Mød Sofie - ligeværdig partner i et eksisterende ApS

Sofie Stage Pedersen er i proces med at overtage en ejerandel af Joel Klerks Planteskole ved Skævinge, Sjælland. Sofie planlægger at søge Landbrugsstyrelsens etableringsstøtte i 2024 og målet er at overtage 50% af bedriften. Bedriften er en specialplanteskole, der producerer løvfældende træer samt syrene til have, by og landskab.

Hvorfor har du valgt netop denne ejerform?

Hvis jeg skal være helt ærlig, har jeg ikke rigtig valgt ejerformen selv. Joel Klerk, der er ejer af planteskolen, valgte at ændre det til et ApS, så det var nemmere for nye at overtage. Han har i flere år gerne villet have, at en ny ejer kunne overtage bedriften, og da han hørte om ApS-konstruktionen, indså han, at det var en god mulighed. Da jeg havde arbejdet lidt tid på bedriften, spurgte han så mig, om jeg kunne tænke mig at overtage en ejerandel i virksomheden. Jeg kom jo ikke med en stor sum penge, så etableringsstøtten gør det mere overskueligt for mig at overtage. Vi har lagt en plan for, at jeg den 1. januar 2024 overtager 50% af virksomheden, men uden etableringsstøtte. Det betyder, at jeg kun på papiret ejer den andel som et slags lån, indtil etableringsstøtten godkendes. Den konstruktion bygger selvfølgelig meget på tillid. Men Joel er heller ikke interesseret i at stoppe endnu, så de 50% hver giver god mening - på den måde kan vi også få gavn af hinanden i min opstart. Jeg har en baggrund i økonomi og jura og startede først i gartnerfaget for 4 år siden. Det vil sige, at jeg stadig er ret ny i faget, så der er meget, jeg kan lære af Joel.

Hvad har overrasket dig undervejs?

Uden muligheden for at blive partner sammen med Joel havde jeg nok ikke overvejet at starte som selvstændig. Selskabskonstruktionen har derfor gjort, at en som mig, der stadig er under uddannelse og er startet som elev, kan overtage en virksomhed. Det værdsætter jeg virkelig, og det er helt klart en mulighed, man ikke får hver dag.

Jeg må indrømme, at det hele er meget nyt for mig. Jeg er særligt overrasket over, hvor meget man skal tænke over i denne her proces: Registrering som ejer, dokumenter, registrering af køb, og så alle aftalerne på forhånd om de uforudsete ting, der kan opstå. Jeg har endda en baggrund i økonomi og jura, inden jeg skiftede til gartnerfaget, men jeg må indrømme, at jeg er overrasket over mængden af papirarbejde. Selvom der er meget at have styr på, synes jeg dog ikke, det er noget, der skal afskrække folk.

Derudover har det været svært, når samarbejdet pludselig har ændret sig. Jeg startede jo på et helt andet grundlag som ansat, og nu bliver vi snart ligeværdige. De snakke kan være svære at tage, men min oplevelse er at det er vigtigt at kommunikere om ens tanker i forhold til det.

Dit bedste råd til andre, som overvejer denne ejerform?

Det er vigtigt at indhente al den hjælp og inspiration, man kan få. Et godt netværk er guld værd i sådan en situation, fordi man indser, at man ikke kan alt fra starten. Derfor kan det være en rigtig god idé at opsøge andre, der er gået samme vej, så man kan trække på deres erfaring. Og så er det altså også vigtigt at være nysgerrig. Man skal helst ikke dvæle for meget i udfordringerne og begrænsningerne, men i stedet have ja-hatten på.

Derudover vil jeg sige, at ApS-konstruktionen er en god idé at overveje. Man er mere økonomisk sikker med et ApS. Dog skal man også have styr på det gode samarbejde. Man indgår jo et partnerskab med et andet menneske, så det skal også fungere. Mit bedste råd til det er nok at opdele ansvarsområder og skabe helt klare linjer. Man skal selvfølgelig stadig sparre med hinanden, men man kan ikke favne det hele, så aflastningen er rigtig god. Hvis man på den anden side ikke har tillid til andre mennesker og ikke er åben og nysgerrig, skal man ikke gå ind i en ApS-konstruktion. Det stiller nemlig krav til tillid, åbenhed og kommunikation over for hinanden. Og så er det vigtigste næsten den forventningsafstemning, der skal foretages fra start, så man sikrer, at man kører i samme retning fra begyndelsen.