Modernisering af kvægstalde 2020

Find vejledning, ansøgningsskema m.m. til tilskuddet Modernisering af kvægstalde 2020.

Ordningen Modernisering af kvægstalde 2020 har til formål at reducere miljøpåvirkningen fra kvægsektoren, ved at reducere ammoniakudledningen fra stalden samt styrke bedrifternes levedygtighed, produktivitet og ressourceeffektivitet. Der gives tilskud til bedrifter med mælkeproduktion og slagtekalveproduktion.

Denne ordning er en del af det danske landdistriktsprogram og er medfinansieret af EU.

Status og frister

Lukket for nye ansøgninger
Åben for udbetaling
  • 4. September 2020 til 6. November 2020

    Ansøgningsperiode

Anslået sagsbehandlingstidSagsbehandling af tilsagn er afsluttet Anslået sagsbehandling

Om tilskuddet

Tilsagn om tilskud kan gives til jordbrugere, der ejer eller forpagter en primær jordbrugsbedrift.

Projektet skal gennemføres på din egen eller den forpagtede bedrift, og det er dig som tilsagnshaver, der skal eje investeringen og er ansvarlig for at gennemføre projektet.

Der skal være et årligt arbejdskraftbehov på mindst 830 timer på den jordbrugsbedrift, hvor investeringen foretages. Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 3 i bekendtgørelsen (se fanen: Hvad siger loven).

Ved en primær jordbrugsbedrift forstås en bedrift med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag I til Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde, der ikke har været genstand for forarbejdning eller forædling. Aktiviteter på bedriften vedrørende forberedelse til første salg er omfattet af definitionen.

Vi kan give tilsagn om tilskud inden for følgende tre indsatsområder:

  • Etablering af stald til malkekvæg med tilhørende malkefaciliteter
  • Etablering af stald til malkekvæg
  • Etablering af stald til slagtekalve og/eller småkalve

Der er afsat 21 mio. kr. til indsatsområde 1, heraf er 5 mio. kr. reserveret til økologer, 35 mio. kr. til indsatsområde 2, heraf er 8 mio. kr. reserveret til økologer og 29 mio. kr. til indsatsområde 3, heraf er 7 mio. kr. reserveret til økologer.

Der er i oktober 2020 afsat yderligere midler til ordningen således, at der nu er afsat 62 mio. kr. til indsatsområde 1, heraf er 15 mio. kr. reserveret til økologer, 103 mio. kr. til indsatsområde 2, heraf er 23 mio. kr. reserveret til økologer og 85 mio. kr. til indsatsområde 3, heraf er 21 mio. kr. reserveret til økologer.

Projekter vedrørende ombygning eller totalrenovering af eksisterende staldanlæg kan ikke få tilskud i denne ordning.

Du kan kun indsende en ansøgning om tilsagn om tilskud pr. indsatsområde pr. CVR-nummer, men du kan ikke søge i både indsatsområde 1 og 2.

Du skal vælge én af de tre staldtyper:

  • Sengebåsestald, spaltegulv,
  • Sengebåsestald, fast drænet gulv, eller
  • Dybstrøelsesstald.

Staldtyperne er beskrevet under de obligatoriske elementer til stalden i bilag 1 til bekendtgørelsen.

Hvis der skal indgå flere af staldtyperne i dit projekt, skal én af staldtyperne minimum udgøre 70 % af opholdsarealet i projektet. Det er denne staldtype, du angiver ved ansøgning om tilsagn om tilskud. Opholdsarealet er den del af stalden, som dyrene har kontinuerlig adgang til.

Projektets størrelse angiver du i m2 bruttoareal for stalden. Bruttoarealet kan være fordelt på én eller flere bygninger på samme adresse.

Bruttoarealet opgøres som det areal i stalden, som dyrene har både kontinuerlig og kortvarig adgang til, målt fra ydersiden af ydervægge og fratrukket servicearealer, arealer med malkefaciliteter, foderlade og halmlade.

Det samlede, offentlige tilskud under denne ordning kan udgøre 20 % af de samlede, tilskudsberettigede udgifter til projektet.

Landbrugsstyrelsens tilskud til projekterne under denne ordning finansieres af EU (100 pct.) via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).

For at kunne opnå tilsagn om tilskud må tilskudsgrundlaget i alt højst udgøre 25 mio. kr. for den CVR-registrerede primære jordbrugsbedrift. Hvis du indsender ansøgninger i to indsatsområder, kan det samlede tilskudsgrundlag for ansøgningerne ikke overstige 25 mio. kr.

Formålet med tilskud til nybygning eller tilbygning af kvægstalde, under ordningen om modernisering af kvægstalde 2020, er at reducere ammoniakudledningen fra stalden samt styrke bedrifternes levedygtighed, produktivitet og ressourceeffektivitet.

Hver teknologiløsning i teknologilisten i bilag 2 til bekendtgørelsen består af miljøteknologi, som reducerer udledningen af ammoniak fra stalden. Da dit projekt består af en nybygget stald, jf. bilag 1 til bekendtgørelsen, samt indeholder en af teknologiløsningerne fra teknologilisten i bilag 2, vil projektet understøtte formålet med ordningen.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne - LDP 2020

Sådan søger du

Du skal søge tilskud via Tast selv. 

Læs vejledninger og anden information om ordningen her på siderne, inden du søger.

Tast selv – Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Hvis du som tilsagnshaver ønsker at ændre i projektet i løbet af projektperioden, skal du skriftligt ansøge om det via Tast selv, inden ændringen sker. Det betyder også, at vi ikke kan godkende ændringer med tilbagevirkende kraft.

Du kan søge om disse ændringer:

  • Forlængelse af projektperioden
  • Ændring af projektindholdet

Du skal oprette en kopi af dit ansøgningsskema i Tast selv og rette i dette.

Tast selv – Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Du skal være opmærksom på følgende:

  • Ansøgning om projektændring kan ikke godkendes, såfremt ændringen betyder, at projektet i sin ændrede form ikke ville være blevet prioriteret til tilsagn.
  • Projektet kan højst nedjusteres med 10 % af tilskudsgrundlaget fastsat i tilsagnet.
  • Tilsagnsbeløbet kan ikke forhøjes i forbindelse med en ændring af projektet.
  • Du kan i alt ansøge om ændring af projektindholdet to gange pr. projekt.
  • Ansøgning om ændring af projektindholdet skal være modtaget i Landbrugsstyrelsen senest to måneder før projektperiodens slutdato.
  • Projektets slutdato kan ikke forlænges ud over den 31. december 2024

Prioriteringsscore

Tilsagn om tilskud er givet til projekter som opfylder betingelserne for tilsagn og som har minimum følgende prioriteringsscore og ammoniakreduktion pr. m2 bruttoareal:

Minimumsprioriteringsscore
Indsatsområde Minimum prioriteringsscore (1) Minimum ammoniakreduktion pr. m2 bruttoareal (2)
Indsatsområde 1 - økologer ÷ ÷
Indsatsområde 1 - øvrige ansøgere 2,1596 ÷
Indsatsområde 2 - økologer ÷ ÷
Indsatsområde 2 - øvrige ansøgere 2,6491 6,1
Indsatsområde 3 - økologer  ÷ ÷
Indsatsområde 3 - øvrige ansøgere  ÷ ÷

Note 1: For indsatsområder, hvor der er angivet ÷, opnår alle projekter tilsagn.
Note 2: For indsatsområder, hvor der er angivet ÷, opnår alle projekter med den oplyste minimum prioriteringsscore tilsagn.

Tilsagn om tilskud er givet til din bedrift identificeret ved CVR-nummer. Tilsagnet skal derfor overdrages, hvis det skal afhændes til en anden bedrift (CVR-nummer), som følge af f.eks. salg, skattefri virksomhedsomdannelse eller generationsskifte. Det gælder både i projektperioden og opretholdelsesperioden. Det er ikke muligt at overdrage en ansøgning om tilsagn, hvor Landbrugsstyrelsen endnu ikke har truffet afgørelse om tilsagn.

Ved overdragelse sker der et skifte fra én tilsagnshaver til en anden. Den oprindelige tilsagnshaver, som vi kalder den overdragende tilsagnshaver, skal opfylde alle bekendtgørelsens betingelser for at være tilsagnshaver, helt indtil tidspunktet hvor overdragelsen gennemføres. På det tidspunkt er det den nye tilsagnshaver, som vi kalder den erhvervende tilsagnshaver, der skal opfylde alle betingelser til at være tilsagnshaver.

Vi skal godkende overdragelsen af tilsagn om tilskud før du den gennemføres, og overdragelse kan dermed ikke godkendes med tilbagevirkende kraft.

Det er vigtigt, at du sætter dig ind i reglerne for overdragelse, hvis dit tilsagn skal afhændes til en anden bedrift. Hvis reglerne ikke overholdes kan det nemlig betyde, at tilsagnet om tilskud bortfalder og din virksomhed dermed ikke kan få udbetalt tilskud eller skal tilbagebetale allerede udbetalt tilskud.

