HNV-kortet (High Nature Value)

HNV-kortet bruges til at prioritere ansøgninger på ordningen Pleje af græs- og naturarealer, så tilskud til pleje gives til de mest naturholdige arealer.

HNV-kortet bruges til at prioritere ansøgninger på ordningen Pleje af græs- og naturarealer. Med HNV-kortet kan vi sørge for, at tilskud til pleje gives til de mest naturholdige arealer. Arealer, der i forvejen rummer flere naturværdier, giver større afkast af plejen i form af højere biodiversitet.

HNV-kortet vægter naturværdien af et areal ud fra 14 parametre, der spænder fra landskabsforhold og driftspraksis til forekomst af særlige arter. Et areal kan have en HNV-værdi på op til 13. Den aktuelle værdi vises på HNV-kortet, der er tilgængeligt for alle. Ved hjælp af en farveskala kan du se et areals aktuelle naturværdi (se eksempel herunder).

Illustration af areal med og uden HNV kortet slået til. Det meste af arealet har en HNV på 9 (mørk gul), hvilket indikerer, at der er en høj naturværdi på arealet.

Illustration af areal med og uden HNV kortet slået til. Det meste af arealet har en HNV på 9 (mørk gul), hvilket indikerer, at der er en høj naturværdi på arealet.

Vi har udarbejdet et fakta-ark om HNV-kortet. I fakta-arket kan du læse mere om, hvordan vi prioriterer med HNV-kortet. Du kan også læse, hvordan du har mulighed for at påvirke HNV-værdien på dit areal. Du kan finde fakta-arket på vores tilskudsside om ordningen Pleje af græs- og naturarealer:

Pleje af græs- og naturarealer - 5-årige tilsagn

Du kan læse mere om, hvordan vi bruger HNV-kortet til ordningen Pleje af græs- og naturarealer, hvordan kortet er konstrueret og hvordan HNV bruges i europæisk sammenhæng nedenfor. 

Vil du se HNV for dine egne marker?

Er du blevet interesseret i at se, hvordan HNV er på dit areal? Så kan du finde det i Landbrugsstyrelsens Miljøgis under kortgruppen "Naturudpegninger", hvor arealer med HNV-værdi 5-13 er præsenteret. På Landbrugsstyrelsens Miljøgis kan du se, hvilke værdier der er givet point ved beregningen af HNV-værdien for et areal. Det gør du ved at trykke på ’Vis information’ og derefter klikke på et HNV-areal. Så kommer der en tabel frem, hvor du kan se værdierne.:

Arealinformation. Danmarks Miljøportal

Du kan også se HNV i Internet Markkort (IMK), hvor der under kortgruppen "Naturudpegninger" ligger to kort, der viser hhv. HNV 1-4 og HNV 5-13.

Brugerguides og videoer til Tast selv

Hvordan fastlægges HNV for dit areal?

14 parametre for landskab, driftspraksis og forekomst af arter ligger til grund for et areals HNV-værdi. Århus Universitet, DCE har lavet en grundig beskrivelse af hver parameter:

Beskrivelse af de 14 HNV-parametre

Vil du vide mere om HNV og ordningen Pleje af græs- og naturarealer?

I vejledningen for tilskudsordningen Pleje af græs- og naturarealer, kan du læse om, hvordan du finder HNV-kortet i IMK i Fællesskemaet, og hvilken værdi din mark kan få:

Ordningen Pleje af græs- og naturarealer (tilsagnstype 66/67 og 68/69)

HNV-kortet er resultatet af et udviklingsprojekt, der er igangsat og betalt af Landbrugsstyrelsen og gennemført af Aarhus Universitet, DCE i 2012 - 2014. Kortet bliver opdateret én gang årligt.

Læs mere om:

Hvorfor vi har indført HNV-kortet i Landbrugsstyrelsen

Fordeling af HNV i Danmark

Du kan søge om tilsagn til Pleje af græs- og naturarealer, til arealer uden for de særlige udpegninger i Natura 2000, hvis marken har en HNV-værdi på 5 eller derover. Der findes landsdækkende 335.000 hektar med en HNV-værdi på 5 og derover (HNV-kortet 2022). 

Opgørelse af fordelingen af HNV-værdier i 2022

Flere af medlemslandene i EU, heriblandt Tyskland, Skotland og Rumænien, bruger HNV til at prioritere plejetilskud på ekstensive landbrugsarealer. Du kan læse mere om HNV i europæisk perspektiv i opslagsværket om ”High Nature Value”-landbrug. Her gennemgår forfatterne blandt andet erfaringer og perspektiver fra 35 europæiske lande:

High Nature Value Farming in Europe, EFNCP

Hvis du er interesseret i, hvilke typer af initiativer, der er igangsat i EU-landene, og hvilken lovgivning, tilskudsmuligheder og udfordringer EU har stået overfor, kan du læse denne rapport fra Institute for European Environmental Policy fra marts 2014:

High Nature Value farming throughout EU 27 and its financial support under the CAP

Du kan også læse

EU-Kommissionens guide om HNV til Landdistriktsprogrammet 2007-2013. 

Vil du vide mere om naturbeskyttelse og ekstensiv dyrehold, kan du finde yderligere inspiration hos

EFNCP, European Forum on Nature Conservation and Pastoralism

Kontakt

Landbrugsstøtte & Geodata
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk