Navne

Latinsk: 

Bemisia tabaci

Dansk: 

Bomuldsmellus

Norsk: 

Bomullsmellus

Svensk: 

Mjöllus

Engelsk:

Cotton White-fly

Finsk: 

Etelänjauhiainen

Det direkte skadebillede for Bemisia tabaci ligner skadebilledet for den almindelige væksthusmellus, Trialeurodes vaporariorum. Mellusene optræder ofte i stort antal, og deres sugning er da en betydelig belastning for planten. Desuden udskiller både de voksne mellus og larverne store mængder honningdug, som hurtigt bliver overgroet af sodskimmelsvampe. Dette skæmmer planten, og dens vækst hæmmes på grund af manglende lystilgang. Da mellusene sidder på bladundersiden, er det navnlig bladene herunder, der bliver tilsmudset af honningduggen.

Bemisia tabaci er desuden vektor for mindst 20 virussygdomme.

Identifikation

Æg:

Æggene er ovale og tilspidsede i den ene ende. Basis er afrundet og forsynet med en lille stilk, hvormed ægget er hæftet til bladundersiden. Æggene er undertiden samlet i hele eller halve cirkelformede grupper. Længden er ca. 0,2 mm. Farven er i begyndelsen klar, senere bliver den lys brun. Spidsen er mørkere. Undertiden er æggene dækket af hvid voks ellers er de blanke. Æggene fra T. vaporariorumer mørke brunsorte og oftest meget blanke.

Larver:

Mellusene gennemgår 4 larvestadier (nymfer). I første stadium er de vandrelarver, og i de øvrige fastsiddende med reducerede ben. Kroppen er oval og let tilspidset mod bagenden. Den er let hvælvet som et skjold, og randen er rundtakket. Kroppen er forsyn med børster. Farven er hvid-grøn i det første stadium og bliver herefter mere gulgrøn med små røde øjne og to orangegule pletter på bagkroppen.

Puppe:

Der er ikke hudskifte mellem 4. larvestadium og puppestadiet, hvorfor disse to stadier ofte betragtes som ét. Formen er den samme som i larvestadierne, og størrelsen er nu omkring 0,7 mm lang og 0,35-0,4 mm bred. Et T-formet mønster kan ses dér, hvor puppen revner, når mellusen klækker. Puppens farve er klar gul, og det er dette stadium, hvor Bemisa tabaci bedst kan adskilles fra T. vaporariorum. T. vaporariorum har en regelmæssig oval krop i samme størrelse, men med helt lodrette sider (som en pilleæske). Der er længere børster på og farven er mere hvidgrøn. I de tomme puppehylstre er der en tendens til, at hullet fra B. tabaci er mere flosset end fra T. vaporariorum.

Imago:

Den nyklækkede voksne mellus er hvidgul i farven, men den bliver hurtigt helt hvid af et vokslag, der dækker både krop og vinger. På ældre Bemisia-mellus ses en lidt anden vingestilling end hos væksthusmellusen: Bemisias-vinger ligger op mod hinanden som en tagryg, mens de hos Trialeurodes ligger mere fladt og danner en trekantet form.

Biologi

Bemisia-mellusens levevis er nogenlunde svarende til den al mindelige væksthusmellus. Den kræver dog lidt højere temperaturer, således at ved samme temperatur vil Bemisias udviklingstid være lidt længere end Trialeurodes. Ved at sammenholde litteraturen kan følgende udviklingstider under frilandsforhold angives:

 

ca. 14 °C

ca. 25 °C

Ægstadiet

29 dage

6-7 dage

Larvestadierne

25-36 dage

9-12 dage

Puppestadiet

 

2-5 dage

Der er meget varierende angivelser af levetiden for imago: fra 1 til 60 dage.

Udviklingstiderne er stærkt afhængige af både luftfugtighed, temperatur og værtplanter.

Bemisia-mellusens levevis under væksthusforhold kendes endnu ikke meget, men det antages, at den gennemgår en hvileperiode om vinteren.

Værtplanter

Over 500 forskellige plantearter angives som værter for Bemisia tabaci. Foreløbig er den rapporteret i følgende væksthuskulturer: 

  • Euphorbia pulcherrima
  • Fuchsia
  • Gerbera
  • Gloxinia
  • Hibiscus
  • Ixora
  • Nerium
  • Paprika
  • Pelargonia
  • Sinningia
  • Tomat.

I Europa er den oftest iagttaget i julestjerner.

Forvekslingsmuligheder

Der findes 1156 forskellige mellus-arter, men så vidt vides er det kun Trialeurodes vaporariorum og nu Bemisia tabaci der er fundet i væksthuse. De to arter adskilles på morfologiske kendetegn som beskrevet under “Identifikation”.

Hovedkilder

Cock, M.J.W.: Bemisia tabaci. Litterature survey on the Cotton White-fly FAO/CAB Pubi. 1986.

EPPO Reporting Service: Outbreak of Bemisia tabaci in the United Kingdom. 10.09.87.

Pilgaard, A.: Ny farlig skadegører. Gartnertidende 41. 1987.

Tekst af CS/DK 1988.