Du kan læse om reglerne for overdragelse i henholdsvis projektperioden og opretholdelsesperioden, i vejledningen til ordningen. I vejledningen kan du også læse, hvem du kan overdrage tilsagn om tilskud til og hvordan du ansøger om overdragelse.

Skal du foretage en skattefri virksomhedsomdannelse kan du kontakte Landbrugsstyrelsens økologiadministration på jordbrugskontrol@lbst.dk, for vejledning om, hvordan du skal ansøge om økologicertificering.

Ved ansøgning om overdragelse skal du indsende et udfyldt overdragelsesskema.

Overdragelsesskema til ansøgning om overdragelse

Når du vil søge om udbetaling, skal du søge via skemaet ”Udbetalingsanmodning” i Tast selv.

Tast selv – Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Vejledning om udfyldelse af udbetalingsanmodning

Du skal være særligt opmærksom på, at du skal opbevare dokumentationsmateriale i 5,5 år regnet fra datoen i brevet om slutudbetaling.

Lovgrundlaget for tilskudsordningen modernisering af kvægstalde finder du på retsinformation.dk og på EUR-lex (som er en hjemmeside med EU-regler):

Danske regler (bekendtgørelser)

Bekendtgørelse nr. 355 af 30. marts 2023 om tilskud til modernisering af kvægstalde

Bekendtgørelse nr. 1212 af 2. oktober 2023 om ændring af bekendtgørelse om tilskud til modernisering af kvægstalde

Bekendtgørelse nr. 294 af 20. marts 2024 om ændring af bekendtgørelse om tilskud til modernisering af kvægstalde

Vær opmærksom på, at vi med ændringsbekendtgørelse, Bekendtgørelse nr. 294 af 20. marts 2024 om ændring af bekendtgørelse om tilskud til modernisering af kvægstalde, har præciseret reglerne for overdragelse og obligatorisk digital kommunikation.

EU-regler (forordning)

Europa - Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1305/2013 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Landbrugsreform for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) nr. 1305/2013

Spørgsmål og svar om tilskuddet

Du kan søge tilskud til tre forskellige staldtyper: sengebåsestald med spaltegulv, sengebåsestald med fast drænet gulv og dybstrøelsesstald. Du må gerne kombinere staldtyperne, men hvis du vil opnå tilskud til hele projektet, skal minimum 70 procent af opholdsarealet i stalden være af samme staldtype. 

Du kan dog godt søge tilskud til etablering af et projekt, selvom projektet som helhed fraviger forpligtelsen om, at minimum 70 procent skal være samme staldtype. Men du skal være opmærksom på, at du i det tilfælde kun skal søge og opnå tilsagn om tilskud til den del af stalden, hvor kravet om at mindst 70 procent af opholdsarealet er overholdt. 

Fx: En stald på 1000 m2 bruttoareal fordelt på hhv. 500 m2 sengebåseareal med spaltegulv (opholdsareal), 400 m2 dybstrøelsesareal (opholdsareal) og 100 m2 foderbord/gangarealer, opfylder ikke kravet om, at én staldtype udgør minimum 70 procent af staldens opholdsareal. Spaltegulv udgør 55 procent og dybstrøelsesgulv udgør 44 procent. For at overholde, at minimum 70 procent af projektets opholdsareal udgøres af spaltegulv, må du udover et spaltegulvsareal på 500 m2, etablere et dybstrøelsesareal på 210 m2. Dermed er arealet med spaltegulv større end 70 procent (500 m2/ (500 m2 +210 m2)=70,4 procent). Da hele arealet med foderbord/gangarealer indgår i bruttoarealet (100 m2), kan du i alt ansøge om et bruttoareal på 810 m2. Det vil sige, at du i ansøgningsskemaet skal ansøge om et bruttoareal på 810 m2 og vil få et tilskudsgrundlag ud fra denne størrelse. Du må gerne etablere en stald på 1000 m2, som var udgangspunktet. Du vil dog ikke få tilskud til de 190 m2 du etablerer ud over, hvad du har ansøgt om tilsagn om tilskud til. 

Hvis du vælger at bygge en stald med 1000 m2 bruttoareal, selvom du kun har søgt om tilskud til 810 m2 bruttoareal, vil det ikke påvirke beregningen af forholdet mellem de to typer opholdsarealer, og du kan dermed godt etablere 500 m2 spaltegulvsareal og 400 m2 dybstrøelsesareal som ønsket. I forbindelse med udbetaling undersøger vi, om du har etableret 810 m2 bruttoareal, hvor minimum 70 procent er stald med sengebåsestald med spaltegulv, som du har fået tilskud til, og at du i øvrigt overholder ordningens forpligtelser på de 810 m2 af den totale projektstørrelse. 

Tilføjet 1. september 2020.

Nej.
Ved udfyldelse af ansøgningsskemaet skal du ikke angive adresse for projektet. Du skal angive adressen, hvorpå projektet er gennemført i udbetalingsanmodningen. 

Tilføjet 1. september 2020.

Ja. 
Tilskudsgrundlaget for dit projekt er summen af standardomkostningerne for staldbyggeriet herunder optioner til stalden samt teknologiløsningen.

Tilføjet 1. september 2020.

Det årlige arbejdskraftbehov på mindst 830 timer skal være opfyldt fra ansøgningstidspunktet til udløbet af projektets oprettelsesperiode. 

Tilføjet 1. september 2020.

Det er et kriterie for tilskudsberettigelse, at ansøgeren skal have et arbejdskraftbehov på mindst 830 timer om året fra ansøgningstidspunktet til og med udløbet af projektperioden.

Tilføjet 1. september 2020.

Ja. Du kan godt investere i en tablet. Tabletten skal opfylde samme funktion som PC´en og skal altså modtage registrering fra antennerne og dataene skal kunne aflæses på tabletten.

Tilføjet 12. maj 2021

Indsatsområde 1 og indsatsområde 2, hvor der søges om tilsagn om tilskud til stald til malkekvæg, er kun til malkekvæg, som i bekendtgørelsen er defineret ved malkekøer og kvier, der holdes med henblik på mælkeproduktion. Dermed kan der i disse to indsatsområder ikke gives tilskud til stalde til kødkvæg.

For indsatsområde 3, hvor der søges om tilsagn om tilskud til stalde med småkalve og/eller slagtekalve, må du gerne indsætte kalve fra kødkvæg. Jf. definitionerne i bekendtgørelsen skal kalvene være enten kreaturer på indtil 6 måneder (småkalve) eller kreaturer fra 6 måneder til 2 år, som opfedes med henblik på slagtning (slagtekalve).

Tilføjet 1. september 2020. 

Nej.

Ved valg af en teknologiløsning indeholdende teltoverdækning af gylletank, skal der vælges mellem teltoverdækning til en gylletank under eller lig 33 m i diameter (pakke A) og til en gylletank over 33 m i diameter (pakke B). Der skal vælges én af disse pakker og mindst én teltoverdækning.

Det er fleksibelt, hvilken pakke og hvor mange antal teltoverdækninger, der søges om tilskud til i alt, og det er dermed ikke betinget af størrelsen på den ansøgte stald. 

Ved afsyning vil det blive kontrolleret, at der er installeret det antal teltoverdækninger af den størrelse, der er fastsat i tilsagnet.

Tilføjet 1. september 2020.

Der skal som anført i specifikationerne til teknologiløsningen installeres én mælkemåler pr. malkeplads. 

Der skal installeres en mælkemåler på alle malkepladser, der er til brug for stalden, du søger tilsagn om tilskud til. Det vil sige ved alle malkepladser i de malkefaciliteter, der benyttes af dyrene i stalden du søger om tilskud til.

Der er fleksibilitet omkring, hvor store malkefaciliteter du etablerer, når du får tilskud under indsatsområde 1, og har du i forvejen eksisterende malkefaciliteter med ledig kapacitet, må du gerne benytte de eksisterende malkefaciliteter som supplement til de nyetablerede malkefaciliteter du ansøger om tilsagn om tilskud til. 

Hvis du benytter både de nyetablerede malkefaciliteter samt de eksisterende malkefaciliteter til at malke køerne fra stalden du søger om tilskud til, skal du etablere malkemålere ved alle malkepladser i både de nyetablerede faciliteter og de eksisterende malkefaciliteter.

Hvis du kun benytter de nyetablerede malkefaciliteter til brug for malkekvægene i stalden du søger om tilskud til, skal du installere en mælkemåler på hver malkeplads i disse faciliteter.

Tilføjet 1. september 2020. 

I indsatsområde 1 består de obligatoriske elementer til malkefaciliteter, af følgende:

  • Mælketank med bufferkapacitet, 
  • Malkeanlæg. 

