Indberetning af planteavl hvis du er økolog

Find en erklæring ved behov for ikke-økologisk gødning, en liste over anerkendte biogasanlæg eller en skabelon til en plantelogbog. 

Den årlige indberetning, samt indberetning af ændringer i din produktion foregår i Økologiskemaet. Blanketterne på denne side indeholder bl.a. erklæringer ved behov for ikke-økologisk gødning og en liste over anerkendte biogasanlæg. Desuden kan du her finde en skabelon til din logbog for planteavl. 

Liste over biogasanlæg der kan levere afgasset biomasse til økologiske producenter

Listen opdateres løbende og er ikke udtømmende. 

Denne liste er opdateret den 15. august 2024.

Producenter af afgasset biomasse, der ønsker at blive optaget på listen, kan kontakte Landbrugsstyrelsen på jordbrugskontrol@lbst.dk att. Økologiadministrationen.

For at komme på listen skal Landbrugsstyrelsen kende til følgende:

  • Hvilke biomasser der anvendes samt mængder og leverandører
  • GMO-frihedserklæring for risikoprodukter
  • Hvilken periode biomasserne anvendes

Du kan læse mere om reglerne for sædskifte og gødning i vores vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Du finder vejledningen på vores side ”Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent”.

Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent

Formål: Som udgangspunkt skal et areal indberettes som en ny mark og omlægges efter de almindelige omlægningsregler. Landbrugsstyrelsen har dog undtagelsesvist mulighed for at anerkende en del af den periode, der ligger forud for omlægningsdatoen, som tilhørende omlægningsperioden.

Du skal dog kunne dokumentere, at der i en forudgående periode ikke har været brugt produkter, der ikke er tilladt i økologisk produktion, på marken. Det kan f.eks. være plantebeskyttelsesmidler eller gødningstyper, der ikke fremgår af henholdsvis bilag 1 og bilag 2 i vores vejledning. Du finder vejledningen på vores side ”Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent”.

Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent

Vær opmærksom på, at de ansøgte arealer skal indberettes til Landbrugsstyrelsen i Økologiskema. 

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

Du skal indsende ansøgning om anerkendelse af omlægningsperiode med tilbagevirkende kraft (AOTK) til Landbrugsstyrelsen. Det gør du via virk.dk. 

Ansøgning om anerkendelse af omlægningsperiode med tilbagevirkende kraft (AOTK)

Vejledning til at udfylde ansøgning om anerkendelse af omlægningsperiode med tilbagevirkende kraft (AOTK)

Ansøgning om anerkendelse af omlægningsperiode med tilbagevirkende kraft (AOTK) ved leje af græsningsret

Formål: Hvis du ønsker at indgå aftale om græsningsret på ikke-økologiske marker, skal du altid søge om anerkendelse af omlægningsperiode med tilbagevirkende kraft (AOTK). Markerne skal enten være omfattet af et officielt program eller være natur- eller landbrugsarealer, som i en periode på mindst tre år forud for ansøgningen ikke er blevet behandlet med produkter, der ikke er tilladt til økologisk produktion.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

Du skal indsende dispensationsansøgningen om anerkendelse af omlægningsperiode med tilbagevirkende kraft (AOTK) til Landbrugsstyrelsen. Det gør du via virk.dk. 

Ansøgning om anerkendelse af omlægningsperiode med tilbagevirkende kraft (AOTK) ved leje af græsningsret

Vejledning til at udfylde ansøgning om anerkendelse af omlægningsperiode med tilbagevirkende kraft (AOTK) ved leje af græsningsret

Formål: En økologisk bedrift kan indsamle vilde planter, plantedele eller plantesaft og sælge dem som økologiske fra ikke-økologiske arealer. Sammen med blanketten skal der sendes dokumentation for, at der ikke har været brugt handelsgødning eller plantebeskyttelsesmidler i de sidste 3 år.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter og/eller økologiske forsyningsvirksomheder.

Ansøgning om økologisk status for indsamlede vilde planter eller plantedele (Word)

Ansøgning om økologisk status for indsamlede vilde planter eller plantedele (pdf)

Formål: Når du dyrker økologiske planter og planteprodukter, er udgangspunktet, at du alene må anvende økologisk planteformeringsmateriale. 

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

Du finder ud af, om der er relevant økologisk planteformeringsmateriale tilgængeligt ved at slå op i databasen OrganicXseeds. 

OrganicXseeds

Du kan læse mere om OrganicXseeds på vores hjemmeside 

De økologiske frødatabaser

Hvis du har adgang til økologisk gødning på din bedrift, skal du først og fremmest anvende dette. Ved at indgå samarbejdsaftaler med andre økologer kan du afsætte overskydende økologisk gødning fra din bedrift til dem.

