Bliv certificeret som økologisk forsyningsvirksomhed

Se, hvornår en forsyningsvirksomhed i landbruget skal certificeres til økologi, og læs om reglerne for virksomheden og økologikontrollen. 

En virksomhed skal certificeres til økologi, hvis virksomheden producerer, tilbereder, emballerer, mærker, oplagrer eller importerer produkter, som skal markedsføres med henblik på anvendelse i det økologiske jordbrug.

Du kan læse mere om reglerne for økologiske forsyningsvirksomheder i Danmark i vores vejledning. Du finder vejledning på vores side "Bliv certificeret som økologisk forsyningsvirksomhed".

​Bliv certificeret som økologisk forsyningsvirksomhed

Landbrugsstyrelsen skal certificere jeres virksomhed, hvis I håndterer eller fremstiller følgende produkter, som skal markedsføres som økologiske:

  • levende eller uforarbejdede landbrugsprodukter
  • foder, foderblandinger og fodermidler
  • gødning og jordforbedringsmidler
  • vegetativt formeringsmateriale og frø til udsæd. 

Virksomheden skal være certificeret, inden aktiviteterne påbegyndes. I skal samtidig overholde øvrige lovkrav om registrering i Landbrugsstyrelsen og/eller i fødevareregionen.

Virksomheder eller bedrifter, der udfører aktiviteter, omfattet af den generelle fødevarelovgivning, er underlagt Fødevarestyrelsens kontrol.

Virksomhed, der forarbejder produkter for certificerede økologer

Forarbejder virksomheden produkter for certificerede økologer, gælder det som hovedregel, at virksomheden skal certificeres.

Disse former for produktion og behandling af økologiske råvarer må kun ske på økologicertificerede virksomheder eller bedrifter:

  • grøntørring og pelletering
  • blanding og formaling af foder
  • valsning
  • toastning
  • opsækning
  • oliepresning.

Tørring og rensning kræver ikke certificering

Landbrugsstyrelsen tillader tørring og rensning af økologisk korn og markfrø for økologiske bedrifter på en ikke-certificeret bedrift eller virksomhed. Det er dog en forudsætning, at den økologiske bedrift ejer de økologiske produkter og anmelder tørring eller rensning til Landbrugsstyrelsen mindst fem dage i forvejen. Bedriften/virksomheden skal under forarbejdningen håndtere og opbevare de økologiske produkter adskilt fra ikke-økologiske produkter, indtil tilbagelevering finder sted. Dette skal også erklæres til Landbrugsstyrelsen. 

Bedrifter skal anmeldes via Økologiskemaet i Tast selv. Du finder en brugerguide til hvordan du udfylder Økologiskemaet på vores side "Brugerguides og videoer til Tast selv". 

Brugerguides og videoer til Tast selv

Tast selv

Virksomheder skal anmeldes via den digitale blanket "Ansøgning om certificering som økologisk produktions/foderstofvirksomhed m.m." på virk.dk.

Ansøgning om certificering som økologisk produktions/ foderstodvirksomhed m.m.

Ønsker en økolog at anvende særskilt lager/silo m.v. på en ikke-økologisk virksomhed, skal økologen leje lagerfaciliteter af virksomheden. Anmeldelse af leje/tilforpagtning af en bygning foregår også i Økologiskemaet. 

Virksomheder, der er mellemhandlere

Mellemhandlere, som køber og sælger økologiske produkter og foderstoffer med henvisning til økologi, skal certificeres til økologi. Det gælder, uanset om der er tale om færdigpakkede og færdigmærkede produkter eller produkter i løs vægt.

Kravet om certificering gælder ikke for virksomheder, der alene transporterer produkter direkte fra leverandør til modtager. 

Virksomheden skal certificeres til økologi, hvis virksomheden:

  • køber, opstalder og sælger økologiske dyr, også for handel med levende dyr over Danmarks grænser
  • er mellemhandlere af korn og andre afgrøder
  • er mellemhandlere af økologiske juletræer og pyntegrønt
  • har en maskinstation, der køber og sår økologiske frø*

* Det er dog ikke et krav, at maskinstationen skal være certificeret, hvis producenten selv køber frøene, og maskinstationen kun sår dem på den økologiske bedrift.

I Vejledning om økologi til landbrugets forsyningsvirksomheder m.v., kan du læse mere om, hvornår en virksomhed skal økologicertificeres.

En undtagelse fra hovedreglen om certificering ved salg af økologiske produkter gælder for virksomheder, der alene sælger færdigemballerede og færdigmærkede produkter til den endelige forbruger eller bruger (detailsalg), fx landmanden. Dette kan kun tillades forudsat, at virksomheden hverken producerer, tilbereder, oplagrer – undtagen i forbindelse med salgsstedet – eller importerer sådanne produkter fra et tredje-land eller ikke har udlagt sådanne aktiviteter til tredjemand.

Hvis I importerer økologiske produkter fra tredjelande, skal jeres virksomhed altid være certificeret.

Du søger om certificering som økologisk forsyningsvirksomhed via virk.dk

Ansøgning om certificering som økologisk produktions/foderstofvirksomhed m.m.

Særligt for produktionsvirksomheder

Vejledning i at udfylde ansøgningsskemaet for økologisk produktionsvirksomhed

Anvendes af: Frø- og såsædsvirksomheder, kartoffelcentraler, planteskoler m.m., der ikke allerede er økologicertificerede, der håndterer økologiske jordbrugsprodukter til anvendelse i den økologiske jordbrugsproduktion.

Særligt for foderstofvirksomheder 

Vejledning i at udfylde ansøgningsskemaet for økologisk foderstofvirksomhed

Anvendes af: Fodervirksomheder og grøntørrerier m.m., der ikke allerede er økologicertificerede, som skal producere, behandle, opbevare, importere, sælge og/eller eksportere foder med henvisning til den økologiske produktionsmetode. 

Når Landbrugsstyrelsen har modtaget jeres ansøgning om certificering, vil vi udføre en certificeringskontrol på virksomheden.

Ved kontrollen undersøger vi, om beskrivelsen i ansøgningsskemaet om indretning, anlæg, aktiviteter m.m. svarer til de faktiske forhold. Desuden kontrollerer vi, om jeres procedurer og medarbejderinstrukser sikrer, at I overholder økologireglerne, og at de ansatte er fortrolige med de specielle arbejdsprocedurer og dokumenter i den økologiske produktion.

Certificering

Når en virksomhed er godkendt til at håndtere økologiske produkter, udstedes et certificeringsbevis. Virksomhedens økologi certificeringsnummer og økologiske aktiviteter fremgår af certificeringsbeviset.

Landbrugsstyrelsen sender certificeringsbeviset, når vi har været på kontrol og konstateret, at virksomheden overholder økologireglerne.

Kontakt

Jordbrugskontrol
Tlf: 33 95 80 00
Mail: jordbrugskontrol@lbst.dk