Der kan vælges mellem 3 forskellige former for malkeanlæg: 

  • Malkerobot, hvor der ansøges om et bestemt antal malkerobotter  
  • Malkekarussel, eller
  • Konventionelt malkeanlæg med fast exit. 

Ved malkekarussel og konventionelt anlæg er der ikke krav om et bestemt antal malkepladser. Du skal heller ikke ved ansøgning angive, hvor mange malkepladser du vil etablere. Tilsagnsbeløbet beregnes ud fra antal m2 brutto staldareal. Ved afsyning kontrolleres, at du har etableret malkeanlægget, men ikke hvor mange malkepladser der er. 

At der i ordningen ikke er et minimumskrav for antallet af malkepladser er for at sikre fleksibilitet for ansøgere, der dermed kan etablere malkefaciliteter i den størrelsesorden, der er behov for i forhold til den eksisterende bedrift. 

Tilføjet 1. september 2020. 

Der kan etableres enkeltbokse til kalve på dybstrøelse. Boksene kan indrettes som kalvehytter eller bokse. Boksene kan være til en eller flere kalve.

Tilføjet 1. september 2020. 

Bruttoarealet måles ved åbne staldkonstruktioner til ydersiden af staldens spær. Alt udenfor staldens spær, herunder udhæng og betonplads indgår ikke i bruttoarealet.

Tilføjet 1. september 2020. 

Nej.

Ved fasefodring med kraftfoder, hvor transportredskabet benyttes, opnås en reduktion af ammoniakemissionen ved at forholdet mellem fodertyper kan tilpasses hver boks, hvilket kan give en stor reduktion i råprotein pr. kg tørstof. Fodring med et lavere råproteinniveau pr. kg. tørstof giver et mindre udskillelse af ammonium-N. Det er ud fra dette, at der er beregnet en standardmiljøeffekt for miljøteknologien.

Mælkefodringsudstyr er ikke indfattet i denne teknologi, da der ikke opnås denne samme ammoniakreducerende effekt.

Tilføjet 1. september 2020.

Udvendigt foderbord kan ikke medregnes uanset om det er overdækket eller ej. Bruttoarealet måles fra ydersiden af staldens ydervægge og ved åben staldkonstruktion ved ydersiden af staldens spær.

Tilføjet 1. september 2020.

En malkerobot skal installeres i den nyetablerede stald, der er givet tilsagn om tilskud til.

Tilføjet 1. september 2020.

Aarhus Universitet har beskrevet teknologien i deres rapport angående beregning af standardmiljøeffekter til ordningen. Aarhus Universitet beskriver at drøvtyggermåleren skal være kombineret med en aktivitetsmåler i transponderen. Transponderen skal være placeret i en halsrem, for at give den beregnede miljøeffekt.

Dermed er det ikke muligt at benytte en ankelrem eller bolus. 

Aarhus Universitets rapport, der indeholder beskrivelser af alle miljøteknologier i ordningen kan findes på tilskudsguiden. 

Tilføjet 1. september 2020.

Nej.

Arealet malkerobotten optager må ikke medregnes i bruttoarealet.

Tilføjet 1. september 2020.

Ved tilsagn om tilskud til teknologien Udstyr til automatisk udfodring kan der benyttes en fuldfoderrobot. 
Fuldfoderrobotten skal blande (med indbygget stationær blander) og automatisk udfodre fuldfoder til de enkelte dyregrupper. 

Der skal kunne udfodres med forskellige variationer af foderblandinger og fuldfoderrobotten skal dermed kunne håndtere mindst to slags ensilage og mindst tre slags tørre foderråvarer. 

Ved fuldfoderrobotter, der benytter påslag skal der ved ansøgning angives antallet af påslag, der ønskes tilskud til (dog minimum 5) og den samlede størrelse af påslagene i m3. 
Hvis du vil installere en fuldfoderrobot, der ikke benytter påslag, men gør brug af et foderkøkken, hvor der i stedet for påslag er felter til de forskellige variationer af ensilage og tørre foderråvarer må du gerne det. Her skal du ved udfyldelse af ansøgningsskemaet angive, hvor mange felter til fuldfoder, der er i foderkøkkenet samt det samlede overfladeareal af disse felter i m2. Informationerne omkring felterne i foderkøkkenet skal du i ansøgningsskemaet angive i boksene, hvor man skal udfylde information vedrørende antal af påslag og størrelse af påslag. Desuden gælder specifikationerne vedrørende påslag også for felter i et foderkøkken.

Tilføjet 18. september 2020.

Nej.

I denne ordning kan du få tilskud til staldtyperne/gulvtyperne sengebåsestald med spaltegulv, sengebåsestald med fast drænet gulv eller dybstrøelsesstald.

Tilføjet 1. september 2020. 

Nej. 

Alle obligatoriske elementer i investeringen, hvortil der er givet tilskud, skal være nye. Dermed skal malkecenteret også være nyt.

Tilføjet 1. september 2020.

En ny stald er total nybyg af en stald med ny bund, gulv, og fundament. Det er dermed ikke muligt at få tilskud til etablering af stald på eksisterende fundament eller renovering/ombygning af eksisterende stalde.

Tilføjet 1. september 2020.

Ja.

Tilvalg af optioner (valgfrie elementer) til din stald har ikke en ammoniakreducerede effekt og indgår dermed ikke i standardmiljøeffekten, men til gengæld skal optionerne medregnes i de samlede standardomkostninger for projektet. Da der ikke opnås en større miljøeffekt, men projektet bliver dyrere, vil din omkostningseffektivitet blive lavere ved tilvalg af optioner.

Tilføjet 1. september 2020.

Ja. 

Du må gerne forlænge en eksisterende malkestald. De obligatoriske elementer skal være overholdt og det skal ved afsyning være tydeligt, hvilke malkefaciliteter, der er nye.

Tilføjet 1. september 2020.

Du kan søge tilsagn om tilskud til en sandvasker til sandseparation som option til stalden. 

Hvorvidt gyllen kan leveres til biogas efter sandseparation skal afklares med hhv. leverandøren af sandvaskeren og selve biogasanlægget. 

Tilføjet 1. september 2020.

Nej. 

Malkefaciliteter skal etableres i det nye staldbyggeri. 

Tilføjet 1. september 2020. 

Ja. 

Under indsatsområde 1 kan du søge om tilsagn om tilskud til en malkekvægstald med tilhørende malkefaciliteter. Du kan dermed opnå tilskud til et malkecenter, hvis du etablere en stald. Stalden kan enten være nybyg eller tilbyg til en eksisterende stald. 

For både malkekarrusellen og det konventionelle malkeanlæg gælder, at du får tilskud ud fra størrelsen af bruttoarealet du søger om tilsagn om tilskud til. Tilskuddet til malkefaciliteterne afhænger dermed af størrelsen på din tilbygning. 

I din tilbygning må der gerne være en del med dybstrøelse. Projektet skal blot overholde at minimum 70 % af opholdsarealet skal være af den staldtype fastsat i tilsagnet.

Tilføjet 1. september 2020.

Der kan søges om tilskud til teltoverdækning af en gylletank, hvis man forpagter gylletanken. Man skal dog være opmærksom på, at man skal opretholde og eje/forpagte investeringen ind til tre år efter udbetalingen (hvis man er en SMV). Dermed vil en treårig forpagtningsaftale ikke være tilstrækkelig, da der vil gå mere end tre år fra ansøgningstidspunkt til udløb af opretholdelsesperioden.

Tilføjet 1. september 2020.

Et obligatorisk element for stalden er, at der etableres tagkonstruktion (spær og tagbeklædning). Hvis stalden etableres uden overdækning/tagkonstruktion vil det obligatoriske element ikke være gennemført. Dermed har du/tilsagnshaver ikke opfyldt dine forpligtelser i medfør af reglerne, og vi vil nedsætte dit tilskud ud fra en konkret vurdering af, hvor alvorlig og omfangsrig den pågældende mangel er for blandt andet projektets formål.

Tilføjet 1. september 2020.

Den ændrede ordlyd er en præcisering i forhold til den gældende praksis og betyder derfor ikke noget for tilsagnshaver.

Det gør sig gældende, at når en ansøger er forpligtet efter anden lovgivning, til at investere i en bestemt teknologi eller lignende vil ansøger ikke kunne få udbetalt tilskud til investeringen for at efterleve denne forpligtigelse. Hvis der fx er en eksisterende gylletank, som skal have en fast overdækning efter § 22 i husdyrgødningsbekendtgørelsen, kan man ikke få tilskud til at efterleve denne forpligtigelse. Det afgørende er, om forpligtelsen er en afledt konsekvens af projektets gennemførelse.

Hvis der er tale om en gylletank, som etableres som del af det tilskudsberettiget projekt, og som er omfattet af krav om fast overdækning efter § 22 i husdyrgødningsbekendtgørelsen, er forpligtigelsen til overdækning, en afledt  konsekvens af projektets gennemførelse. Denne overdækning vil i udgangspunktet være tilskudsberettiget.

