Det skal du vide om landbrugsstøtten fra 2023

Se, hvad landbrugsreformen 2023 betyder for dig som landbruger, og læs om regler og den danske CAP-plan.

Med landbrugsreformen 2023 vil en større del af landbrugsstøtten være øremærket til bio-ordninger, som er grønne etårige ordninger, der gavner klima, miljø og biodiversitet. Det betyder blandt andet, at tilskudssatsen for grundbetaling bliver lavere, men til gengæld får du mulighed for at supplere grundbetalingen med tilskud gennem bio-ordningerne. Du kan altså søge flere tilskudsordninger til det samme areal.

Under landbrugsreformen 2023 får du mulighed for at udlægge op til 20 procent af en mark uden landbrugsaktivitet. Du kan således få grundbetaling til områder på din mark, som du kan lade ligge eller gro til med f.eks. træer eller buske – såkaldte småbiotoper. Småbiotoperne har til formål at beskytte og forbedre levevilkår for biodiversiteten inden for landbrugsmarken og kan være med til at skabe en naturlig sammenhæng til naturarealer uden for marken

Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2024

Du skal fortsat udføre landbrugsaktiviteter på dine arealer for at kunne modtage grundbetaling. Dog lempes reglerne, så du kan have småbiotoper på dele af arealet uden landbrugsaktivitet.

Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2024

Vi lemper reglerne for, hvornår arealerne skal leve op til kravene om støtteberettigede hektar. Fra at gælde hele året vil de fremover gælde i dyrkningsperioden fra 15. marts til 25. oktober. Det giver mulighed for at plante f.eks. skov efter 25. oktober, uden at det påvirker din grundbetaling for det indeværende år, så længe arealet har levet op til kravene i dyrkningsperioden.

Vi lemper reglerne for skovlandbrug, så de forskellige afgrødetyper ikke længere skal registreres hver for sig, og fremover kan et helt areal defineres som skovlandbrug, hvis det består af arealer med frugttræer, buske og nøddetræer i kombination med en anden afgrøde. 

I landbrugsreformen 2023 er der et nyt krav fra EU om, at du skal være ”aktiv landbruger” for at kunne søge grundbetaling, tilskud fra en bio-ordning, ko- og slagtepræmie, præmie for stivelseskartofler og ø-støtte. 

Du skal blot opfylde mindst ét af følgende fem kriterier for at være aktiv landbruger i ansøgningsåret: 

  • Kriterie 1: Du søger og modtager grundbetaling til mindst 40 ha i tilskudsåret. Dette kriterie er især relevant for dig med en større bedrift.
  • Kriterie 2: Du modtog udbetaling fra direkte betalinger sidste år på mindre end 5.000 euro. Dette kriterie er især relevant for dig med en mindre bedrift. 
  • Kriterie 3: Du er tilmeldt Register for Gødningsregnskab eller Register over økologiautoriserede bedrifter senest ved fristen for indsendelse af din ansøgning. Mange landbrugere opfylder dette kriterie, fordi de allerede er tilmeldt et af de to registre i dag. 
  • Kriterie 4: Hvis du har tilskudsberettigede projektarealer omfattet af artikel 4.4.c, skal du have et sammenhængende areal på minimum 0,3 ha, hvor du udfører en landbrugsaktivitet.  
  • Kriterie 5: Hvis du er ny ansøger og ikke er dækket af kriterium 1, 2, 3 eller 4, kan du opnå status som aktiv landbruger, hvis du erklærer, at du ikke har modtaget direkte støtte de seneste tre år – hverken personligt eller igennem en juridisk enhed. Du afgiver din erklæring med en markering i fælleskemaet.

Du skal være aktiv landbruger i ansøgningsåret for at modtage landbrugsstøtte. Du skal oplyse dette, når du sender din ansøgning om landbrugsstøtte i fællesskemaet til grundbetaling, bioordning, ko- og slagtepræmie, præmie for stivelseskartofler og ø-støtte. 

Bemærk, at du ikke er forpligtet til at udnytte den kvælstof- eller fosfornorm, der er fastsat for de enkelte afgrøder. 

