Sådan plejer du dine græs- og naturarealer

Få styr på, hvordan du plejer dine arealer, så du opfylder kravene i tilskudsordningen: Hvordan skal der afgræsses, og hvornår skal du tage slæt?

Har du helt styr på, hvordan du plejer dine arealer, så du opfylder kravene i ordningen? Hvordan skal det afgræsses, og hvornår skal du tage slæt?

Din plejeaktivitet vurderes efter fristen for pleje udløber.

Du kan finde vejledningen om ordningen pleje af græs- og naturarealer på tilskuddets side i Tilskudsguiden.

Vejledning om ordningen pleje af græs- og naturarealer

Hvis du vælger at pleje dit areal med synligt afgræsning, kan du kombinere det med grundbetaling. Dine arealer bliver vurderet ud fra tilstanden inden for den givne græsningsperiode.

Hvis du har valgt dette tilsagn, skal arealet bære tydeligt præg af græsning den 15. september, hvor mindst 50 % af arealet skal fremstå som afbidt. Der er ingen krav til, hvor mange dyr, der skal gå på marken, eller hvor længe dyrene skal gå der, arealet skal blot fremstå græsset.

Der må gerne være små områder under 100 m2, der ikke lever op til dette. Fra 2023 er der indført 20 % fleksibilitet for alle tilsagn for pleje af græs- og naturarealer. Det betyder, at der må være delarealer på mellem 100 m2 og 1 ha, der ikke lever op til kravet om synligt afgræsset. Disse områder må dog ikke udgøre mere end 20 % af marken.

Du skal være opmærksom på, at dine delarealer, som indgår i 20 % fleksibilitet mellem 100 m2 og 1 ha, skal indtegnes som småbiotop for at blive godkendt under grundbetaling.

Tilsagnsarealer under grundbetaling opfylder automatisk aktivitetskravet, når plejeforpligtelserne opfyldes. Det betyder også, hvis forpligtelserne ikke opfyldes, bortfalder grundbetalingen, medmindre aktivitetskravet er opfyldt senest d. 25. oktober.

Elementer, som er naturligt forekommende, og som medregnes i de 20 % fleksibilitet:

  • Naturligt forekommende delarealer, som ikke er egnet til græsning eller slæt, f.eks. våde områder eller tæt buskads
  • Arealer uden plantedække
  • Arealer, der er egnet til græsning eller slæt, men ikke er plejet i henhold til betingelserne i tilsagnet

Hvad skal du være opmærksom på, når du søger Grundbetaling

Lyng er ikke berettiget til støtte på grundbetaling, men kan være det på ordningen pleje af græs- og naturarealer.

Vælger du fast græsningstryk skal du specifikt opfylde disse krav:

  • 1. juni til og med 31. august skal der til enhver tid mindst gå 0,3 storkreaturer/ha på arealet, medmindre du har søgt om at få godkendt et lavere græsningstryk på arealet
  • Overholde reglerne for indhegning – se afsnit "Særligt om fold-afgræsning" længere nede

Der er ikke krav om, hvordan plantedækket skal afgræsses. Det fastsatte græsningstryk er et minimumstryk, der må derfor godt gå flere dyr på marken. Det kan være en fordel at have flere dyr på arealet end minimumskravet i tilfælde af sygdom eller dødsfald i besætningen, så du er sikker på, at du til enhver tid opfylder krav om græsningstryk.

Det optimale græsningstryk, der giver de bedste forhold til flora og fauna, afhænger af typen af areal.

Kontakt din kommune for vejledning, hvis du er i tvivl om det rette græsningstryk.

Hvis du vil omregne dine dyr til storkreaturer, kan du bruge disse forholdstal.

  • Tyre, køer og andet kvæg over to år samt heste over 6 måneder svarer til 1,0 storkreatur
  • Kvæg fra seks måneder til to år svarer til 0,6 storkreatur
  • Får og geder over et år samt hjortedyr over ni måneder svarer til 0,15 storkreatur

Hvis du har behov for en nedsættelse af det faste græsningstryk på dine arealer, er det ikke en ansøgning om dispensation, du skal lave, i stedet skal du søge om nedsættelse af græsningstrykket.

