I Danmark er omkring 30 lokale rådgivningsvirksomheder den primære kilde til bedriftsrådgivning. Landbrugserhvervet ejer disse rådgivningsvirksomheder. En beskrivelse af den danske organisationsstruktur for bedriftsrådgivningen er skrevet ind i den danske CAP-plan, som følge af forordningsmæssige forpligtelser.

Hvad er bedriftsrådgivning?

Rådgivning om areal- og bedriftsforvaltning til landbrugere og andre støttemodtagere varetages i Danmark hovedsageligt af omkring 30 lokale rådgivningsvirksomheder, som er spredt over hele landet. Rådgivningsvirksomhederne er organiseret i branchesamarbejdet Dansk Landbrugsrådgivning (DLBR), og ejes af de danske landbrugere gennem landboforeningerne. Branchesamarbejdet koordineres af landbrugets videnscenter SEGES, som ejes af brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Bedriftsrådgivningen dækker de økonomiske, miljømæssige og sociale dimensioner inden for områder som plante-, husdyr- og energiproduktion, miljø, økonomi, jura, strategisk udvikling, og virksomhedsledelse. Indenfor disse dimensioner og områder tilbydes rådgiverne i de lokale rådgivningsvirksomheder efteruddannelse gennem SEGES.  En væsentlig del af bedriftsrådgivning omfatter rådgivning om, hvordan landbrugere og andre støttemodtagere overholder kriterier og krav i forskellige tilskudsordninger, samt generelt efterlever de gældende regler.

Alle landbrugere og andre støttemodtagere kan henvende sig til en rådgivningsvirksomhed med henblik på at få rådgivning inden for relevante forhold på bedriften. Rådgivningen er uvildig og fuldstændig uafhængig af myndighedernes kontrol.

Her kan du læse mere om Dansk Landbrugsrådgivning (DLBR).

Her kan du læse mere om kurser, som SEGES udbyder.

Bedriftsrådgivning, CAP og AKIS

I den fælles europæiske landbrugspolitik (CAP) er det fastsat, at bedriftsrådgivningen skal integreres i de indbyrdes forbundne tjenester inden for forskning, innovation, landbrugsorganisationer og andre relevante interessenter, forvaltningsmyndigheden, og universiteter, som samlet betegnes som AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation Systems). Formålet med AKIS er for det første, at rådgivningen er upartisk, for det andet at rådgivningen er ajourført med den seneste nye viden inden for området, for det tredje at rådgivningen dækker de behov, som landbrugere og andre støttemodtagere måtte have, og for det fjerde at etablere og understøtte et system for vidensdeling, som omsætter ny viden fra forskning til praksis i landbruget.

Den danske organisering af AKIS er kendetegnet ved en høj grad af vertikal integration, hvilket betyder, at viden flytter sig hurtigt fra forskning til anvendelse, og at forskningen også tager højde for landbrugere og andre støttemodtageres behov.

Generelt vurderes den danske organisering af AKIS som værende stærkt og velintegreret, herunder forholdene omkring bedriftsrådgivning, rådgivernes uddannelsesniveau og kvaliteten af forsknings- og udviklingsmiljøet. Beskrivelse af den danske organisering af AKIS er skrevet ind i den danske CAP-plan.

Her kan du læse den danske CAP-plan. 

Her kan du læse Europa-parlamentets og Rådets forordning 2021/2115 om regler for støtte til strategiske planer, der udarbejdes af medlemsstaterne under den fælles landbrugspolitik. 

Hvem kan hjælpe mig med rådgivning?

På Dansk Landbrugsrådgivnings (DLBR) hjemmeside kan du læse mere om, hvilke lokale rådgivningsvirksomheder der findes, samt finde links til de lokale rådgivningsvirksomheders hjemmesider. Her kan du finde kontaktinformationer og læse mere om, hvilke typer af rådgivning, som de virksomheder tilbyder.

Her kan du finde virksomhederne under Dansk Landbrugsrådgivning (DLBR).

Oplandskonsulenter

Som følge af den politiske aftale om Fødevare- og landbrugspakken, indgået i 2015, blev en ny konsulentordning – kaldet oplandskonsulenterne – etableret. Oplandskonsulenterne skal medvirke til at landbrugere og andre støttemodtagere kommer i mål med de politiske målsætninger inden for klima og miljø, gennem virkemidler som minivådområder, vådområder og skovrejsning – alt sammen frivillige indsatser.

Oplandskonsulenterne koordineres af landbrugets videnscenter SEGES, og rådgivning fra oplandskonsulenter er gratis.

Her kan du læse mere om oplandskonsulenterne.