Hvis du har modtaget en afgørelse om omgåelse

Hvad sker der, når jeg har fået en afgørelse om omgåelse? Hvad er konsekvensen af en afgørelse om omgåelse? Hvordan betaler jeg?

Hvis du har modtaget en afgørelse eller et lukkebrev fra Svig & Omgåelse, betyder det at vores omgåelseskontrol af din virksomhed er afsluttet, kontrolsagen er lukket og sagen er returneret til fagenheden til videre behandling.

Hvis du har modtaget en afgørelse om omgåelse, vil du senere modtage et brev om, hvor meget du skal betale tilbage, hvordan du skal betale og hvilken betalingsfrist, der er.

Hvis du ikke betaler inden betalingsfristens udløb, bliver der lagt renter på, og det beløb, som du skylder, vil blive trukket fra, inden vi udbetaler dit tilskud. Det betyder, at vi modregner det beløb, du skylder, i dit EU-tilskud.

Klagemulighed

Modtager du en afgørelse om omgåelse, vil du få en klagevejledning med afgørelsen. Du kan påklage en afgørelse om omgåelse på sædvanlig vis. Klagen har ikke opsættende virkning.

EU-reglerne fastslår, at det ikke skal være muligt at opnå fordele gennem omgåelse af EU-reglerne. 
Landbrugsstyrelsen skal derfor foretage en individuel og konkret vurdering af, om udbetalingen af støtte i de enkelte tilfælde er opnået gennem omgåelse. 

En afgørelse om omgåelse vil medføre, at hele den økonomiske fordel, som uberettiget er opnået ved omgåelsen, skal betales tilbage. Det kan betyde et fuldt bortfald af tilskuddet på den ordning, der er omgået, eller også vil der ske en genberegning af ansøgerens tildelte tilskud.

Bortfald kan komme på tale ved f.eks. omgåelse af reglerne for at opnå mere ø-støtte eller etableringsstøtte til unge landbrugere.

Hvis man har opnået tilskud ved omgåelse af reglerne, mister man hele tilskuddet, dvs. for alle årene, hvor det er blevet uberettiget tildelt.

Selvom en virksomhed kunstigt har skabt betingelserne for at opnå mere tilskud til ordninger som f.eks. unge landbrugere, ø-støtte eller lignende, følger det ikke automatisk heraf, at retten til selve grundbetalingen er opnået ved omgåelse.

Begrundelsen for dette er, at retten til grundbetaling følger af nogle andre regler, som ikke nødvendigvis er blevet omgået.

En genberegning kan være en konsekvens, hvis en landbruger har omgået capping-reglerne.

Det vil være tilfældet, hvis en landbruger ved omgåelse har undgået at få nedsat den del af sin grundbetaling, der ligger over 150.000 euro, med fem procent. I de tilfælde vil en omgåelse af det såkaldte ”capping-loft” ikke medføre fuldt støttebortfald for ansøgeren, men ansøgeren vil skulle have genberegnet sin grundbetaling.

I praksis betyder det, at ansøgerens ansøgninger bliver betragtet som én samlet ansøgning, og capping beregnes på den baggrund. Uberettiget udbetalte midler skal tilbagebetales til styrelsen. Ansøgeren mister dermed ikke retten til grundbetaling, selvom der har været omgåelse af capping-reglerne.

Vi påbegynder udbetalingsprocessen i en sag, så snart sagsbehandlingen er afsluttet, hvis der ikke findes omgåelse.

Udbetaling af landbrugstilskud er ikke afhængig af refusion fra EU. Landbrugsstyrelsen er efter EU-reglerne forpligtet til at udbetale alle EU-tilskud, som tilskudsmodtagerne er berettigede til.

Alle landbrugere, som er berettiget til at modtage landbrugstilskud, vil selvfølgelig få udbetalt det beløb, de er berettiget til.

Hvis du er uenig i vores afgørelse, kan du klage over den. Du skal sende klagen inden 4 uger fra den dag, hvor du modtager afgørelsen.

Du klager via klageportalen, som du finder på Nævnenes Hus’ hjemmeside. Derinde kan du læse, hvordan du skal gøre, og se status på din sag. Du logger på klageportalen med MitID.

Din klage bliver automatisk sendt til os i Landbrugsstyrelsen. Hvis vi fastholder vores afgørelse, sender vi klagen videre til Miljø- og Fødevareklagenævnet via klageportalen. Du får besked, hvis vi sender din klage videre.

Hvis du ikke sender din klage via klageportalen, afviser Miljø- og Fødevareklagenævnet din klage, medmindre du er fritaget for brug af klageportalen. Du kan læse mere om fritagelse fra klageportalen på nævnets hjemmeside.

Klagevejledninger for Miljø- og Fødevareklagenævnet

Klageportalen for Nævnenes Hus

At klagen ikke har opsættende virkning betyder, at den påklagede afgørelse gælder, indtil Nævnet måtte have truffet en anden afgørelse.

Kontakt

Særlig Kontrol
Mail: saerligkontrol@lbst.dk

Arealtilskud
Mail: arealtilskud@lbst.dk

Projekttilskud
Mail: projekttilskud@lbst.dk

Kontaktcenteret
Tlf: 33 95 80 00