Sådan skal du markedsføre og bruge fosfonat-produkter

24-10-2022

Landbrugsstyrelsen sætter fokus på reglerne for fosfonat-produkter. I denne nyhed kan du læse om, hvordan fosfonat virker, og hvilke regler du skal leve op til, når du markedsfører og anvender produkterne.

Fosfonat-produkter, også kaldet fosfit (PO33-), har længe været anvendt i planteproduktionen, men vi oplever, at der kan være tvivl om, hvilke regler for salg, markedsføring og anvendelse, der gælder for fosfonat-produkter.

Vi har derfor, med bidrag fra Miljøstyrelsen, udarbejdet et notat, der beskriver reglerne for markedsføring og anvendelse af fosfonat-produkter. Du finder et link til notatet i det sidste afsnit. Men vi giver dig også et kort overblik her i nyheden:

Fosfonat har ikke en fosfor-gødningseffekt på planter

Fosfonat bidrager ikke til planternes fosforernæring, og bør ikke betragtes som en fosforkilde egnet til gødning af planter. Det er bl.a. her, det adskiller sig fra det almindelige plantenæringsstof fosfat (PO₄³⁻).

Fosfonat har ligefrem vist sig at kunne have negative virkninger på væksten og stofskiftet hos planter, der lider af fosfor-mangel. Det betyder, at fosfonat ikke er en fosforgødning og fosfonat bør ikke markedsføres som fosforgødning.

Fosfonat bekæmper plantesygdomme

Flere fosfonat-forbindelser er godkendt til bekæmpelse af forskellige typer af svampesygdomme.

Hvis du ønsker at markedsføre et pesticid-produkt, der har fosfonat som aktivstof, skal du have produktet godkendt af Miljøstyrelsen.

Hvis du anvender fosfonat-pesticider i din planteproduktion, skal du huske at opgøre brugen i sprøjtejournalen. Du kan læse om, hvordan du indberetter i sprøjtejournalen, på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Klik her for at gå til Miljøstyrelsens informationsside om sprøjtejournalen

Fosfonat-pesticider med plantegødningsstoffer

Fosfonat-pesticider kan godt indeholde plantenæringsstoffer som f.eks. kalium.

Derfor kan vi i Landbrugsstyrelsen afgøre, at fosfonat-pesticider også er omfattet af de nationale regler for salg og markedsføring af gødningsprodukter, ud over at være omfattet af pesticid-reguleringen. Producenter kan kontakte Landbrugsstyrelsen med henblik på afklaring af, hvorvidt produktet er omfattet af gødningsreglerne.

Fosfonat som biostimulant

Biostimulanter uden CE mærke skal overholde nationale regler for salg og markedsføring af gødningsprodukter.

Ønsker du at markedsføre et produkt, der indeholder fosfonat som biostimulant, skal du vise dokumentation for, at produktet ved den dosering og anvendelse etiketten viser, ikke har virkning som et pesticid. Du skal vise relevant dokumentation, når du anmelder produktet til salg.

Fosfonat kan ikke markedsføres som CE-mærket gødningsprodukt

Det gælder for alle gødningsprodukter, der markedsføres med CE mærke, at de ikke må indeholde bevidst tilsat fosfonat. Det gælder også, at CE-mærkede gødningsprodukter maksimalt må indeholde 0,5 masseprocent utilsigtet fosfonater.

Fosfonat kan derfor ikke markedsføres som et CE-mærket gødningsprodukt eller biostimulant.

Læs mere om, hvordan du korrekt markedsfører og bruger fosfonat

Landbrugsstyrelsen har, med bidrag fra Miljøstyrelsen, udarbejdet et notat, der nærmere beskriver reglerne for markedsføring og brug af fosfonat-produkter.

I notatet finder du også en række bilag, som indeholder forskellige dokumenter, der beskriver fosfonats virkning på planter og plantesygdomme, samt hvordan EU-Kommissionen tidligere har forholdt sig fosfonat i planteproduktionen.

Læs notat om hvordan produkter med fosfonat må sælges og anvendes i planteproduktion

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til miljo-erhvervsregulering@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.