EU's fælles landbrugspolitik opererer med ekstraordinære foranstaltninger, hvor der kan gives tilskud til forskellige kriseinstrumenter for at rette op på markedsforstyrrelser. Det er EU-Kommissionen, der afgør, hvorvidt der skal gribes ind med tilskud til kriseinstrumenter i EU's medlemslande. Kriseordningerne har været brugt hyppigt.
I 2023 har krisestøtte været anvendt flere gange. To gange med støtte til medlemsstater, der grænser op til Ukraine på grund af den russiske invasion af Ukraine og den efterfølgende oprettelse af EU’s solidaritetsbaner og indførelse af fri import fra Ukraine af landbrugsprodukter til EU. Her vurderedes store mængder af importerede landbrugsprodukter fra Ukraine at forstyrre markedet i medlemslande, som grænser op til Ukraine og i områder tæt ved vigtige transportknudepunkter Tredje gang var for at for, at kompensere landbrugere i de hårdest ramte sektorer for de økonomiske tab, der påvirker landbrugsproducenternes levedygtighed. Danmarks andel var på 6,35 mio. euro, svarende til 47,3 mio. kr.
Landbrugsreserven
Der er fastsat regler om en landbrugsreserve på 450 mio. euro, som opføres direkte på EU-budgettet. Den kan anvendes til kriseordninger i form af intervention og/eller privat oplagring samt til de kriseordninger, der kan etableres i henhold til art. 219-221 i den fælles markedsordning. Ubrugte midler overføres til efterfølgende år. Hvis der ikke er midler på budgettet til at fylde reserven op, sker det som sidste udvej ved at anvende finansiel disciplin.
Finansiel disciplin dækker over, at EU-Kommissionen med en fastsat procentandel beskærer det direkte tilskud (direkte betalinger), som EU udbetaler til alle, der søger om at modtage det.
Foranstaltninger mod markedsforstyrrelser (art. 219)
Der kan gives tilskud til kriseinstrumenter, som kan reagere effektivt over for truende markedsforstyrrelser. Forstyrrelsen på markedet kan være som følge af betydelige prisstigninger eller fald på markeder inden eller udenfor EU.
Foranstaltninger mod dyresygdomme og manglende forbrugertillid (art. 220)
EU-Kommissionen kan vedtage ekstraordinære støtteforanstaltninger i tilfælde af dyresygdomme og manglende forbrugertillid, såfremt der indføres begrænsninger i EU-handelen eller handelen med tredjelande, dvs. lande udenfor EU. Handelsbegrænsninger tages i brug til at bekæmpe udbredelsen af dyresygdomme/plantesygdomme eller markedsforstyrrelser, som direkte påvirker forbrugertilliden og udgør en risiko for sygdom eller påvirkninger af folke-, dyre- eller plantesundheden. Tilskuddet kan iværksættes i forbindelse med begrænsninger i følgende sektorer for frugt og grøntsager, oksekød, svinekød, mælk og mejeriprodukter, æg samt fjerkræ.
Specifikke problemer (art. 221)
Opstår der mere specifikke problemer, som kræver en hurtig indgriben, kan EU-Kommissionen gribe ind med gennemførelsesretsakter, der træder i anvendelse med det samme. Denne form for indgriben foretages kun, hvis problemet er særligt hastende og ikke dækkes af én af de ovenstående foranstaltninger, eller hvis en vedtagelse af en foranstaltning udsættes.
Intervention
Markedsordningen omfatter en interventionsordning for EU’s indre marked. Ordningen for intervention går ud på, at EU's medlemslande for EU's regning kan opkøbe blød hvede, hård hvede, byg, majs, skummetmælkspulver, smør, oksekød og uafskallet ris produceret i EU i krisesituationer.
Formålet er, at udbuddet mindskes og priserne stabiliseres ud fra en ligevægt på markedet. Opkøb kan ske enten til fast pris, hvad der gælder for blød hvede, smør og skummetmælkspulver eller ved licitation, hvad der gælder for de øvrige produkter. Opkøb til fast pris indebærer, at erhvervsdrivende i bestemte perioder kan sælge produkter, der opfylder de fastsatte kvalitetskrav, til medlemsstatens interventionsorgan (i Danmark Landbrugsstyrelsen) på EU’s vegne. Når den pågældende krise er overstået, indleder Kommissionen salg af de oplagrede produkter ved licitation.
Privat oplagring
Tilskud til privat oplagring af landbrugsprodukter ydes kun, når der eksisterer et behov for at stabilisere en usikker markedssituation. Privat oplagring er et værktøj til at stabilisere prisen. Det fungerer ved, at erhvervsdrivende får tilskud til at oplagre landbrugsprodukter i en periode fastsat i den forordning, der udløser den konkrete støtte. Følgende produkter er omfattet:
- hvidt sukker
- olivenolie og spiseoliven
- spindhør
- fersk eller kølet kød af kvæg på mindst otte måneder
- smør, fremstillet af komælk
- ost
- skummetmælkspulver, fremstillet af komælk
- svinekød
- fåre- og gedekød
Mekanismen ved oplagring er, at udbuddet mindskes for at imødekomme den ændrede efterspørgsel. Teoretisk set stiger prisen ved oplagring for så at stabilisere sig efter en ligevægt i udbud og efterspørgslen. Til forskel fra intervention ejes produkterne stadig af de erhvervsdrivende.