Grundbetaling og tilskudsberettigede arealer

Find vejledning, ansøgningsskema m.m. til tilskuddet Grundbetaling og tilskudsberettigede arealer.

En etårig ordning, hvis formål er at yde grundbetaling til landbrugserhvervet, der sikrer en bæredygtig landbrugsproduktion.

Ordningen er en videreførelse af grundbetalingsordningen fra 2023.

Fra 2024 vil der være én afgrødekode for slåningsbrak, hvor arealet skal slås mindst én gang i perioden 1. april til 25. oktober, og hvor der i perioden 1. maj til 31. juli ikke må ske slåning af hensyn til dyrene. Det betyder, at du ikke længere skal vælge med afgrødekoder, om du vil slå arealet i foråret eller om sommeren. 

I videoen kan du se en kort introduktion til de muligheder, du har for at udlægge småbiotoper på dine landbrugsarealer, og hvad du kan anvende dem til:

Video om småbiotoper

Tast selv

Status og frister

Åbner snart for ansøgninger
  • 3. Februar 2025 til 23. April 2025

    Ansøgningsperiode

  • 24. April 2025 til 19. Maj 2025

    Du kan ansøge forsinket indtil 19. maj 2025. Din støtte bliver nedsat med 1 pct. pr. arbejdsdag, du indsender forsinket i forhold til ansøgningsfristen.

Anslået sagsbehandlingstidUdbetalingsperioden er mellem 1. december 2025 og frem til 30. juni 2026

Om tilskuddet

Alle landbrugere kan søge grundbetaling, hvis de lever op til kriterierne for aktive landbrugere og derudover råder over mindst 2,00 ha landbrugsareal. Både privatpersoner og virksomheder kan søge om tilskud.

Læs mere i afsnit 3.1. "Hvad skal du som ansøger leve op til?" i Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2024.

Du skal have status som aktiv landbruger for at kunne søge om tilskud under grundbetaling og en række andre ordninger.

Det betyder, at du skal opfylde mindst ét af kriterierne for at være aktiv landbruger.

I Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2024 kan du læse mere om kriterierne.

Tilskuddet er cirka 1.900 kr. pr. ha beregnet ud fra et forventet årligt tilskudsberettiget areal.

Tilskuddets endelige størrelse afhænger af, hvor mange tilskudsberettigede arealer som landbrugere søger til under ordningen, og hvor mange midler der overføres til bio-ordninger og projektstøtteordninger.

Alle landbrugere, der søger tilskud under ordningen, og som lever op til kriterierne, vil få udbetalt tilskud. Tilskuddet kan derved variere afhængig af, hvor mange tilskudsberettigede arealer der indgår i ordningen.

Læs mere i Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2024.

 

På den baggrund udbetaler vi i 2024 et tilskud på 1.897,28 kr./ha

Læs mere i nyheden:

Se tilskudssatserne for grundbetaling og bio-ordninger i ansøgningsåret 2024

For at modtage grundbetaling er der nogle kriterier, som du skal leve op til som ansøger:

  • Du skal have status som aktiv landbruger
  • Du skal have rådighed over arealerne ved ansøgningsfristen
  • Du skal have søgt tilskud for mindst 2,00 ha, hvor du opfylder reglerne for tilskudsberettigelse. Alternativt skal du have udbetalt mindst 300 euro i husdyrpræmier.

Alle landbrugere, der modtager grundbetaling, skal også leve op til en række konditionalitetskrav, som skal være opfyldt for at kunne modtage det fulde tilskud. Konditionalitet omfatter lovgivning om miljø-, folke-, dyre- og plantesundhed, dyrevelfærd samt regler for god landbrugs- og miljømæssig stand (GLM).

Du kan læse mere om GLM-krav i Vejledning om konditionalitet 2023.

Det er en forpligtelse, at de landbrugsarealer, du søger grundbetaling til, lever op til definitionerne af tilskudsberettigede arealer i perioden fra 15. marts til 25. oktober i ansøgningsåret. Det er en lempelse af tidligere regler, som betyder, at du f.eks. har indtil 14. marts til at stubfræse et areal, så det bliver egnet til tilskud, eller at du fra 26. oktober kan etablere skov og fortsat beholde grundbetaling til arealet i det pågældende år.

