Privat Skovrejsning 2024

Find vejledning, ansøgningsmateriale og m.m. vedr. tilskud til privatskovrejsning 2024.

Når du rejser ny skov, bidrager du til at forbedre klimaet og miljøet, da din skov er med til at binde CO2, reducere kvælstof i vandmiljøet og beskytte drikkevandsressourcerne.

Tilskudsordningen henvender sig til private og kommunale ejere af landbrugsjord, som ønsker at plante skov på minimum 2,00 hektar.

Du kan søge om tilskud til privat skovrejsning i hele landet og få tilskud til at etablere løvtræ- og/eller nåletræsbevoksninger, samt skovbryn. Derudover kan du også søge om tilskud til etablering af hegn i kulturfasen og til anlæg og pleje uden brug af dybdegående jordbearbejdning.

I 2024 er tilskudssatserne øget og det er igen muligt at få tilskud til polsk småbladet lind.

Der kan i de fleste tilfælde hjemtages grundbetaling til tilplantede arealer i skovrejsningsprojekter, som modtager tilskuddet.

Tilskudsordningen privat skovrejsning 2024 er en del af den fælles europæiske landbrugspolitik (CAP) for perioden 2023-2027 og er 80 % finansieret af EU-midler og 20 % af nationalmidler. Til 2024 er der afsat 90 mio. til at etablere ny skov i Danmark.

Tast selv

Status og frister

Lukket for nye ansøgninger
  • 22. Februar 2024 til 30. Juni 2024

    Ansøgning om tilsagn til tilskud

Anslået sagsbehandlingstid3 måneder

Om tilskuddet

Tilsagn om tilskud til privat skovrejsning kan gives til følgende:

  • Private lodsejere
  • Kommuner

Det er kun den, der står som ejer af landbrugsarealet i Tingbogen eller kan dokumentere sit ejerskab via et skøde eller en købskontrakt, der kan søge tilskud til privat skovrejsning. Det betyder bl.a., at hvis en forening ansøger om tilskud til skovrejsning, skal det være foreningen, der står som ejer af jorden.

Følgende grupper kan ikke søge om eller modtage tilskud fra denne ordning:

  • Menighedsråd
  • Præsteembeder

For de private ansøgere gives der tilskud til:

  • Anlæg og pleje af skov
  • Anlæg og pleje uden brug af dybdegående jordbearbejdning
  • Tilskud til opsætning, vedligehold og nedtagning af kulturhegn

For de kommunale ansøgere gives der tilskud til:

  • Anlæg af løvskov og løvskovsbryn
  • Anlæg af nåleskov
  • Opsætning af kulturhegn
Tilskudssatser for privat ejede landbrugsarealer

Tilskudsformer

Tilskudssats

A. Anlæg og pleje af skov

Plantning af løvskov og/eller løvskovsbryn

Plantning af nåleskov

 

28.800 kr./ha

18.200 kr./ha

B. Anlæg og pleje uden brug af dybdegående jordbearbejdning

8.700 kr./ha

C. Tilskud til opsætning, vedligehold og nedtagning af kulturhegn

34 kr./m

Tilskudsberettigede udgifter for kommuner

Tilskudsformer

Referenceomkostninger

A. Anlæg af løvskov og løvskovsbryn

38.696 kr./ha.

B. Anlæg af nåleskov

30.957 kr./ha.

C. Opsætning af kulturhegn

39 kr./m

Kriterier

For at modtage et tilsagn om tilskud til privat skovrejsning er der en række kriterier, der skal være opfyldt. Kriterierne skal være opfyldt på tilsagnstidspunket, men også efterfølgende i løbet af projektperioden. Det kan f.eks. være plantet skov på minimum 2 ha. 

Forpligtigelser

Efter der givet tilsagn og i løbet af projektperioden er der forpligtigelser, der skal være opfyldt. Der skal f.eks. opnås de nødvendige tilladelser og dispensationer fra offentlige myndigheder, så projektet er lovligt efter den gældende lovgivning.  

Når projektet er afsluttet er der andre forpligtigelser om at holde forskellig typer dokumentation for projektets gennemførsel tilgængeligt.

Læs bekendtgørelsen og vejledningen, hvor alle støtteberettigelseskriterier og forpligtigelser fremgår.

