Teknisk potentialevurdering af lavbundsindsatsen

Det følger af Aftalerne om et Grønt Danmark 2024 at der skal udtages 70.000 ha kulstofrige landbrugsjorder (140.000 ha inkl. randarealer) frem mod 2030.

Målet er en videreførelse af ambitionen om udtagning af 100.000 ha kulstofrige lavbundsjorder inkl. randarealer, der blev fastsat med Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug 2021 (landbrugsaftalen). Ambitionen var baseret på det daværende Fødevareministeriets vurdering af arealpotentialet ud fra det daværende tørvekort over kulstofrige lavbundsjorder (’teksttur2014’). Det blev dengang vurderet, at der var ca. 171.000 ha kulstofrige lavbundsjorder beliggende på landbrugsarealer. Heraf blev det vurderet, at der var potentiale for udtagning og vådgøring af ca. 38.000 ha kulstofrige lavbundsjorder. Ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder blev nedsat med landbrugsaftalen, bl.a. for at komme med anbefalinger om nedbrydning af barrierer for indsatsen samt at øge det tekniske potentiale for at realisere ambitionen.

Siden landbrugsaftalen blev indgået, er der fremkommet ny viden. Der er bl.a. udarbejdet et grundvandskort, som viser dræningstilstanden på lavbundsjorder, og dermed hvilke arealer, der kan forventes en klimaeffekt af, ved vådgøring. Endvidere viser det nye tørvekort (’kulstof2022’) en væsentlig reduktion i udbredelsen af lavbundsjorder til ca. 118.000 ha kulstofrige lavbundsjorder beliggende på landbrugsarealer.

Målet om udtagning af 70.000 ha kulstofrige landbrugsjorder (140.000 ha inkl. randarealer) er fastsat med baggrund i Ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorders tekniske potentialevurdering for lavbundsindsatsen på op til 68.000 ha kulstofrige lavbundsjorder på landbrugsarealer i anden delrapport fra februar 2024.

I den tekniske potentialevurdering er taget højde for og frasorteret arealer med bl.a. allerede igangværende projekter, våde arealer pba. grundvandsstanden og små fragmenterede arealer under 5 ha, hvilket efterlader et potentiale svarende til ca. 80.000 ha ud af de 118.000 ha kulstofrige lavbundsjorder på landbrugsarealer. Ligeledes inddrager vurderingen nyeste viden om barrierehåndtering, og i hvilket omfang de vurderes at påvirke, om projekterne bliver gennemført. Ekspertgruppen har vurderet, at mellem 15-35 pct. af projekterne fortsat ikke vil blive gennemført.

Vi arbejder på at implementere den tekniske potentialevurdering i MARS

Den tekniske potentialevurdering er kortbaseret for så vidt angår våde arealer (grundvandsstand), tidligere projekter samt sammenhængende arealer over 5 ha (ca. 80.000 ha kulstofrige lavbundsjorder på landbrugsarealer). Dette vil kunne indarbejdes i it-platformen MARS på en sådan måde, at der visuelt kan sondres mellem kulstofrige lavbundsjorder beliggende på landbrugsarealer, der er vurderet teknisk realiserbare med høj effekt, og øvrige kulstofrige lavbundsjorder uden for den tekniske potentialevurdering.

Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø arbejder aktuelt på, at den tekniske potentialevurdering bliver implementeret i MARS. Det vil understøtte dig, som kommune og lokale trepart, i planlægningen af lavbundsprojekter på landbrugsarealer og i arbejdet med omlægningsplaner i 2025. Ligeledes forventer vi, at den tekniske potentialevurdering vil kunne fordeles og anvises til de enkelte kommuner og lokale treparter i MARS.