Endelig skal du leve op til kriterier og forpligtelser afhængig af den aktivitet, du udfører på dit landbrugsareal.

Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2024.

Formålet med ordningen er at yde en grundbetaling til landbrugserhvervet, der sikrer en bæredygtig landbrugsproduktion. Ordningen skal også være med til at sikre forsyningerne af fødevarer samtidig med, at der tages hensyn til miljø, klima og biodiversitet.

Når du modtager grundbetaling, kan du også søge tilskud fra andre ordninger. De nye ordninger er bio-ordningerne, ko-præmie og tilskud til arealer med stivelseskartofler. Der er ligeledes fortsat mulighed for at søge slagtepræmie for kvier, tyre og stude og ø-støtte. Derudover vil flere arealordninger med eksisterende tilsagn kunne fastholde tilskud til grundbetaling, selvom tilsagnet eller forpligtelserne i ordningen medfører, at du ikke længere kan leve op til forpligtelserne for tilskudsberettigede arealer.

Finansieret af Den Europæiske Union

Sådan søger du

Ansøgningsskema

Du søger om tilskud ved at udfylde og indsende fællesskema i ansøgningsåret. Det er en etårig ordning, som du har mulighed for at søge årligt flere år i træk.

Du har mulighed for at sende dit fællesskema og markkort forsinket til og med 17. maj 2024. Modtager vi dit første fællesskema med markkort for 2024 i perioden 22. april til 17. maj 2024, bliver dit tilskud nedsat med én procent pr. kalenderdag, som vi modtager skemaet efter ansøgningsfristen. Hvis vi modtager dit fællesskema efter kl. 23:59:59 den 17. maj 2024, vil din ansøgning blive afvist.

Søg tilskuddet via Tast selv

Du kan til og med ændringsfristen ændre afgrødekoder eller op- og nedskrive arealer fra ansøgningen, så arealet til grundbetaling bliver større eller mindre. Efter ændringsfristen kan du ikke tilføje arealer eller skifte afgrødekoder på dine arealer.

Det er vigtigt for vores kontrol af afgrøder og overholdelse af aktivitetskrav på dine marker, at du indberetter afgrøderne på marken korrekt ved ansøgningens indgivelse. Afgrøderne, du skal indberette, er dem, der fremstår på marken i perioden fra 15. maj 2023 til 25. juli 2023.

Når du søger om grundbetaling i fællesskemaet, søger du samtidig om udbetaling for arealerne.

Her kan du finde afgrødefordelingen i 2024 og afgrødefordelingen i 2024 for økologiske arealer. Desuden kan du læse mere om udvalgte tal for ansøgning på fællesskemaet i 2024, blandt andet bio-ordninger. Data er opgjort efter ansøgningsrunden i 2024.

Bemærk, at opgørelserne er lavet på baggrund af ansøgningsrunden, inden sager er blevet sagsbehandlet og kontrolleret. I forhold til de økologiske arealer, så udarbejder Landbrugsstyrelsen den årlige økologistatistik, som fungerer som den endelige opgørelse over økologiske arealer.

Afgrødefordeling i 2024

Afgrødefordeling i 2024 for økologiske arealer *

Gennemgang af udvalgte tal for ansøgning på fællesskemaet i 2024 *

* Opdateret version pr. 13. august 2024. Opdateringen består af enkelte sproglige præciseringer.

Hvis du søger om grundbetaling på projektarealer, skal du i nogle tilfælde indsende en erklæring:

Erklæring om grundbetaling til projektarealer 2024 

Læs mere i "Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2024", afsnit 5.14. Du finder vejledningen i et punkt nedenfor.

