Indberetning af husdyrproduktion hvis du er økolog

Find bl.a. skabeloner til både husdyrlogbog, medicinlogbog, handlingsplan for fjerkræ, samt ansøgninger om dispensation til halekupering og afhorning.

Den årlige indberetning, samt indberetning af ændringer i din produktion foregår i Økologiskemaet. Blanketterne på denne side indeholder bl.a. ansøgninger om dispensation til halekupering af lam og afhorning af kalve. Desuden kan du her finde både logbog og medicinlogbog for alle dyr, samt vores handlingsplan for fjerkræ. 

Formål: Du kan ansøge om dispensation til at afhorne kalve, hvis der i forvejen er dyr uden horn i besætningen. Du skal altid søge om dispensation, inden du foretager afhorninger. Du skal ansøge om dispensation til afhorning i Tast-selv. 

Tast-selv

Du kan læse mere om økologireglerne for afhorning af økologisk kvæg i vejledningen om økologisk jordbrugsproduktion. Du finder vejledningen på vores side ”Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent”. 

Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent

Hvad kan der søges til

Det er som udgangspunkt kun muligt at søge om afhorning af følgende besætningstyper

  • Kødkvægsbesætning
  • Hobbykvæghold
  • Malkekvægsbesætning
  • Økologisk Malkekvægsbesætning
  • Økologisk Kødkvægsbesætning

Hvis besætningen ikke er en af ovenstående bliver besætningsoplysningerne ikke indlæst fra CHR registeret.

Besætningsnumre

Hvis besætningerne ikke fremgår af listen skal du opdatere dine besætningsoplysninger i CHR registret.

Du kan ændre besætningsoplysningerne på Landbrugsindberetningen eller ved at kontakte CHR-afdelingen på telefon 7015 5015.

Fødevarestyrelsens hjemmeside om mærkning og registrering i CHR

Felt A6: Afhorning ja/nej

I dette felt skal du vælge om du ønsker at afhorne denne besætning. Hvis du tidligere har fået tilladelse til besætningen men ikke længere ønsker at afhorne, eller forholdene har ændret sig, kan du vælge nej og tilladelsen bortfalder.

Begrundelse for afhorning 

I forbindelse med ansøgning om dispensation til afhorning af kvæg kan du vælge fem standardbegrundelser. Hvis standardbegrundelserne ikke passer for dig, kan du udfylde feltet anden begrundelse.

Standardbegrundelserne er: 

  • Dyrene kan skade hinanden
  • Dyrene færdes på områder med begrænsede flugtmuligheder 
  • Skæve eller deforme horn
  • Staldforholdene er ikke egnet til kvæg med horn
  • Sikkerhed for medarbejdere og andre, som omgås dyrene
  • Anden begrundelse 

Oplysninger om ansøger 

På fanen ansøger skal du udfylde dine kontakt oplysninger i forbindelse med en kontrol. Hvis du endnu ikke er økolog skal du krydse af i feltet "Jeg vil vil indsende ansøgning om økologi". 

Har du brug for at vi skal have oplysninger om din konsulent skal du udfylde tabel C.

Før du indsender skemaet skal du huske at læse og godkende erklæringen i tabel E.

Processen 

Efter du har indsendt din dispensationsansøgning, vil du umiddelbart efter få tilsendt en kvittering på tast-selv. Efter sagsbehandlingen, vil du modtage en afgørelse fra Landbrugsstyrelsen. Kan vi ikke godkende ansøgningen, vil vi sende dig en høring.

Indtil du har fået godkendt din dispensationsansøgning, må du ikke foretage afhorning på den/de ansøgte besætninger.

I forbindelse med den årlige økologikontrol, vil vi vurdere om de begrundelserne i din ansøgning lever op til de faktiske forhold.

Hvis vi på kontrollen opdager at forholdene ikke stemmer overens med de oplyste i ansøgningen kan tilladelsen trækkes tilbage. 

Formål: Du kan få dispensation til halekupering af økologiske lam, hvis det er nødvendigt, f.eks. af hensyn til dyrenes velfærd/sundhed. Du skal I ansøgningen begrunde, hvorfor du søger om dispensation.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

Ansøgning om halekupering af lam

Du kan læse mere i vores Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Du finder vejledningen på vores side ”Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent”.

Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent

Formål: En økologisk bedrift har mulighed for at lade dyr fra ikke-økologiske bedrifter afgræsse arealer i en begrænset periode hvert år. Du skal opbevare dokumentationen på bedriften, og den skal kunne fremvises ved kontrol. Sammen med dokumentationen skal du også opbevare en erklæring fra ejer af de ikke-økologiske dyr, som du ligeledes skal kunne fremvise ved kontrol.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

Dokumentation ved afgræsning med ikke-økologiske dyr på økologisk bedrift (pdf)

Dokumentation ved afgræsning med ikke-økologiske dyr på økologisk bedrift (word)

Formål: Den økologiske bedrift skal opbevare en erklæring fra ejer af de ikke-økologiske dyr, hvis bedriften lader ikke-økologiske dyr afgræsse arealer i en begrænset periode.

