Bjergby-Astrup-Slotsved Skov - Et multifunktionelt jordfordelingsprojekt

Landbrugsstyrelsen har godkendt et multifunktionelt jordfordelingsprojekt ved Bjergby-Astrup-Slotsved Skov.

Landskabet ved Bjergby-Astrup-Slotsved Skov

Området ved Bjergby-Astrup-Slotsved Skov

Landbrugsstyrelsen har givet endeligt samtykke til et multifunktionelt jordfordelingsprojekt ved Bjergby-Astrup-Slotsved Skov den 7. december 2021.

Projektdetaljer

  • Projektejer: Hjørring Kommune
  • Forventet antal hektar i jordfordeling: ca. 1000 ha
  • Forventet antal lodsejere: ca. 60 personer

Kort over projektets kerneområde. Af kortet kan der ses lokationen for to indvindingsområder, hvoraf to tredjedele af det ene område også har skovrejsning. Dertil kan to økologiske landbrug, to naturområder, forløbet af Røde Møllebæk, og to ride og moutainbikeruter.

Kort over projektets kerneområde. Af kortet kan der ses lokationen for to indvindingsområder, hvoraf to tredjedele af det ene område også har skovrejsning. Dertil fremgår to økologiske landbrug, to naturområder, forløbet af Røde Møllebæk, og to ride- og moutainbikeruter.

Projektet ved Bjergby, Astrup og Slotsved Skov er et samarbejde mellem lokale lodsejere og landboforening, Hjørring Vandselskab og Hjørring kommune.

I projektet indgår en vandløbsrestaurering. Dele af åen, som i dag er rørlagt, skal fritlægges, og der skal plantes træer langs åen. Det forbedrer de fysiske forhold i åen, fordi træerne skygger for vandplanterne, som vil vokse mindre, når de får mindre lys.

Omkring 26 ha ny skov skal være med til at beskytte grundvandet og reducere drivhusgasser fra området. Når jorden ikke længere bliver dyrket, mindskes udledningen af CO2 fra jorden, og samtidigt vil træerne binde CO2 fra luften. Grundvandet vil ligeledes blive beskyttet gennem omlægning af ca. 90 ha landbrugsarealer til naturarealer, hvor man ikke må sprøjte og gøde jorden.

Ved vandløbsrestaurering, skabelsen af ny og sammenhængende natur og forbedret pleje af eksisterende naturarealer i området vil man med projektet opnå positive effekter på natur og biodiversitet. Planen er at lave målrettede tiltag for de særlige rødlistede plante- og dyrearter, og arealerne skal plejes ved ekstensiv afgræsning og/eller høslæt af arealerne.

Et andet element i projektet, er at udvide eksisterende ridestier og mountainbikeruter, ligesom det nuværende stisystem skal forbindes til nye stier. Langs stierne ønsker Hjørring Kommune at skabe informationspunkter med information omkring naturen, landskabet og kulturhistorien, som borgerne bevæger sig gennem.

Landdistriktsudvikling er et vigtigt nøgleord for projektet, hvor naturen og friluftsaktiviteterne skal være med til at knytte områdets landsbyer sammen, øge adgangen til naturen og styrke fællesskabet i området.

Projektet giver også mulighed for, at økologiske bedrifter i området kan udvikle og udvide deres virksomhed ved at øge det økologisk areal. Projektet skal også være med til at forbedre arronderingen af landbrugsejendomme generelt i området ved bl.a. at samle produktionsarealer i større rationelle blokke eller på placeringer, der giver bedre værdi for landbrugsbedriften.

For at realisere projektet, skal der ske en jordfordeling. Køb og salg af jord vil ske med hjælp fra Landbrugsstyrelsen, der vil stå for en jordfordeling i området.

Hvad er jordfordeling

Et krav for at et projekt kan få samtykke er, at det understøtter en række nationale interesser. Dette projekt understøtter:

  • Rent vandmiljø
  • Rent drikkevand
  • Drivhusgasreduktion
  • Natur & biodiversitet
  • Skovrejsning
  • Økologisk landbrug
  • Friluftsliv
  • Landdistriktsudvikling
  • Arrondering af landbrugsjord

Multifunktionel jordfordeling (MUFJO)

Projektet har fået endeligt samtykke til multifunktionel jordfordeling 7. december 2021. Landbrugsstyrelsen har forinden gennemført en ejendomsmæssig forundersøgelse, der kortlagde jordfordelingspotentialerne. Forundersøgelsen blev afsluttet i november 2021.

Det endelige samtykke betyder, at landbrugsstyrelsen nu kan gå i gang med jordfordelingen i området. Denne del af jordfordelingen indebærer bl.a. dialog og forhandlinger med lodsejerne og projektejer.

Kontakt

Natur- & Landbrugsudvikling
Tlf: 33 95 80 00
Mail: naturoglandbrugs-
udvikling@lbst.dk