Hvis græsningstrykket er for højt for den type natur, du plejer, kan du få det nedsat. Landbrugsstyrelsen skal bruge en faglig vurdering af arealet, for at kunne give dig en afgørelse om nedsat græsningstryk. Denne faglige vurdering kan fx være en udtalelse fra din kommune eller Naturstyrelsen (hvis du forpagter af Naturstyrelsen). Heri skal de vurdere, hvad et passende græsningstryk er. Du skal sende den faglige begrundelse  sammen med din ansøgning via siden om dispensation her på plejegræs.dk

Du kan alternativt sende ansøgning om dispensation i en mail til arealtilskud@lbst.dk

Vælger du ekstensiv græsning, skal du specifikt opfylde disse krav:

  • I løbet af perioden 1. januar til og med 30. november skal arealet være omfattet græsning, så det på billeddokumentation (taget i november) fremstår som påvirket af græsningsaktivitet. Det betyder, at arealet og vegetationen i sin helhed bærer præg af dyrenes tilstedeværelse.
  • perioden 1. november til og med 30. november skal du via Landbrugsstyrelsens App billeddokumentere græsningen. Landbrugsstyrelsen vurderer, om græsningen er opfyldt på baggrund af din indsendte billeddokumentation. På nogle af billederne skal du sørge for, at græsningsdyrene fremgår, men derudover er der ikke specifikke krav til, hvad billederne skal vise. Se eksempler på billeder, som dokumenterer græsningsaktivitet her (link under udarbejdelse)

Herunder kan du se, hvor mange billeder du som minimum skal tage og indsende til Landbrugsstyrelsen i app’en.

Størrelse på mark med tilsagn : antal billeder pr. mark

  • Op til og med 2 ha: 2
  • Op til og med 4 ha: 4
  • Op til og med 10 ha: 6
  • Op til og med 20 ha: 10
  • 20 ha eller større: 12

Hvis du vælger at pleje med slæt, skal du tage mindst ét slæt i perioden 21. juni til 15. september.

I perioden 1. maj til og med 20. juni må arealerne ikke slås af hensyn til fugle og vildt.

Du må ikke erstatte slæt med afgræsning, men du kan vælge at supplere dit tilsagn til slæt med græsning. Her gælder de generelle regler for græsning.

Fra 2023 er der indført 20 % fleksibilitet for alle tilsagn med pleje af græs- og naturarealer. Det betyder, at der må være arealer mellem 100m2 og 1 ha, der ikke lever op til kravet om et årligt slæt. Hvis du vælger at kombinere dit tilsagn til slæt med grundbetaling, skal disse arealer registreres som småbiotoper. Disse områder må dog – sammen med områder under 100 m2, hvor der ikke kan tages et slæt (fx våde områder) – ikke udgøre mere end 20 % af marken.

Vær opmærksom på, at plantematerialet skal fjernes for, at slåningen defineres som et slæt. Formålet med dette tilskud er blandt andet at fjerne næring fra arealerne. Fjerner du ikke plantematerialet, lever du ikke op til regler om at tage et slæt.

Du må gerne tage et slæt før afgræsning – for eksempel for at bjærge foder til vinteren.

Synligt afgræsset

Hvis du vælger tilsagnet ”synligt afgræsset” på dine arealer, må du gerne have skiftefolde og tage dyrene væk fra arealerne i perioder.

Fast græsningstryk

Hvis du har fast græsningstryk, må du ikke bruge skiftefolde eller opdele marken i mindre dele. Du må godt opdele marken, hvis der i hver af foldene er det fastsatte græsningstryk.

Hvis du midlertidigt har behov for at tage et dyr af arealet, skal du søge en dispensation hos Landbrugsstyrelsen. Det kan fx. være hvis et dyr bliver sygt eller lignende.

Det kan være en god idé at have et dyr ekstra på arealet, så du ikke behøver en dispensation, hvis du pludselig må fjerne et dyr.

Søg om dispensation fra pleje af græs- og naturarealer

Du kan søge om dispensation til at have arealer med grundbetaling med i indhegningen med fast græsningstryk. Dette kan f.eks. være nødvendigt for at dyrene har adgang til tørre arealer.

Søg om dispensation fra pleje af græs- og naturarealer

Kontakt

Landbrugsstøtte & Geodata
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk