Ved eksport af planter forstås udførsel af planter til lande uden for EU (også kendt som tredjelande). For at kunne eksportere planter og planteprodukter, skal modtagerlandets bestemmelser på området være opfyldte.

Vi bruger TRACES NT til elektronisk udstedelse af plantesundhedscertifikater 

Fra 1. oktober 2022 skal alle virksomheder, der skal eksporterer planter og planteprodukter, herunder frø og kartofler, registreres i TRACES NT. 
Du finder infoside om TRACES NT her

Krav om plantesundhedscertifikat

Vi bruger TRACES NT til elektronisk udstedelse af plantesundhedscertifikater 

Fra 1. januar 2022 skal alle virksomheder, der skal eksporterer planter og planteprodukter, herunder frø og kartofler, registreres i TRACES NT. 
Du finder infoside om TRACES NT her

Ofte vil der være krav om, at forsendelsen følges af et plantesundhedscertifikat, hvor de danske plantesundhedsmyndigheder attesterer, at forsendelsen overholder modtagerlandets krav på baggrund af en eksportkontrol.

Importlandenes regler kan omfatte forbud mod indførsel af visse plantearter/planteskadegørere, særlige krav til visse plantearter, fx avlskontrol under produktionen eller analyse for bestemte skadegørere.

Der kan også være krav om, at importøren i modtagerlandet skal søge om en importtilladelse, før forsendelsen kan indføres. Normalt ser eksportøren ikke importtilladelsen, men den kan indeholde supplerende krav til den aktuelle vare, som skal bekræftes overholdt i plantesundhedscertifikatet.

Inden du kan få udstedt et plantesundhedscertifikat skal du være registreret som eksportør, som bliver opkrævet med et årligt registreringsgebyr. Du kan finde registreringsblanketten og anmeldelsesskemaet til eksport af planter og planteprodukter på denne side under overskriften ”Vejledning og blanketter”.

 

Krav om anden dokumentation

Ud over plantesundhedscertifikater kan importlandet kræve anden form for dokumentation, der skal følge sendingen. 

Denne dokumentation kan for eksempel være: 

  • Oprindelsescertifikat (certificate of origin)
  • Præferencecertifikat
  • Importtilladelse 

Oprindelsescertifikater udstedes af Dansk Erhverv og Dansk Industri.

Du kan læse mere på Dansk Erhvervs hjemmeside her

Du kan læse mere på Dansk Industris hjemmeside her

Præferencecertifikater, der skal bruges for at få tolden reduceret eller fjernet, udstedes af SKAT. 

Importtilladelsen udstedes af importlandets plantesundhedsmyndighed og kan på forlangende fremvises til afsenderlandets plantesundhedsmyndigheder, inden eksporten finder sted.

Internationale standarder

Under den internationale Plantesundhedskonvention IPPC er vedtaget følgende standarder om plantesundhedscertifikater:

Tredjelandes plantesundhedskrav

Her findes en oversigt over de enkelte landes generelle importregler (i det omfang vi har informationer).

For de største eksportmarkeder har Landbrugsstyrelsen lavet et resume af indførselsreglerne vedrørende importforbudte planter, tillægserklæringer og krav om avlskontrol. Resumeet opdateres i takt med at vi får nye informationer.

Informationen kan bestå af:

  • link til det pågældende lands hjemmeside med indførselsregler
  • link til European and Mediterranean Plant Protection Organization, EPPO, Summaries, der ajourfører en oversigt over lovgivningen på plantesundhedsområdet for EPPO-landene og de vigtigste eksportlande udenfor EPPO
  • link til den internationale Plantesundhedskonventions, IPPCs, sider om plantesundhedslovgivningen for de enkelte eksportlande 

Hvis ikke du har fundet oplysninger om det land du ønsker at eksportere til, kan du evt. finde oplysningerne via tredjelandes plantesundhedskrav under "Eksport af frø" eller du kan forsøge at skaffe de relevante oplysninger via din importør. 
Du kan finde oplysningerne om tredjelandes plantesundhedskrav her

Kontakt Planter, hvis du har adgang til nyere lovgivning end den her omtalte.

Land

Opdateret

Land

Opdateret

Generelle importregler, Albanien

29. juli 2014

Generelle importregler, Kina

30. oktober 2007

Generelle importregler, Algeriet

29. juli 2014

Generelle importregler, Korea

31. juli 2014

Generelle importregler, Australien

29. juli 2014

Generelle importregler, Norge

5. november 2015

Generelle importregler, Canada

30. oktober 2015

Generelle importregler, New Zealand

 

Generelle importregler, Costa Rica

18. januar 2022

Generelle importregler, Réunion

30. oktober 2015

Generelle importregler, Hong Kong

30. juli 2014

Generelle importregler, Rusland

2. oktober 2013

 

 

Generelle importregler, Singapore

6. august 2014

Generelle importregler, Irak

23. juni 2016

Find importregler for planter til Storbritannien under eksport af frø

13. september 2023

Generelle importregler, Island

30. juli 2014

Generelle importregler, Sydafrika

 

Generelle importregler, Japan

22. april 2015

Generelle importregler, Taiwan

20. september 2007

Rusland, Hviderusland og Kazakhstan kræver ikke længere importtilladelse.

Kontakt din lokale enhed i Landbrugsstyrelsen, hvis du ønsker yderligere oplysninger.

Plantepas ved eksport til Storbritannien

EU plantepasset er ikke længere gældende i Storbritannien. Storbritannien har indført deres eget plantepas, som gælder internt i landet. Ved import skal en række varer være fulgt af et plantesundhedscertifikat.

Læs mere om UK plantepasset her

Læs mere om plantepas her

Læs her om muligheden for at sætte Storbritanniens plantepas på varer inden eksport

Særligt vedrørende eksport af kævler

Når du vil eksportere kævler til lande udenfor EU, skal du være opmærksom på, at der er en specifik procedure, som skal følges ved bestilling af kontrol og plantesundhedscertifikat på kævler. Det skyldes, at eksportkontrollen foregår i lokalafdelingerne, men udstedelsen af plantesundhedscertifikaterne foregår i Landbrugsstyrelsens afdeling i Augustenborg. Proceduren blev implementeret d. 15. februar 2021.

Bestilling og ændring af eksportkontrollen

Som eksportør skal du bestille en eksportkontrol for hvert læssested, hvor du har kævler. Kontrollen bestilles i den lokalafdeling i Landbrugsstyrelsen, der dækker det geografiske område, hvor partiet er placeret. 
Se kort over Landbrugsstyrelsens distrikgrænser her 

Det er vigtigt at bestille kontrollen i god tid og så vidt muligt undgå ændringer efterfølgende. Det er også vigtigt at beskrive, hvor læssestedet ligger, da det i nogle tilfælde kan være svært at finde partierne.

Bestillingen skal sendes til både kontrol og Team Plantetilsyn

Når du sender eksportkontrolbestillingen til den relevante lokalafdeling, er det vigtigt at sætte Team Plantetilsyn cc på bestillingen via sundhedfroe@lbst.dk. Er eksportkontrollen ikke bestilt for hvert læssested i de relevante lokalafdelinger, vil du som eksportør blive bedt om at genfremsende en revideret bestilling.

Hvis ét parti kævler skal splittes og eksporteres til fx tre eksportdestinationer, eller der er andre særlige oplysninger, noteres dette i forbindelse med eksportkontrolbestillingen, så vi er opmærksomme på det i forhold til udstedelse af plantesundhedscertifikatet og beregning af forbrugt tid på kontrollen. Der er mulighed for at sende hele læsseplanen med bestillingen, selvom det specifikke læssested kun udgør en del af planen.

Hvis du har ændringer til kontrolstedet eller kontroltidspunktet, er det også vigtigt, at du meddeler det til kontrolafdelingen med sundhedfroe@lbst.dk cc på mailen.

Læssestedernes placering har betydning for bestillingen

Kævlepartier, som er placeret i umiddelbar nærhed af hinanden, fx ved samme skovstykke, kan bestilles på samme eksportkontrolbestilling. Ligger læssestederne ikke i umiddelbar nærhed af hinanden, fx ved samme skovstykke, skal der bestilles en kontrol for hvert læssested.  

Hvor meget kontrolleres

Eksportkontrollen udføres i de enkelte lokalafdelinger, og kævler på alle læssesteder vil som udgangspunkt blive eksportkontrolleret. Hvor det er praktisk, økonomisk og logistisk muligt, er det en fordel at samle partierne for derved at lette eksportkontrolbestillingen og kontrollen.

Danmarkskort med inddeling i lokalafdelinger

Du finder kortet under ”Brugervejledning og blanketter”: Kort over Landbrugsstyrelsens distriktsgrænser med postnumre

Kontroltakster

Eksportkontroller, som udføres på tidspunkter udenfor almindelig arbejdstid, vil blive faktureret til forhøjet pris. Kontroltiden faktureres hos eksportøren som tidligere.

Almindelig takst:

Mandag-fredag i tidsrummet 8.00-17.00

Forhøjet takst:

Mandag-fredag mellem 17.00 og 8.00, samt lørdage, søndage og søgnehelligdage, grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsaftensdag.

Se yderligere i bekendtgørelse om betaling for plantesundhedskontrol m.v.  

Bestilling og ændring af plantesundhedscertifikatet

Når du som eksportør bestiller det endelige certifikat, skal bestillingen sendes til Team Plantetilsyn i Augustenborg via denne mail, sundhedfroe@lbst.dk. Det samme er tilfældet, hvis du har ændringer til plantesundhedscertifikatet.

Fakturering og arkivering af plantesundhedscertifikaterne samt dokumentation for kontrollen foregår også i Team Plantetilsyn i Augustenborg. Du har således samme kontaktpunkt til Landbrugsstyrelsen i forbindelse med udstedelse, ændring og fakturering af certifikater.
Du har også mulighed for at ringe til vagttelefonen på følgende telefonnummer:
45 26 37 07

Entydig sammenhæng mellem eksportkontrollen og bestilling af plantesundhedscertifikat

Det er vigtigt, at det klart fremgår, hvilke af de kontrollerede partier plantesundhedscertifikatet skal udstedes på.
Der skal således være en entydig sammenhæng mellem eksportkontrolbestillingen og bestillingen af det endelige plantesundhedscertifikat for at undgå fejl.

Hvad skal emnefeltet i mailen med bestilling indeholde

l emnefeltet skrives ”kævler” efterfulgt af læssenumrene eller partinumre afhængigt af, hvad du som eksportør benytter til at identificere partierne.

Højst 5 dage mellem kontrol og bestilling af Plantesundhedscertifikat

Bestillingen af plantesundhedscertifikatet skal ske inden 5 arbejdsdage efter kontrol og læsning af det sidste parti, som skal med på plantesundhedscertifikatet.

Din tjekliste i forbindelse med eksport af kævler

Nedenfor finder du en tjekliste, som kan være gavnlig, når du vil bestille en kævleeksportkontrol fra 1. januar 2021:

  • I hvilken lokalafdeling er læssestedet for kævlerne placeret?
    Se kort over lokalafdelingernes distrikter her
  • Hvis læssestederne ikke ligger i umiddelbar nærheden af hinanden skal der bestilles eksportkontrol for hvert af læssestederne
  • Landkortet med distriktsgrænser kan benyttes til bestillingen. Beskriv hvor partierne ligger, da de kan være svære at finde.
  • Bestil i god til og så vidt muligt uden efterfølgende ændringer.
  • Mailadressen sundhedfroe@lbst.dk sættes cc på bestillingen til lokalafdelingen og ved ændring af kontrollens placering/tidspunkt mm.
  • Senest 5 hverdage efter læsning af sidste parti bestilles plantesundhedscertifikatet.
  • Alle plantesundhedscertifikater på kævler bestilles i Team Plantetilsyn via mailen, sundhedfroe@lbst.dk.
  • I mailens emnefelt skrives ”kævler” efterfulgt af læssenumrene eller partinumre, så der er en entydig sammenhæng mellem eksportkontrolbestillingen og bestillingen af det endelige plantesundhedscertifikat.
  • Eventuel ændring af plantesundhedscertifikatet, fx grundet ændret transport, handelspartner eller andet, meddeles til Team Plantetilsyn i Augustenborg via sundhedfroe@lbst.dk.

Generelt ved eksport

Det er altid eksportørens ansvar, at en vare opfylder importlandets krav.

Landbrugsstyrelsen skal have mulighed for at eksportkontrollere partier, inden der udstedes et plantesundhedscertifikat. Partierne skal derfor befinde sig i Danmark.  

Hvis varen følges af træemballage, stiller mange importlande krav om, at træemballagen er ISPM 15 mærket.

For at kunne få udstedt et plantesundhedscertifikat skal du være registreret som eksportør i Landbrugsstyrelsen. Er du ikke allerede regristreret kan du gøre det ved at udfylde en blanket.
Du finder blanketten til regristring som eksportør af planteprodukter under "Brugervejledning og blanketter"

I Danmark er det alene Landbrugsstyrelsen, som må udstede plantesundhedscertifikater, der er officielle kontroldokumenter. Ulovlig udstedelse af plantesundhedscertifikater eller anden snyd med disse er strafbart og anmeldes til politiet. 

Bliv klogere på alt omkring eksport

Her finder du seks informative eksportfilm á tre minutter 

Brexit og træemballage

Hvis du eksporterer varer til UK fra 1. januar 2021, kan du finde yderligere information på UKs officielle hjemmeside.
Import plants and plant products from the EU to Great Britain and Northern Ireland

Særligt vedrørende eksport af juletræer og pyntegrønt

Eksport til lande udenfor EU

Landbrugsstyrelsen udsteder hvert år plantesundhedscertifikater i forbindelse med eksport af juletræer og pyntegrønt til en lang række lande uden for EU, som kaldes tredjelande. Importkravene afhænger af varetype og importlandets plantesundhedslovgivning.

Planter til plantning, herunder pottegroede juletræer, juletræer med klump eller barrodsjuletræer, skal som hovedregel altid følges af et plantesundhedscertifikat. De skal desuden være  tilmeldt Landbrugsstyrelsens avlskontrol. Kravet om plantesundhedscertifikat skyldes bl.a., at de umiddelbart kan vokse videre i modtagerlandet, og at der kan følge planteskadegørere og jord med, hvilket potentielt kan udgøre en plantesundhedsrisiko. Ved eksport af afskårne juletræer og pyntegrønt er der forskellige krav til avlskontrol og plantesundhedscertifikat, afhængigt af importlandet, se nedenfor.

Som grundlag for Landbrugsstyrelsens udstedelse af plantesundhedscertifikatet, kan der være nogle specifikke krav til avlskontrol, prøvetagning og analyser for skadegørere, samt supplerende eksportkontrol mm, som det er vigtigt, at du som eksportør er opmærksom på.

Vær desuden opmærksom på at det ikke er muligt, at eksportere til alle lande. Det kan fx skyldes manglende efterspørgsel, særlige importkrav, importrestriktioner og importforbud. I nogle tilfælde skal du desuden sikre dig, at din importør har indhentet en importtilladelse hos importlandets myndigheder, inden det er muligt at eksportere.

Plantesundhedscertifikatet attesterer, at planterne overholder importlandets plantesundhedsbestemmelser og kan alene udstedes hvis det vurderes at være tilfældet.  
Det er altid eksportørens ansvar, at varen opfylder importlandets krav.

Procedure for eksportkontrol og udstedelse af plantesundhedscertifikat

For at kunne få udstedt et plantesundhedscertifikat, skal du være registreret som eksportør af planter og planteprodukter hos Landbrugsstyrelsen.
Pris for årligt registreringsgebyr, kontrol og udstedelse af certifikat fremgår af betalingsbekendtgørelsen, som du kan finde her

Producenter, grossister og eksportører opfordres til, i så god tid som muligt, og forud for eksporten, at anmelde eksportkontrollen til Landbrugsstyrelsen. Det er med til at sikre en hurtig ekspedition af kontrollen og udstedelsen af plantesundhedscertifikaterne, hvis det vurderes, at varen opfylder importlandets krav til plantesundhed.

Eksportkontrollen udføres af Landbrugsstyrelsens lokale enheder og eksportøren skal anmelde eksportkontrollen ved at indsende formular SPP 130 til nærmeste lokale enhed senest kl. 14.00 to dage inden eksporten, og meget gerne tidligere.

Find et Danmarkskort med lokalafdelingsgrænserne her

Specifikke krav ved eksport til lande udenfor EU af pottegroede juletræer, juletræer med klump eller barrodsjuletræer 

Nedenfor kan du se nogle af de krav, der er til eksport af juletræer med rod og uden, samt pyntegrønt.

Vær opmærksom på at informationerne ikke er fyldestgørende og kan ændre sig. Det er derfor altid godt, hvis du forhører dig om de specifikke krav hos din importør, eller kontakter Landbrugsstyrelsen.

Virksomheder med produktion af pottegroede juletræer, juletræer med klump eller barrodsjuletræer, skal altid være tilmeldt Landbrugsstyrelsens avlskontrol. Disse varer skal som hovedregel altid være fulgt af et plantesundhedscertifikat ved eksport ud af EU. Der kan i nogle tilfælde stilles specifikke krav, fx til test af jordprøver for skadegørere, som grundlag for udstedelse af plantesundhedscertifikatet.

Schweiz

Ved eksport er der aftale om, at der benyttes plantepas i stedet for plantesundhedscertifikat.

Norge

Har krav om tillægserklæring med frihed for rustsvampen Melampsora medusae, der ikke må forekomme på dyrkningsstedet eller i de nærmeste omgivelser.
Ved eksport af træer med rødder og med et dyrkningsmedie, skal dyrkningsmediet være af europæisk oprindelse.

Rusland

EU har indført eksportrestriktioner mod en række varer til Rusland. Eksportrestriktioner er indført på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine. Eksportrestriktionerne overfor Rusland gælder for en række planter og planteprodukter, herunder planter til plantning, potteplanter og træer med rod, juletræer, klippegrønt m.m. Restriktionerne gælder ikke for frø til udsæd.
Eksportrestriktionerne er gældende for alle EU medlemslande, og er trådt i kraft.

Du finder restriktionerne i ”RÅDETS FORORDNING (EU) 2022/1269 af 21. juli 2022 om ændring af forordning (EU) nr. 833/2014 om restriktive foranstaltninger på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine”

Du kan læse mere om Rusland og eksportrestriktionerne i vores faglige meddelelse her

Forbuddet er ikke gældende for de andre medlemslande af den Eurasiske Økonomiske Union (EAEU) (Hviderusland, Kasakhstan, Armenien og Kirgisistan).

Hviderusland, Kasakhstan, Armenien og Kirgisistan

Hvis du eksporterer til Hviderusland, Kasakhstan, Armenien eller Kirgisistan, skal du være opmærksom på, at der stilles krav om frihed for amerikansk nåletræfrøtæge Leptoglossus occidentalis. Amerikansk nåletræfrøtæge ses efterhånden mere hyppigt i Danmark, og er en dygtig flyver. Hvis du skal eksportere fra produktionsarealer, som ligger i nærheden af fyrretræer, skal du anmelde det til Landbrugsstyrelsen, så vi har mulighed for at kontrollere produktionsarealet, mens træerne stadig er på rod. Skadegøreren må ikke forekomme i dine varer ved eksport.