Afgrødekoder til anmeldelse af skovrejsning med grundbetaling

  • 1. februar 2024: Du finder Fællesskema 2024 og vejledninger for 2024 i Tast selv. Du kan ansøge til og med 26. april 2024.
  • 10. maj 2024: Sidste frist for at du kan sende ændringer til markblokke og tilhørende korttemaer.
  • 21. maj 2024: Frist for at du kan lave ændringer i dit fællesskema og sende forsinket ansøgning.
  • April til 25. oktober 2024: Vi tjekker aktivitetskravet med satellitbaseret kontrol.
  • 11. oktober 2024: Vi sender et høringsbrev til dig, hvis du har røde marker.
  • 15. marts til og med 25. oktober: Periode, hvor arealet skal leve op til forpligtelserne og være i landbrugsmæssig stand.
  • 1. juni til og med 25. oktober: Du skal slå arealet med permanent græs og græs i omdrift mindst én gang i perioden. Du kan erstatte slåning med afgræsning.
  • 1. januar til og med 30. april: Blomsterbrak, bestøverbrak og markbræmmer, hvor du har isået en blomster- og bestøverbrakblanding: Mindst hvert andet år skal du etablere en blomsterblanding med samtidig jordbehandling.
  • 1. april til og med 25. oktober: Slåningsbrak og markbræmmer: Du skal slå arealet mindst én gang i perioden.
  • 1. maj til og med 31. juli: Brak og markbræmmer: Der er forbud mod slåning i perioden af hensyn til yngleperioden for markens vildt- og fuglebestand som harer og jordrugende fugle.
  • Fra 1. juli og frem: Nedvisning, før du må dyrke vinterafgrøder. (Det gælder ikke brak anvendt til GLM 8 eller i bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed)
  • Fra 1. august og frem: Jordbehandling, før du må dyrke vinterafgrøder. (Det gælder ikke brak anvendt til GLM 8 eller i bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed)

Vejledning om grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2025

Du kan læse vejledninger fra tidligere år under punktet "Historiske vejledninger".

Liste over afgrødekoder 2024

Vær opmærksom på, om du får tilskud under Landdistriktsprogrammet eller Landbrugsreformen 2023:

Faktaark om overgangen til CAP2023

Reglerne af betydning for grundbetaling findes i følgende forordninger, love og bekendtgørelser: 

EU-regler

Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) 2021/2115 af 2. december 2021 om regler for støtte til strategiske planer, der udarbejdes af medlemsstaterne under den fælles landbrugspolitik og finansieres gennem Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL) og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL), og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1305/2013 og (EU) nr. 1307/2013 (CAP-planforordning)

Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) 2021/2116 af 2. december 2021 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1306/2013 (Den horisontale forordning)

Kommissionens Delegerede Forordning (EU) 2022/1172 af 4. maj 2022 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 for så vidt angår det integrerede forvaltnings- og kontrolsystem i den fælles landbrugspolitik og anvendelse og beregning af administrative sanktioner i forbindelse med konditionalitet

Kommissionens Gennemførelsesforordning (EU) 2022/1173 af 31. maj 2022 om regler for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 for så vidt angår det integrerede system for forvaltning og kontrol under den fælles landbrugspolitik

Danske regler

Lov nr. 407 af 25. april 2023 om administration af den fælles landbrugspolitik m.v.

Bekendtgørelse nr. 1520 af 8. december 2023 om konditionalitet for 2024

Bekendtgørelse nr. 1359 af 28. november 2023 om ansøgninger m.v. for landbrugere i Tast selv

Bekendtgørelse nr. 1387 af 29. november 2023 om kontrol og administrative sanktioner for visse tilskudsordninger under Den Europæiske Unions fælles landbrugspolitik

Bekendtgørelse nr. 1426 af 1. december 2023 om grundbetaling m.v. til landbrugere for 2024

Bekendtgørelse nr. 1602 af 28. december 2022 om kundgørelse af Landbrugsstyrelsens kort med senere ændringer

Kombiner tilskud på dit areal

Vores vejledende værktøj giver et overblik over, hvilke tilskud du kan kombinere på samme areal i 2025.

Se, hvilke tilskud du kan kombinere på dit areal 

Status for behandling af ansøgninger

Landbrugsstyrelsen behandler ansøgninger på arealtilskudsordninger.

Se status for sagsbehandlingen

Behandling af personoplysninger

Kontakt

Landbrugsstøtte & Geodata
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk