Nye importkrav for en række planter, frugt og grønt samt træ

18-03-2022

Den 11. april 2022 træder nye importkrav fra en række tredjelande i kraft for forskellige typer af planter til plantning, frugt og grønt samt træ, bark og andre plantedele. Ændringerne skyldes bl.a. nye karantæneskadegørere. Det er vigtigt, at du som importør orienterer dig om relevante ændringer af Importreglerne. Derfor har vi nedenfor samlet en oversigt over ændringerne.

EU-Kommissionen har vedtaget en større ændring af gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072. Ændringerne vedrører blandt andet de særlige krav, der stilles til import af visse planter og planteprodukter fra tredjelande. Ændringerne skyldes blandt andet, at der fra 11. april 2022 listes en række nye EU-karantæneskadegørere og hvor de nye importkrav skal sikre mod, at disse skadegørere ikke bliver indslæbt til EU.

Følgende nye karantæneskadegørere føjes den 11. april 2022 til listen over EU-karantæneskadegørere:

  • Lycorma delicatula (cikade)
  • 3 arter af Apriona: A. germari, A. rugicollis og A. cinerea (træbukke)
  • Triachys sartus (træbuk)
  • Massicus raddei (træbuk)
  • Meloidogyne enterolobii (nematode)
  • Candidatus phytoplasma australinese (fytoplasma)
  • Ceratothripoides claratis (trips)
  • Prodiplosis longifila (galmyg)
  • Citrus chlorotic spot virus (virus)
  • Neocosmospora ambrosia (svamp)
  • Neocosmospora euwallaceae (svamp)
  • Phyrdenus muriceus (snudebille)
  • Premnotrypes spp. (snudebille)
  • Rhigopsidius tucumanus (snudebille)

Forordningen stiller blandt andet en lang række nye og ændrede importkrav til planter til plantning. Særligt kan nævnes, at der i Bilag VII punkt 2.1 indføres et nyt generelt importkrav til registrering og inspektion af alle de dyrkningssteder i tredjelande, hvor der produceres planter til plantning, der skal eksporteres til EU, bortset fra løg, stængelknolde, jordstængler, frø, rodknolde og planter i vævskultur.

Desuden indføres i Bilag VII punkt 4.1 et nyt generelt krav til alle planter til plantning med rod, bortset fra planter i vævskultur fra tredjelande, for at sikre frihed for skadegøreren Meloidogyne enterolobii. Derudover stilles der en lang række nye importkrav til planter af forskellige slægter og arter af værtsplanter for bestemte karantæneskadegørere og fra bestemte tredjelande.

Der stilles også nye importkrav til en række frugter og grøntsager, der importeres fra en række tredjelande. Der stilles blandt andet nye importkrav til frugter af Capsicum, Solanum, Momordica, Annona og Carica.

Der er endvidere en række nye og ændrede importkrav til træ, flis og bark mv. af bestemte plantearter fra specifikke tredjelande. Der stilles blandt andet importkrav til træ af helt nye slægter/arter, som ikke tidligere har været importreguleret. De nye importkrav omfatter også et forbud mod import af visse typer af isoleret bark fra bestemte tredjelande.

Da der er tale om en meget lang række af ændringer, kan det være svært at overskue, hvilke der har betydning for konkrete importører. Derfor har vi udarbejdet en oversigt over væsentlige ændringer, som du finder herunder (oversigt over ændringer). Mindre ændringer vedrørende eksempelvis KN-koder omfattet af import er ikke gengivet i oversigten. For at se de detaljerede ændringer skal du orientere dig direkte i dig direkte i Gennemførselsforordning (EU) 2021/2285.

Ændringerne skal anvendes fra den 11. april 2022. Dog skal følgende to bestemmelser i bilag VII i Forordning (EU) 2019/2072, der vedrører planter, planteprodukter m.m. med oprindelse i tredjelande og de særlige krav ved deres indførsel til EU, først anvendes fra den 11. januar 2023:

  • Nyt punkt 4.1, med foranstaltninger for planter til plantning med rod for så vidt angår skadegøreren Meloidogyne enterolobii.
  • Nyt punkt 32.1 om foranstaltninger for planter til plantning af en række værtsplanter, for så vidt angår skadegøreren Euwallacea fornicatus sensu lato.

Her finder du oversigt over væsentlige ændringer 

Her finder du listen over karantæneskadegørere inkl. navneændringer

Den sammenskrevne lovgivning er ikke offentliggjort. Indtil det sker, kan de nye regler læses i Gennemførelsesforordningen (EU) 2021/2285, der angiver ændringer til gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072.

Forordning (EU) 2021/2285 findes her

Den gældende gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072, som bliver ændret, findes her 

Det kan være svært at navigere i lovgivningerne, når de endnu ikke er sammenskrevet. Som hjælp kan nedenstående liste anvendes. Den viser hvor ændringer til gældende lovgivning (EU) 2019/2072 kan findes i (EU) 2021/2285.

 

 

Ændringer til nedenstående bilag i (EU) 2019/2072

Kan findes her i bilaget til (EU) 2021/2285

Nr. i bilag

Sidenummer

Bilag II

Liste over EU-karantæneskadegørere og deres respektive EPPO-koder. Denne liste giver en oversigt over ændringerne (link til liste med bilag II ændringer).

 

2

 

181

Bilag VI

Liste over planter, planteprodukter og andre objekter, hvis indførsel til Unionen fra visse tredjelande er forbudt

 

5

 

200

Bilag VII

Liste over planter, planteprodukter og andre objekter med oprindelse i tredjelande og de tilsvarende særlige krav vedrørende indførsel til Unionens område.

 

6

 

201

Bilag XI

Liste over planter, planteprodukter og andre objekter, for hvilke der kræves plantesundhedscertifikater, og planter, planteprodukter og andre objekter, for hvilke der ikke kræves sådanne certifikater ved indførsel til Unionens område 

 

9

 

249

Bilag XII

Liste over planter, planteprodukter og andre objekter, for hvilke der kræves et plantesundhedscertifikat ved indførsel til en beskyttet zone fra visse oprindelses- eller afsendelsestredjelande

 

10

 

282

 

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Planter & Biosikkerhed på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail Planter&Biosikkerhed@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.