Tilføjet 27. oktober 2020

I henhold til bekendtgørelsens § 10, nr. 1, er tilsagnshaver forpligtet til at gennemføre projektet med det i tilsagnet anførte m2 bruttoareal. Hvis denne forpligtelse ikke opfyldes, kan Landbrugsstyrelsen efter en konkret vurdering træffe afgørelse om hel eller delvis nedsættelse af tilskuddet, jf. bekendtgørelsens § 19, stk. 1.

Hvis stalden opføres med et mindre bruttoareal, end hvad der fremgår af tilsagnet, vil vi råde til, at der søges om en projektændring. Vi gør i øvrigt opmærksom på, at ansøgning om ændring af projektet skal godkendes af Landbrugsstyrelsen, inden ændringen iværksættes.

Tilføjet 24. maj 2022

Ja.

Du må altid gerne etablere mere end fastsat i tilsagnet. 

Ved etablering af mere bruttoareal end fastsat i tilsagnet skal du sikre, at dine forpligtelser er overholdt for den del af stalden, der er tilskudsberettiget, altså den del af stalden som du har fået tilsagn om tilskud til. Det gælder blandt andet for den tilskudsberettigede del af stalden, at minimum 70 procent af opholdsarealet skal være af den staldtype fastsat i tilsagnet. 

Staldarealet der er tilskudsberettiget, og det areal der etableres herudover, behøves ikke at være opdelt af en mur eller lignende, men kan ligge i direkte tilknytning til hinanden. 

Den valgte teknologiløsning skal som minimum installeres i den tilskudsberettigede del af stalden. Fx. skal der etableres gylleforsuring på et areal svarende til det, der er fastsat i tilsagnet. Hvorvidt man vil installere gylleforsuring i den del af stalden, der bygges udover det tilskudsberettigede, er valgfrit. 

Hvis du installerer en teknologiløsning, hvor der er en kapacitet, skal denne kapacitet som minimum overholdes for størrelsen af projektet, du har fået tilsagn til. Det vil sige, at hvis du får tilskud til en malkekvægstald på 3000 m2 bruttoareal og en teknologiløsning med Overvågning af drøvtygning, brunst og sygdom, skal du installere minimum 120 remme, da det i bekendtgørelsen er specificeret, at man skal installere minimum 1 rem pr. 25 m2 bruttoareal. Hvis du så etablerer en stald på 4000 m2 bruttoareal, altså mere end der er fastsat i tilsagnet, behøves du ikke at købe flere end 120 remme. Ved afsyning vil det blive kontrolleret, at du har indkøbt og ibrugtaget minimum 120 remme, som er minimumskravet ved projektstørrelsen fastsat i tilsagnet. Køerne der bærer remmene behøves ikke opholde sig i den del af stalden, der er søgt om tilskud til, men skal dog opholde sig i det nyetablerede staldbyggeri, hvortil der er givet tilskud til en del af stalden. 

Man må yderligere gerne installere mere teknologi end fastsat i tilsagnet. Hvis du har fået tilsagn om tilskud til én malkerobot, må du gerne etablere mere end den ene malkerobot. Ved afsyning vil det blot blive kontrolleret, at du har indkøbt og installeret én malkerobot.

Tilføjet 1. september 2020. 

Har du fået tilskud til etablering af en malkekvægstald, er du forpligtet til at opretholde projektet i opretholdelsesperioden, herunder at stalden og teknologiløsningen skal anvendes inden for kvægsektoren. Opretholdelsesperioden begynder ved udbetaling af tilskuddet og er tre år for en SMV og fem år, når tilsagnshaver ikke er en SMV. I denne periode må projektet ikke udsættes for en væsentlig ændring, der berører dets art, mål eller gennemførelsesvilkår, og som udgangspunkt skal staldene anvendes i overensstemmelse med rammerne for det indsatsområde, tilskuddet er givet i medfør af.

Tilføjet 1. september 2020.

En projektændring kan ikke godkendes, hvis projektet ændres i en sådan grad at tilskudsgrundlaget nedjusteres med mere end 10 procent. Tilskudsgrundlaget er de samlede standardomkostninger for stalden, optioner til stalden samt for den valgte teknologiløsning. 

Når du har fået tilsagn om tilskud og bygger dit projekt er der mulighed for at du ikke får bygget præcist det antal m2 bruttoareal som fastsat i tilsagnet. Dette vil ikke nødvendigvis medføre, at du får en sanktion for at have bygget et for lille bruttoareal, så længe du har bygget mindst 90 procent af bruttoarealet fastsat i tilsagnet.

