Opdateret 21. juni 2023
I de fleste tilfælde vil det ikke være nødvendigt at anmode om force majeure pga. tørke for at opretholde grundbetaling, så længe du sikrer dig, at du får udført en landbrugsaktivitet på arealet. Fristen for at udføre en landbrugsaktivitet er 25. oktober. Hvis du f.eks. anvender dine brakarealer til slæt eller afgræsning, udfører du landbrugsaktiviteter på arealet og er derved berettiget til den grundbetaling, du har søgt.
I forbindelse med kontrol kan dine anmeldte arealer blive omregistreret til den konstaterede afgrøde, hvis du ikke har påberåbt dig force majeure. Dette vil f.eks. være tilfældet i følgende situationer:
Hvis du har anmeldt arealer med brak, der udelukkende er anmeldt til grundbetaling
Hvis du har anmeldt arealer med brak, og vi konstaterer i forbindelse med kontrol, at du har anvendt arealet til slæt eller afgræsning, vil arealet blive registeret med den konstaterede afgrøde, f.eks. græs, og du vil fastholde din grundbetaling på arealet. Du har også mulighed for selv at indsende en bemærkning i fællesskemaet om, at du vil ændre afgrødekoden som følge af tørke, f.eks. hvis du har taget slæt eller afgræsset dit brakareal indenfor forbudsperioden mod slåning.
Hvis du har anmeldt arealer med blomsterbrak, der udelukkende er anmeldt til grundbetaling
Har du har anmeldt arealer med blomsterbrak for andet år i træk, skal du opfylde forpligtelsen om:
- Den etablerede blomsterblanding skal udgøre mindst 50 pct. af plantedækket på arealet, og
- Den etablerede blomsterblanding skal bestå af enten mindst to forskellige frø- og nektarproducerende plantearter.
Kan du ikke opfylde forpligtelsen, vil arealet blive registeret med den konstaterede afgrøde, f.eks. slåningsbrak i forbindelse med vores kontrol. Hvis arealet bliver registeret med slåningsbrak, bliver du forpligtet til at opfylde aktivitetskravet i form af slåning senest den 25. oktober, og opfylder du dette, vil du fastholde din grundbetaling på arealet.
Hvis du har anmeldt arealer med bestøverbrak, der udelukkende er anmeldt til grundbetaling
Har du har anmeldt arealer med bestøverbrak for andet år i træk, skal du opfylde forpligtelsen om, at den etablerede blomsterblanding skal udgøre mindst 50 pct. af plantedækket på arealet og bestå af mindst 3 bestøvervenlige plantearter.
Kan du ikke opfylde forpligtelsen, vil arealet blive registeret med den konstaterede afgrøde, f.eks. blomsterbrak eller slåningsbrak i forbindelse med vores kontrol. Hvis arealet bliver registeret med slåningsbrak, bliver du forpligtet til at opfylde aktivitetskravet i form af slåning senest den 25. oktober, og opfylder du dette, vil du fastholde din grundbetaling på arealet.
Du kan anmode om force majeure ved kontrollen ved manglende fremspiring af blomster- eller bestøverbrak pga. tørke under grundbetaling
Hvis du i år har tilsået et anmeldt areal til grundbetaling med blomster- eller bestøverbrak, og der ikke er sket en fremspiring pga. tørke, har du mulighed for at påberåbe dig force majeure. For at være berettiget til force majeure og derved fastholde din grundbetaling, selvom du ikke opfylder forpligtelserne for arealet, skal det kunne påvises, at du har jordbehandlet og isået med en blomsterblanding, og at den manglende fremspiring skyldes tørke.
Du har 15 arbejdsdage til at påberåbe dig force majeure
Vi vurderer, at udfordringerne med manglende fremspiring under den igangværende tørke, først vil være en hindring, der kan konstateres i forbindelse med en kontrol. Du kan derfor afvente med at give os meddelelse til 15 arbejdsdage efter kontrollen, hvor du har påberåbt dig force majeure,
Det er således ikke nødvendigt at anmode om force majeure før kontrollen i forbindelse med tørke, fordi Landbrugsstyrelsen først kan træffe afgørelse om force majeure efter kontrollen. Hvis du har indsendt en henvendelse på tørkepostkassen torke@lbst.dk, vil du modtage svar på, at der først kan træffes afgørelse i forbindelse med kontrollen.
Hvis du ønsker at påberåbe dig force majeure pga. andre omstændigheder end tørke som f.eks. ekstraordinære eller helt usædvanlige omstændigheder (dødsfald, naturkatastrofer mv), skal du stadigvæk give styrelsen skriftlig meddelelse herom senest 15 arbejdsdage, efter hindringen er ophørt. Læs mere i vejledning om grundbetaling afsnit 13.4 og i vejledning om bioordningen biodiversitet og bæredygtighed afsnit 7.4.
Gå til vejledning om grundbetaling 2023
Gå til vejledning om bioordningen biodiversitet og bæredygtighed 2023
Bemærk, at der er forskel på, hvordan du påberåber dig force majeure i forbindelse med tilskudsordninger og konditionalitet.
Læs nyheden om force majeure på konditionalitet