Erklæringen skal også bruges ved samgræsning, hvor ejer af de ikke-økologiske dyr, skal udfylde blanketten.

Erklæringen skal opbevares på bedriften, og den skal kunne fremvises ved kontrol. Sammen med erklæringen skal du også opbevare dokumentation for afgræsning med de ikke-økologiske dyr. Du skal ligeledes kunne fremvise dokumentationen ved kontrol.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

Erklæring fra ejer af ikke-økologiske dyr (pdf)

Erklæring fra ejer af ikke-økologiske dyr (word)

Formål: Den 1. januar 2022 kom der nye regler på området ift. indsættelse af ikke-økologiske dyr. Disse regler medfører, at du altid skal søge om dispensation via husdyrdatabasen OrganicXlivestock.dk, forud for indsættelse af ikke-økologiske dyr.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

OrganicXlivestock.dk

Du skal dog ikke ansøge om dispensation hvis du indsætter:

  • Bevaringsværdige husdyrracer
  • Fjerkræ under 3 dage gamle
  • Bier (én sværm eller én bidronning)

Hvis du ikke kan finde egnede økologiske dyr eller dyr under omlægning til økologi, og derfor overvejer at bruge ikke-økologiske husdyr, skal du altid først afsøge udbuddet af økologiske husdyr i databasen, som Landbrugsstyrelsen stiller til rådighed.

Hvis du vurderer, at dyrene i databasen ikke er egnede til din besætning, skal du begrunde dette i din ansøgning, for eksempel på grund af sundhedsstatus, avlsparametre eller hidtidigt opstaldningssystem.

Du skal ansøge via husdyrdatabasen, OrganicXlivestock. Du kan først ansøge, når du har oprettet dig som bruger i databasen. Landbrugsstyrelsen har udarbejdet vejledninger og introduktionsvideoer vedrørende oprettelse og brug af databasen, som du kan læse på vores side "Den økologiske husdyrdatabase".

Den økologiske husdyrdatabase

Formål: Du skal altid føre logbog, når du påbegynder omlægning til økologisk produktion. Her skal alle de hændelser, der har betydning for, at økologireglerne er overholdt på bedriften, fremgå.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

Du kan læse mere herom i vores Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Du finder vejledningen på vores side ”Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent”.

Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent

Logbog for husdyr produktion (pdf)

Logbog for husdyrproduktion (word)

Formål: Bedriften skal notere alle behandlinger i logbogen.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

Du kan læse mere om medicinlogbog i vores Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Du finder vejledningen på vores side ”Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent”.

Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent

Medicinlogbog eksempel 1 (pdf)

Medicinlogbog eksempel 1 (word)

Medicinlogbog eksempel 2 (pdf)

Medicinlogbog eksempel 2 (word)

Formål: Ved salg af husdyr eller husdyrprodukter fra økologiske jordbrugsbedrifter skal partidokumentation (også kaldet økologistatuserklæring) vedlægges, så kravene til sporbarhed kan opfyldes og dokumenteres.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

Partidokumentation for husdyrprodukter

Partidokumentation for husdyrprodukter

Formål: Ved salg af husdyr eller husdyrprodukter fra økologiske jordbrugsbedrifter skal partidokumentation (også kaldet økologistatuserklæring) vedlægges, så kravene til sporbarhed kan opfyldes og dokumenteres.

The vendor declaration must be completed by the Danish organic agricultural holding. The declaration always follows the organic crop and a copy is kept by the vendor.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

English version - Partidokumentation for husdyrprodukter (pdf)

English version - Partidokumentation for husdyrprodukter (word)

Formål: Skemaet er alene ment som en hjælp og er ikke nødvendigvis udtømmende. En handlingsplan skal altid være tilpasset den bedrift, hvorpå den anvendes. Du er derfor ikke forpligtet til at anvende netop dette skema. Hvis du bruger skemaet, er du velkommen til at tilpasse det til dine egne behov og vælge punkter til og fra.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

Hjælpeskema til udarbejdelse af en handlingsplan for æglæggende høner - Med fokus på fjerpilning (pdf)

Hjælpeskema til udarbejdelse af en handlingsplan for æglæggende høner - Med fokus på fjerpilning (word)

Kontakt

Jordbrugskontrol
Tlf: 33 95 80 00
Mail: jordbrugskontrol@lbst.dk