Tilføjet 1. september 2020.

Ja.

Der kan søges om ændring af både størrelse på bruttoarealet, teknologiløsning og optioner. Dog kan der ikke ansøges om ændringer, der forhøjer tilskudsgrundet, ændringer hvor du ikke længere ville være prioriteret, eller ændringer der nedjusterer tilskudsgrundlaget med mere end 10 procent. Der kan herudover ikke ændres indsatsområde.

Tilføjet 1. september 2020.

Nej. 

Overdragelse kan alene ske ved salg, bortforpagtning, arv eller generationsskifte af hele jordbrugsbedriften, eller ved generationsskifte af den del af jordbrugsbedriften, hvorpå stalden skal bygges. 

Overdragelser skal anmodes og godkendes hos Landbrugsstyrelsen, og den nye tilsagnshaver skal opfylde kriterier og forpligtelser tillige med den oprindelige tilsagnshaver. Overdragelsen er først gældende, når Landbrugsstyrelsen har godkendt den.

Tilføjet 1. september 2020.

I denne ordning er der øremærket 20 mio. kr. til økologer med henblik på, at tilgodese den økologiske produktion inden for kvæg-sektoren. 
Ansøgere med økologiautorisation søger automatisk om tilskud fra de midler reserveret til økologer, og det er ikke muligt at vælge fra. Såfremt du får tilsagn om tilskud fra midlerne øremærket til økologer, er det et kriterie, at du opretholder økologiautorisationen i hele opretholdelsesperiode. Landbrugsstyrelsen vil kræve tilskuddet tilbagebetalt, hvis dette ikke er tilfældet.

Såfremt der er flere ansøgninger fra økologer end der er øremærkede midler, vil de økologiske ansøgninger med bedst prioritering modtage tilsagn om tilskud fra puljen øremærket økologi. De resterende økologer vil indgå på lige vilkår med konventionelle ansøgere i den resterende pulje. Hvis du som økolog, modtager tilsagn om tilskud fra de midler, der ikke er øremærket økologer, er der ikke et krav om, at du skal forblive økolog indtil opretholdelsesperiodens udløb.

Tilføjet 1. september 2020.

Du skal som landmand sikre dig at din stald overholder den aktuelle lovgivning til enhver tid. 

Hvis du efter at have modtaget tilsagn om tilskud bliver opmærksom på, at du må ændre dit projekt som følge af den ændrede dyrevelfærdslov pr. 1. januar 2021, skal du huske at indsende en anmodning om projektændring. Dette gør du via Tast selv.

Tilføjet 18. september 2020.

I ordningen er der afsat en pulje midler til hvert indsatsområde, og der foretages en prioritering for hvert indsatsområde. Prioriteringen foretages på tværs af staldtyper og teknologiløsninger. 

For hver ansøgning beregnes en omkostningseffektivitet, der benyttes som prioriteringsscore. Både valg af staldtype og teknologiløsning har en indflydelse på denne prioriteringsscore.

Tilføjet 1. september 2020. 

Landbrugsstyrelsen besvarer altid gerne spørgsmål og giver vejledning om reglerne. Landbrugsstyrelsen kan dog ikke give rådgivning eller en forhåndsgodkendelse af projektet. 

Tilføjet 1. september 2020.

Når du søger om at få godkendt en projektændring eller overdragelse af dit tilsagn, kan du som udgangspunkt forvente en afgørelse inden for 3 måneder.
Dog skal du være opmærksom på, at du først kan søge om projektændring, efter du har modtaget et tilsagn og tidligst fra starten af 2021.

Tilføjet 1. september 2020.

Når du modtager notifikationer om, at du har fået ny post angående din ansøgning om tilskud under Modernisering af kvægstalde 2020, står der ved en fejl ´Modernisering af kvægstalde 2018´ i notifikationen. Det skyldes en it-fejl og har ikke nogen betydning for dit tilsagn. Når du åbner brevet, vil der stå, at henvendelsen vedrører ´Modernisering af kvægstalde 2020´.

Tilføjet 1. september 2020.

Kort video om ordningen

Status for behandling af ansøgninger

Landbrugsstyrelsen behandler ansøgninger på projekttilskudsordninger. 

Se status for sagsbehandlingen

Behandling af personoplysninger

Kontakt

EU & Projekt
Tlf: 33 95 80 00
Mail: euogprojekt@lbst.dk