Hvis du har ekstensive arealer med en kvælstof- eller fosfornorm på 0 kg/ha, har du også mulighed for at tilmelde dig Register for Gødningsregnskab og opnå godkendelse som aktiv landbruger på den måde. Du kan f.eks. bruge afgrødekode ”Permanent græs og kløvergræs uden norm, under 50 pct. kløver” (276) eller ”Permanent græs og kløvergræs uden norm, over 50 pct. kløver” (286), der begge har en fosfornorm, men ikke en kvælstofnorm. 

Når du søger tilskud fra en ny ordning, skal du overholde krav om konditionalitet. Konditionalitet omfatter i hovedtræk de nuværende krav om krydsoverensstemmelse samt en række nye krav om klima, miljø, folkesundhed, plantesundhed og dyrevelfærd.

Konditionalitet

I perioden 2023-2025 vil der være en overgangsperiode, hvor det kan forekomme, at din ene mark får tilskud efter den gamle CAP, mens den anden mark får tilskud efter den nye. Her skal du være opmærksom på, at du kan opleve, at du skal efterleve forskellige regler på dine arealer. Du skal altså være ekstra opmærksom på, hvilke regler, der gælder for dit tilskud. Vi sætter ekstra fokus på dette i vores information om ordningerne.

Faktaark om overgangen til CAP2023

Fra 2023 har vi afskaffet betalingsrettighederne i Danmark. Det betyder, at alle landbrugere får det samme tilskud pr. støtteberettiget hektar, og at reglerne for tilskud bliver mere enkle i fremtiden. De negative støttemæssige konsekvenser ved at afskaffe rettighederne, især for kvægsektoren, afbødes i 2023-2027 af for eksempel:

  • Bio-ordningen for miljø-og klimavenlig græs og planter.
  • Slagtepræmien fortsætter med 245 mio. kr. årligt.
  • Ko-præmie med en pulje på 85-21 mio. kr. årligt, som vi udfaser lineært fra 2023-2026, så ordningen ophører i 2027.
  • Tilskud til stivelseskartofler på samlet 75 mio. kr., fordelt faldende med 5 mio.  kr. årligt over perioden 2023-2027.

Satellitbaseret kontrol

Vi bruger satellitbaseret kontrol til kontrol af tilskudsbetingelser under:

  • Grundbetaling
  • Ø-støtte
  • Stivelseskartofler (koblet støtte)
  • Bio-ordninger med målsætninger om miljø, klima og biodiversitet
  • Tilskud til pleje af græs- og naturarealer
  • Tilskud til kvælstofreducerende virkemidler (målrettet kvælstofregulering)
  • Engangskompensation (tilskud til fastholdelse af arealer i vand- og klimaprojekter).

Fordelen ved den satellitbaserede kontrol er færre og kortere kontrolbesøg. Ved satellitbaseret kontrol får du desuden en påmindelse, hvis kontrollen viser, at der er krav, du mangler at overholde. På den måde kan du ofte nå at opfylde kravet eller tilpasse din ansøgning - og dermed undgå en støttenedsættelse eller få en mindre støttenedsættelse.

Kontrol med georefererede billeder

Hvis du under Tilskud til pleje af græs- og naturarealer har valgt en variant af ordningen, hvor kontrollen af, om græsningskravet er opfyldt, skal ske ved at sende georefererede billeder, er du forpligtet til at bruge Landbrugsstyrelsens app til at indsende billeder af dine marker. De nærmere retningslinjer for, hvornår og hvordan billederne skal tages, er beskrevet i:

Vejledning om tilskud til pleje af græs- og naturarealer

Hvis du under Tilskud til ekstensivering med slæt valgt at kombinere slæt med afgræsning, skal du indsende billeder, som er taget med Landbrugsstyrelsens app, for at dokumentere, at der er taget slæt, inden afgræsningen går i gang.

Vejledning om tilskud til ekstensivering med slæt

Kontrol på bedriften

Der vil fortsat være kontrolbesøg på en mindre del af bedrifterne, fordi nogle ordninger og tilskudsbetingelser ikke kan kontrolleres ved hjælp af satellitbilleder.

Kontakt

Direktionssekretariat & Kommunikation
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Direktionssekretariatet@lbst.dk