Formålet med skovrejsningsprojekter i denne tilskudsordning er at etablere nye skove som:

  • Forbedrer vandmiljøet ved at reducere udledningen af kvælstof til søer, fjorde og/eller indre farvande.
  • Binder kulstof (CO 2
  • Beskytter drikkevandsressourcerne.

Privat skovrejsning er en del af CAP-planen, som skal understøtte EU-fælles målsætninger om en økonomisk bæredygtig landbrugssektor, fremme den grønne dagsorden indenfor miljø, klima og natur samt styrke udviklingen i landdistrikterne.

Medfinansieret af Den Europæiske Union

Sådan søger du

Du skal udfylde og sende ansøgningsskemaet direkte i Tast selv. Du vil trin for trin blive ledt igennem, hvordan du udfylder ansøgningsskemaet og sender det ind til os.

Tast selv – Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Hvad skal din ansøgning indeholde?

Du bør læse vejledningen og bekendtgørelsen om tilskud til privat skovrejsning grundigt inden du sender din ansøgning. Der er forskellige kriterier og forpligtigelser alt afhængigt af om du er privat eller kommunal ansøger. Derudover skal du være opmærksom på at du skal indtegne dit projekt i Internet Markkort (IMK), angive relevante oplysninger og vedhæfte de nødvendige bilag.

Dit ansøgningsskema skal indeholde følgende:

De påkrævede oplysninger om ansøger og ejendom samt projekt, såsom:

  • Om du er privat eller kommunal ansøger
  • Hvem og hvor mange adkomsthavere der er. I tilfælde af mere end en, skal der også være en ejerkredserklæring.
  • Oplysninger om kontaktpersonen.
  • Indtegning af delarealer i IMK, som indgår i projektarealet.
  • Om der skal medtages eksisterende skov- og naturarealer til fredskovspligten.
  • Hvis man er kommunal ansøger, skal der også angives tilbudsoplysninger.

Opnået tilladelse til at påbegynde projektet efter en miljøvurdering af projektets indvirkning på miljøet eller screeningsafgørelse om, at projektet ikke antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet, jf. miljøvurderingsloven.

Ejerkredserklæring. I de tilfælde hvor der er flere adkomsthavere/ ejere af matriklen jf. tingbogen, skal der vedhæftes en ejerkredserklæring, hvor det skal fremgå at medejer(e) giver tilladelse til skovrejsning.

Brug af konsulent

Du må gerne indgå i et samarbejde med en konsulentvirksomhed til dit skovrejsningsprojekt. Dog skal du være opmærksom på, at eventuelle udgifter til udarbejdelse eller varetagelse af din ansøgning om tilskud til privat skovrejsning hos Landbrugsstyrelsen ikke er tilskudsberettigede. Det vil sige, at du må gerne indgå i en aftale med en konsulentvirksomhed om hjælp til selve ansøgningen, men vær opmærksom på, at du først må indgå bindende aftaler om resten af dit skovrejsningsprojekt, når du har indsendt ansøgningen. F.eks. må du ikke indgå i bindende aftaler om køb af planter inden ansøgningen er indsendt.

Fuldmagter

Ejerskifteerklæring

Du kan overdrage tilsagnet til en ny ejer af projektarealet. Det er en betingelse, at den nye ansøger/tilsagnshaver selvstændigt ville kunne opnå tilsagn efter den pågældende bekendtgørelse. Den, der får overdraget tilsagnet, overtager alle rettigheder og forpligtelser efter tilsagnet. Der skal til brug for ejerskifte udfyldes og indsendes nedenstående skema.

Ejerskifteerklæring til skovordningerne (Word)

Vær opmærksom på, at du ikke kan foretage ændringer til dit tilsagn samtidig med udbetalingsanmodningen. Denne proces skal være sagsbehandlet forinden udbetalingsanmodningen.

I dokumentet nedenfor kan du læse om hvilke oplysninger der skal angives til de forskellige felter i udbetalingsskemaet:

Hjælpetekst til udfyldning af udbetalingsskema

Status for sagsbehandling

 

Status opdateret [dato].

Behandling af personoplysninger

Kontakt

EU & Projekt
Tlf: 33 95 80 00
Mail: euogprojekt@lbst.dk