Eksport til Storbritannien? -Vær opmærksom på ændringer i Storbritanniens importkrav

06-06-2024

Storbritannien har implementeret trin 1 og 2 af deres importkontrolmodel. Det er gået godt, men vær opmærksom på, at der løbende sker ændringer i risikoklassificeringer og importkrav.

Hvis du eksporterer planter og planteprodukter til Storbritannien, er det vigtigt, at du og din importør er opdaterede på ændringer i Storbritanniens importkrav. Storbritannien har f.eks. netop rykket flere varer fra middelrisiko- til højrisikogruppen. Middelrisikogruppen er desuden delt i to. 

Du finder de gældende risikogrupper her

Vær opmærksom på at det er det øverste skema på siden, som er gældende for eksportører i EU. 

Nogle varer er mærket med stjerne, hvilket har betydning for importkravene. Det kan du se under skemaet. 

Besøg Storbritanniens YouTube kanal med film om eksport til Storbritannien m.m. her

Læs ”ofte stillede spørgsmål” om importanmeldelse m.m. her

Følgende er gældende:

  • Varer med høj plantesundhedsrisiko er omfattet af certifikatpligten og skal anmeldes inden import.
  •  Varer med middel plantesundhedsrisiko er omfattet af certifikatpligten.
  • Varer med middel plantesundhedsrisiko er opdelt i A og B. Der er certifikatpligt på kategori A og B, men kategorien med middel plantesundhedsrisiko A skal anmeldes inden import. Det skal kategorien med middel plantesundhedsrisiko B ikke. 
  • Importanmeldelsen udføres af importøren, så det er vigtigt, at I og jeres importør holder jer orienteret.  
  • Hvis partier alene indeholder varer med lav plantesundhedsrisiko, skal partiet ikke anmeldes inden import og ikke følges af et plantesundhedscertifikat. 
  • Fra 30. april 2024 er der indført dokument-, identitets- og fysisk kontrol af varer med middel plantesundhedsrisiko ved grænsen til Storbritannien. Fremadrettet er dette ikke gældende for varer i kategorien med middel plantesundhedsrisiko B. Vi forventer dog, at der vil være stikprøvekontroller. 
  • Fra 30. april 2024 er der også indført nye importkontrolgebyrer, som gælder for grænseovergangene ved Dover og Eurotunnel Le Shuttle i Kent. Gebyret beregnes ud fra antallet af varelinjer, som koster 29 pund pr. stk. Der er en maksimal pris på 145 engelske pund. Gebyret pålægges uafhængigt af, om der er udført fysisk kontrol. 
  • Gebyrerne gælder for alle varer med høj og middel plantesundhedsrisiko. Varer med lav plantesundhedsrisiko pålægges kun gebyr, hvis de importeres sammen med andre risikokategorier. Vi har ingen informationer om, hvorvidt opdelingen af middel risikokategorien får betydning for betalingen.  
  • Vi sender papirløse elektroniske plantesundhedscertifikater til Storbritannien.
  • Storbritannien har oplyst, at de vil varsle ændringer i risikokategorierne mindst tre måneder inden ikrafttrædelse. Der er dog sket ændringer uden varsel, så tjek hvilken risikokategori din vare tilhører, inden du eksporterer.
  • Storbritannien har meddelt at frugt og grønt fra d. 31. januar 2025 vil tilhøre kategorien med middel plantesundhedsrisiko, hvilket betyder, at disse varer vil blive certifikatpligtige. Ændringen vil særligt få betydning for de sydlige EU-medlemsstater, som eksporterer meget frugt og grønt til Storbritannien.

Du finder "The Border Target Operating Model" med implementeringstrin her

Du finder informationer om Storbritanniens krav til import fra EU her

Hvis du har behov for et plantesundhedscertifikat, skal du være registreret som eksportør hos Landbrugsstyrelsen. Det gør du ved at udfylde registreringsblanketten under ”Brugervejledning og blanketter” og oprette dig i TRACES NT, hvor eksporter anmeldes og plantesundhedscertifikater genereres.

Du finder registreringsblanketten og et link til TRACES NT her

Det er altid en god ide at være i tæt kontakt med din importør, så du løbende kan holde dig informeret. 

Du tilmelder dig Landbrugsstyrelsens faglige meddelelser om ”Planter og plantesundhed” m.m. her

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til planterogbiosikkerhed@lbst.dk
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.