Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent

Din bedrift skal være certificeret af Landbrugsstyrelsen til økologisk drift, for at du kan producere og sælge landbrugsprodukter som økologiske.

I vores Vejledning til økologisk jordbrugsproduktion kan du læse mere om økologireglerne for økologisk produktion på jordbrugsbedrifter. Betegnelsen "jordbrug" dækker primærbedrifter, hvor der drives fx landbrug, gartneri eller juletræsproduktion. Vejledningen beskriver de gældende regler samt Landbrugsstyrelsens praksis. 

Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion

Retteblad for Vejledning om økologisk jordbrug, opdateret 19. marts 2024

Hvis du vil ansøge om at blive certificeret til økologisk jordbrugsproduktion, skal du ansøge digitalt via økologiskemaet, som ligger på Tast selv. 

Tast selv

Tastevejledning til at udfylde økologiskemaet

Økologiskemaet anvendes af dig, som ansøger om at blive certificeret til økologisk produktion. Dette gælder både, hvis du som ny økolog omlægger en ikke-økologisk jordbrugsbedrift, og hvis du som ny økolog overtager en allerede certificeret økologisk jordbrugsbedrift (også kaldet producentskifte af økologisk status).

Bemærk, at overdragelse af tilsagn og andre støtteordninger skal indsendes som hidtil. 

I ansøgningen skal der være en plan for omlægning af din bedrift til økologisk produktion. Du skal begynde omlægningen af din bedrift senest seks måneder efter, vi har modtaget din ansøgning. Du kan tidligst begynde omlægning, den dato vi modtager din ansøgning. Du forpligter dig til at overholde økologireglerne fra den dato, hvor du begynder omlægningen.

Hvis du ikke har omlagt alle dyr og arealer to år efter du påbegyndte omlægning, har du samtidig drift og skal overholde reglerne herfor.

Økologicertifikatet med dit certificeringsnummer er dit bevis på, at din bedrift er godkendt som under omlægning til økologi. Økologicertifikatet fremsendes efter, at Landbrugsstyrelsen har været på kontrol og har konstateret, at produktionen overholder økologireglerne.

Du kan læse mere om økologicertificering i vores vejledning, som du finder på siden "Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent". 

Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent

Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent

Du kan desuden læse mere om det økologiske regelsæt i lovstofboksen. 

Hvis du vil søge om tilskud, skal du være opmærksom på ansøgningsfristerne for de forskellige tilskudsordninger. 

Hvis du har spørgsmål til tilskud, skal du kontakte EU & Landbrug, Miljø & Biodiversitet.

Tilskudsguide - vejledning og overblik

Landbrugsstyrelsen tillader tørring og rensning af økologisk korn og markfrø for økologiske bedrifter på en ikke-certificeret bedrift eller virksomhed. Det er dog en forudsætning, at den økologiske bedrift ejer de økologiske produkter og anmelder tørring eller rensning til Landbrugsstyrelsen mindst fem dage i forvejen. Bedriften/virksomheden skal under forarbejdningen håndtere og opbevare de økologiske produkter adskilt fra ikke-økologiske produkter, indtil tilbagelevering finder sted. Dette skal også erklæres til Landbrugsstyrelsen. 

Bedrifter skal anmeldes via Økologiskemaet i Tast selv. Du finder en brugerguide til hvordan du udfylder Økologiskemaet på vores side "Brugerguides og videoer til Tast selv". 

Brugerguides og videoer til Tast selv

Tast selv

Ønsker en økolog at anvende særskilt lager/silo m.v. på en ikke-økologisk virksomhed, skal økologen leje lagerfaciliteter af virksomheden. Anmeldelse af leje/tilforpagtning af en bygning foregår også i Økologiskemaet

Kontakt

Jordbrugskontrol
Tlf: 33 95 80 00
Mail: jordbrugskontrol@lbst.dk