Udgangspunktet i økologilovgivningen er, at når planternes behov for næringsstoffer ikke kan dækkes gennem dit sædskifte og ved at bruge økologisk husdyrgødning, grøngødning mv., kan du undtagelsesvist supplere med de ikke-økologiske gødningstyper og jordforbedringsmidler, som fremgår af bilag 2. Bilag 2-produkterne må kun anvendes i det omfang, det er nødvendigt.

Du skal i den forbindelse:

  • Føre fortegnelse over anvendelse af ikke-økologisk gødning
  • Dokumentere dine planters behov for ikke-økologisk gødning
  • Udfylde erklæring om, hvorfor det ikke er muligt at skaffe (nok) økologisk gødning

Du finder vejledningen på vores side ”Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent”.

Bliv certificeret som økologisk jordbrugsproducent

Fortegnelsen kan ske i din plantelogbog. Her skal du på markniveau angive, hvor meget (antal ton/m3 gødning og kg N) samt hvilken type af ikke-økologisk gødning, du bruger.

Du skal derudover dokumentere, at dine planter har behov for mere kvælstof end den økologiske gødning, du selv har og kan skaffe. Det kan du gøre i henhold til kvælstofnormerne i gødsknings- og harmonireglerne. Du kan bruge skemaet Gødningskvote og efterafgrøder i Tast selv eller dit markplanlægningsprogram.

Slutteligt skal du udfylde erklæring om, hvorfor det ikke er muligt at skaffe (nok) økologisk gødning. Til brug for denne dokumentation kan denne erklæring anvendes. Erklæringen udfyldes, hvis du anvender ikke-økologisk kvælstofholdig gødning, som er listet i økologivejledningens bilag 2, og/eller hvis du afsætter egen økologisk gødning og modtager ikke-økologisk gødning, herunder også afgasset biomasse. Erklæringen og evt. anden relevant dokumentation og begrundelse skal fremvises i forbindelse med økologikontrollen.

Erklæring ved behov for ikke-økologisk gødning i relevant planperiode

Formål: Hvis du ikke kan opnå en tilstrækkelig gødskning gennem sædskifte og ved at bruge økologisk husdyrgødning, grøngødning m.v., kan du undtagelsesvis supplere med de ikke-økologiske gødningstyper og jordforbedringsmidler, der fremgår af bilag 2 i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Bilag 2-produkterne må kun anvendes i det omfang, det er nødvendigt.

Du skal i den forbindelse:

  • Føre fortegnelse over anvendelse af ikke-økologisk gødning, f.eks. i din plantelogbog.
  • Dokumentere dine planters behov for ikke-økologisk gødning, f.eks. med et analysebevis og/eller konsulenterklæring
  • Udfylde erklæring om, hvorfor det ikke er muligt at skaffe (nok) økologisk gødning

Du skal opbevare dokumentationen på din bedrift i mindst 5 år.

Erklæring om behov for særlige næringsstoffer fra bilag 2

Formål: Der skal opbevares dokumentation for hver gang, bedriften modtager og/eller afgiver gødning.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

Hver gang, du modtager eller afgiver gødning, skal der straks følge et bilag med. Bilaget skal opbevares og vises til Landbrugsstyrelsen ved kontrol. Bilaget kan f.eks. være en dateret gødningskvittering, og skal indeholde oplysninger om:

  • Dato for modtagelse og hvem gødningen er leveret fra.
  • Typen af den modtagne gødning, forarbejdet husdyrgødning eller afgasset biomasse
  • Gødningens status (økologisk eller ikke-økologisk, i overensstemmelse med bilag 2)
  • Den totale mængde kvælstof i gødningen.
  • Den andel af det totale indhold af kvælstof i gødningen, der skal anvendes til beregning af virksomhedens forbrug af kvælstof (udnyttelseskrav).
  • Om overførslen af husdyrgødning sker ved afgræsning

Forslag til kvittering for overførsel af gødning

Formål: Der skal føres en logbog over planteavl. Logbogen er en beskrivelse af aktiviteterne på markerne.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion

Logbog for planteavl

Logbog for planteavl

Formål: Ved salg af husdyr eller husdyrprodukter fra økologiske jordbrugsbedrifter skal partidokumentation (også kaldet økologistatuserklæring) vedlægges, så kravene til sporbarhed kan opfyldes og dokumenteres.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

Partidokumentation for markprodukter

Partidokumentation for markprodukter

Formål: Ved salg af husdyr eller husdyrprodukter fra økologiske jordbrugsbedrifter skal partidokumentation (også kaldet økologistatuserklæring) vedlægges, så kravene til sporbarhed kan opfyldes og dokumenteres.

The vendor declaration must be completed by the Danish organic agricultural holding.The declaration always follows the organic crop and a copy is kept by the vendor.

Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter

Engelsk udgave - Økologistatuserklæring for markprodukter - "Partidokumentation"

Engelsk udgave - Økologistatuserklæring for markprodukter - "Partidokumentation"

Kontakt

Jordbrugskontrol
Tlf: 33 95 80 00
Mail: jordbrugskontrol@lbst.dk