Storbritannien

Der er særlige krav til avlskontrol af pottegroede Pinus L. og Cedrus Trew.
Se Storbritanniens importkrav under del A, særligt punkt 57 og 58 her
I kan yderligere finde en række oplysninger om eksport til Storbritannien her

Specifikke krav ved eksport til lande udenfor EU af afskårne træer og pyntegrønt, der leveres uden jord og som åbenlyst ikke kan vokse videre 

Afskårne træer og pyntegrønt skal partikontrolleres ved eksport til en række lande. I nogle tilfælde skal der en supplerende kontrol til, inden der kan eksporteres. Den supplerende kontrol faktureres hos rekvirenten. Landbrugsstyrelsen kontrollerer partierne på eksporttidspunktet og udsteder et plantesundhedscertifikat hvis det vurderes, at varen opfylder importlandets krav til plantesundhed.

Lande, der kræver plantesundhedscertifikat:

  • De Kanariske Øer
  • Hong Kong
  • Island***
  • Israel**
  • Japan*
  • Marokko
  • Rusland****: Eksportforbud 
  • Hviderusland****
  • Kazakhstan****
  • Armenien****
  • Kirgisistan****
  • Serbien-Montenegro
  • Singapore*
  • Ukraine
  • Storbritannien*****
     

*) krav om tillægserklæring
**) krav om importtilladelse (oversat til dansk eller engelsk)
***) Island har importforbud på juletræer og pyntegrønt af Picea og Pinus. Der er dog mulighed for dispensation for import af grene af silkefyr (Pinus peuce) og Weymouth-fyr (Pinus strobus). Importøren skal sikre, at der foreligger en importtilladelse, som skal fremvises ved eksport.
****) krav om tillægserklæring. Krav om frihed for amerikansk nåletræfrøtæge Leptoglossus occidentalis. Hvis juletræer eller pyntegrønt høstes fra arealer, som står i umiddelbar nærhed af fyrretræer, fx læhegn eller lignende, bør du allerede nu henvende dig til Landbrugsstyrelsens lokalafdeling, som vurdererom det er nødvendigt med en ekstra kontrol, mens træerne stadig er på rod. Kontrollen vil blive faktureret hos rekvirenten. Du kan læse mere om kravene til tillægserklæringerne her
*****) Afskårne juletræer over 3 meter i højden og pyntegrønt høstet fra træer over 3 meter skal følges af et plantesundhedscertifikat ved import. Kravet er gældende for Abies Mill., Larix Mill., Picea Mill., Pinus L og Pseudotsuga Carrière. Der skal udføres en kontrol af produktionsarealerne i vækstsæsonen inden eksport og en eksportkontrol, for at varen kan eksporteres til Storbritannien. Kontrollen skal sikre frihed for Ips duplicatus (Sahlberg), Ips typographus L. og Ips amitinus (Eichhoff). Ips typographus L. er vidt udbredt i Danmark og angriber særligt Picea, som er 10 cm eller derover i stammediameter. De to andre Ips er ikke etablerede i Danmark (information fra KU, 2021). Hvis du påtænker at eksportere træer over 3 m eller pyntegrønt af disse, bør du kontakte Landbrugsstyrelsen nu.

Afskårne juletræer under 3 meter i højden og pyntegrønt fra træer under 3 meter, skal ikke følges af et plantesundhedscertifikat til Storbritannien. Vi forventer at der vil komme krav til varen fra slut 2023, men det er ikke offentliggjort endnu. 
Se Storbritanniens importkrav under del A, særligt punkt 52, 53, 54, 57 og 58 her
I kan yderligere finde en række oplysninger om eksport til Storbritannien her    

Lande, uden plantesundhedscertifikat og andre oplysninger:

Norge, Sverige og Schweiz

Kræver ikke plantesundhedscertifikat på juletræer og pyntegrønt.

Tunesien

har forbud mod import af afskårne grene af nåletræer, mens det er uvist om Nordcypern (der ikke er med i EU) fortsat har importforbud på alle afskårne blomster og grene, herunder også juletræer og pyntegrønt.

Kina

Det er ikke muligt at eksportere juletræer til Kina. Kina kræver en aftale mellem landene, hvilket er en langsommelig proces. Vi mener fortsat, at det er muligt, at eksportere pyntegrønt, som det er sket hidtil, men opfordrer til at I kontakter jeres importør om de specifikke krav.

Ved tvivl om importlandets plantesundhedskrav, kan det være nødvendigt at du som eksportør indhenter information fra importlandets plantesundhedsmyndighed fx via din handelspartner.

Hvis du eksporterer varer, som har oprindelse i et andet EU land

Hvis du vil eksportere juletræer og pyntegrønt på et dansk plantesundhedscertifikat, og varerne har oprindelse i et andet EU land, skal oprindelseslandet anføres i anmeldelsesskemaet. Som eksportør skal du desuden sikre dig, at du har den nødvendige dokumentation, som viser at varen opfylder importlandets krav til plantesundhed. Plantesundhedscertifikatet kan udstedes når Landbrugsstyrelsen vurderer, at varen opfylder importlandets krav. Importlandes krav er ofte forskellige afhængigt af varens oprindelse.

Udveksling af dokumentation om plantesundhed mellem EU-medlemslande foregår via et præ-eksportcertifikat, som kan indhentes hos EU-oprindelseslandets plantesundhedsmyndighed. Det kan fx dokumentere avlskontrol og frihed for visse skadegørere. Hvis du eksporterer til EAEU, og varen har oprindelse i et andet EU land, skal du sikre dig, at du har et præeksportcertifikat fra oprindelseslandet, hvoraf det fremgår at varen opfylder plantesundhedskravene i EAEU.

Særligt ved handel indenfor EU og krav om plantepas

Der udstedes ikke plantesundhedscertifikater mellem EU medlemslande.
Når der sker handel med planter indenfor EU kaldes det omsætning, hvilket for alle planter til plantning kræver et plantepas, herunder pottegroede juletræer, juletræer med klump eller barrodsjuletræer. Desuden er der krav om plantepas på afskårne juletræer over 3 meter, og pyntegrønt høstet fra træer over 3 meter, hvis disse varer handles til visse beskyttede zoner indenfor EU.

Du skal altid sikre dig at planterne tilmeldes Landbrugsstyrelsens kontrol i løbet af sommeren forud for, at du vil omsætte planter til plantning indenfor EU, eller afskårne juletræer og pyntegrønt heraf til beskyttet zone. Landbrugsstyrelsen gennemfører kontrollen på de tilmeldte arealer og kontrollernedanner grundlag for, at der kan udstedes plantepas på varerne, og de kan omsættes.

Du kan læse mere fyldestgørende om plantepasreglerne her

Når du benytter træemballage i forbindelse med eksport

Vær opmærksom på, at der er stigende fokus på træemballage, fordi det kan sprede planteskadegørere over landegrænser. Mange lande stiller derfor krav om, at træemballagen skal være ISPM-15 mærket ved import.

Ved pakning af juletræer, er der ofte behov for specialfremstillet træemballage.


Følgende er gældende hvis du ændrer på ISPM-15 træemballage:

  1. Hvis du i forbindelse med eksport monterer stivere eller andet på ISPM-15 mærkede paller, skal du være registreret og godkendt til det af Landbrugsstyrelsen. Derudover skal alt træ, som benyttes til de specialfremstillede træemballageenheder, være nyt og behandlet efter ISPM-15. Der må på ingen måde tilføjes træ, som ikke er behandlet efter ISPM-15 retningslinjerne. Den registrerede ISPM-15 træemballagevirksomhed, skal sikre at medarbejdere, som fx under pakning af juletræer ændrer på træemballagen, kender reglerne. Virksomheden skal desuden kunne dokumentere, at træet er behandlet efter ISPM-15 retningslinjerne og beskrive alle procedurer i kvalitetshåndbogen
  2. Hvis træemballageenheden er produceret som et samlesæt på en ISPM-15 træemballage godkendt virksomhed, kan det samles på læssestedet, uden at det kræver registrering og godkendelse hos Landbrugsstyrelsen. Ved samlesæt skal alle dele (palle plus hver enkelt stiver) være ISPM-15 mærket af den godkendte producent.

Du kan læse mere i vejledningen om ISPM 15 ordningen her

Generelt ved eksport

Det er altid eksportørens ansvar, at en vare opfylder importlandets krav, herunder krav til træemballage.

For at kunne få udstedt et plantesundhedscertifikat skal du være registreret som eksportør i Landbrugsstyrelsen, og din vare skal kunne opfylde importlandets krav til plantesundhed. 

I Danmark er det alene Landbrugsstyrelsen, som må udstede plantesundhedscertifikater. Du finder et Danmarkskort, hvor du kan finde lokalafdelingsgrænserne her

Ulovlig udstedelse af plantesundhedscertifikater eller anden snyd med disse, anmeldes til politiet. 

Du finder 6 informative eksportfilm á 3 minutter her

Særligt vedrørende eksport af frisk frugt og grønt

Frisk frugt og grønt er omfattet af ”EU’s handelsnorm for frisk frugt og grønt”. For arter af frisk frugt og grønt gælder der særlige kvalitetskrav. Hvis disse produkter skal eksporteres ud af EU, skal de opfylde kvalitetskravene i handelsnormen. Dette bliver kontrolleret af Landbrugsstyrelsen forud for eksporten

De 10 arter af frisk frugt og grønt, der er omfattet af særlige handelsnormer, er:

citrusfrugter, ferskner og nektariner, hovedsalat samt kruset og bredbladet endivie, jordbær, kiwifrugter, pærer, spisedruer, sød peber, tomater og æbler.

Her kan du læse mere om EU’s handelsnormer for frisk frugt og grønt 

Træemballage

Hvis juletræerne skal transporteres ud af EU på træemballage, kan der være krav om at træemballagen skal opfylde den internationale standard ISPM 15, dvs. være varmebehandlet, eller gasset med methylbromid, og mærket med det godkendte mærke.

Her kan du læse mere om krav til træemballage på Landbrugsstyrelsens hjemmeside

Bemærk, at Rusland hidtil har krævet, at al emballage skal være ny og ubrugt, men alt tyder på at Rusland nu også kræver at emballage, der skal indføres, overholder ISPM 15.

Anmeldelse af eksport

Vi bruger TRACES NT til elektronisk udstedelse af plantesundhedscertifikater 

Fra 1. oktober 2022 skal alle virksomheder, der skal eksporterer planter og planteprodukter, herunder frø og kartofler, registreres i TRACES NT. 
Du finder infoside om TRACES NT her

Eksporter af planter og planteprodukter skal anmeldes til Landbrugsstyrelsen.  Anmeldelsen skal ske på anmeldelsesskemaet, som du finder nedenfor under ”Vejledning og blanketter”.Det udfyldte anmeldelsesskema sendes til den lokalafdeling, der ligger tættest på dig, i enten Odense, Ringsted, Kolding, Herning eller Randers.
Her finder du en oversigt over Landbrugsstyrelsens lokalafdelinger

Anmeldelsen skal så vidt muligt ske dagen før eksporten inden kl. 14.00, men vi modtager anmeldelser frem til kl. 09.00 mandag-fredag på selve eksportdagen.

Juletræer, kævler og landbrugsmaskiner bør dog altid anmeldes dagen før inden kl. 14.00, så det er muligt at planlægge kontrollen mest optimalt.

Vær opmærksom på, at det er en forudsætning for udstedelse af plantesundhedscertifikater, at forsendelsen er forudanmeldt til Landbrugsstyrelsen, og at der har været mulighed for at inspicere forsendelsen.

Brugervejledning og blanketter

Vi bruger TRACES NT til elektronisk udstedelse af plantesundhedscertifikater 

Fra 1. oktober 2022 skal alle virksomheder, der skal eksporterer planter og planteprodukter, herunder frø og kartofler, registreres i TRACES NT. 
Du finder infoside om TRACES NT her

Inden du kan få udstedt et plantesundhedscertifikat, skal du registreres som eksportør i Landbrugsstyrelsen. Når du vil søge om et plantesundhedscertifikat, skal du bruge anmeldelsesskema SPP130. Du kan finde registreringsblanketten og anmeldelsesskemaet nedenfor.