerskab til arealerne.

For at realisere projektet, skal der ske en jordfordeling. Køb og salg af jord vil ske med hjælp fra Landbrugsstyrelsen, der vil stå for en jordfordeling i området.

Hvad er jordfordeling

Et krav for at et projekt kan få samtykke er, at det understøtter en række nationale interesser. Dette projekt understøtter:

  • Rent vandmiljø
  • Rent drikkevand
  • Natura 2000 & Bilag IV-arter
  • Drivhusgasreduktion
  • Natur & biodiversitet
  • Skovrejsning
  • Økologisk landbrug
  • Friluftsliv
  • Landdistriktsudvikling
  • Arrondering af landbrugsjord

Multifunktionel jordfordeling (MUFJO)

Projektet har fået endeligt samtykke til multifunktionel jordfordeling 9. maj 2022. Landbrugsstyrelsen har forinden gennemført en ejendomsmæssig forundersøgelse, der kortlagde jordfordelingspotentialerne. Forundersøgelsen blev afsluttet i april 2022.

Det endelige samtykke betyder, at landbrugsstyrelsen nu kan gå i gang med jordfordelingen i området. Denne del af jordfordelingen indebærer bl.a. dialog og forhandlinger med lodsejerne og projektejer.

Kontakt

Natur- & Landbrugsudvikling
Tlf: 33 95 80 00
Mail: naturoglandbrugs-
udvikling@lbst.dk