Permanent ekstensivering

Find vejledning, ansøgningsskema m.m. til Permanent ekstensivering

Permanent ekstensivering giver tilskud til, at du kan udtage dine landbrugsarealer med henblik på at reducere påvirkningen af klimaet, mindske kvælstofudledningen samt fremme biodiversiteten.  

Du kan i perioden 2. september - 31. oktober søge Permanent ekstensivering i et særligt skema i

Tast selv

Du kan læse mere om ordningen på denne side, hvor du også kan finde Vejledning om Permanent ekstensivering.

 

Status og frister

Åben for ansøgninger
  • 2. September 2024 til 31. Oktober 2024

    Du kan søge tilsagn og udbetaling af Permanent ekstensivering i ansøgningsperioden.

Anslået sagsbehandlingstidVi forventer, at dit tilskud bliver udbetalt i december 2025.

Om tilskuddet

Du skal eje arealet, som du søger Permanent ekstensivering til. Du skal være ejer af arealet ved tilsagnsperiodens begyndelse, dvs. 1. januar 2025.

Det er et krav, at arealet var et landbrugsareal i perioden 2021-2023. Denne referenceperiode er også grundlag for tilskudssatsens størrelse.

Du kan søge til et sammenhængende areal på mindst 0,3 ha.

Både privatpersoner, private selskaber og driftsformer som fx ApS, I/S, A/S, private fonde, offentlige myndigheder (kommuner, styrelser) samt vandforsyningsselskaber og menighedsråd mv. kan søge tilsagn om Permanent ekstensivering.

 

Vi giver dig tilskud til, at du udtager dit landbrugsareal af driften permanent. Det betyder bl.a., at du ikke må gøde, sprøjte eller omlægge arealer, herunder må arealet ikke jordbehandles. Disse krav gælder permanent.

Tilskudssatsens størrelse afhænger af, hvordan du anvendte dine marker i referenceperioden 2021-2023.

Hvis din mark var anmeldt i Fællesskemaet med en afgrødekode for omdrift i mindst ét år i perioden 2021-2023, vil du som udgangspunkt få udbetalt 82.500 kr./ha.

Hvis din mark ikke har været anmeldt nogen af årene 2021-2023 med en afgrødekode for omdrift, men et eller flere af årene i referenceperioden var anmeldt med en afgrødekode for permanent græs eller plejetilsagn med græs, får du som udgangspunkt udbetalt 35.500 kr./ha.

Du kan se i referencekortet (Referencekort PE 2021-2023), hvor stort et tilskud, du umiddelbart kan forvente at få udbetalt. Bemærk, at referencekortet er vejledende.

Du skal opfylde en række krav i både den 1-årige tilsagnsperiode samt den efterfølgende periode, hvor der tinglyses en servitut med tilsvarende krav.

Du kan søge Permanent ekstensivering til et areal, der har i mindst ét år i perioden 2021-2023 har været et landbrugsareal.

Arealet skal være et sammenhængende areal på mindst 0,3 ha. 

Du kan ikke søge Permanent ekstensivering til et areal, der ved tilsagnsperiodens begyndelse, dvs. 1. januar 2025, var et § 3-areal eller omfattet af tilsagn om f.eks. Økologisk Arealtilskud, Fastholdelse af vådområder mv. Du kan heller ikke søge Permanent ekstensivering til arealer, hvor du i 2025 søger om tilskud fra bioordninger, f.eks. Biodiversitet og Bæredygtighed eller Miljø- og klimavenlig græs. Endelig kan du heller ikke søge Permanent ekstensivering til arealer, der er omfattet af en regulering, forbud eller lignende, som betyder, at du i forvejen hverken må tilføre gødning, pesticider eller omlægge arealet. 

I løbet af tilsagnsperioden og den efterfølgende periode skal du opfylde følgende krav:

  • forbud mod gødskning
  • forbud mod pesticider
  • forbud mod omlægning, herunder jordbehandling dvs. pløjning, harvning mv.
  • forbud mod tilskudsfodring. Du må dog gerne fodre kalve under 6 måneder i kalveskjul.
  • arealet skal henligge som et ekstensivt græs- eller naturareal. Det betyder, at du ikke må anvende arealet til at dyrke afgrøder.
  • arealet skal indgå i et klima- eller vandprojekt, f.eks. etablering af kvælstofvådområde eller lavbundsområde, eller nationale klima-lavbundsprojekter, hvis arealet bliver omfattet af et sådant projekt.
  • der bliver tinglyst en servitut på arealet med de nævnte krav. Landbrugsstyrelsen tinglyser servitutten. Den tinglyste servitut gælder permanent.

 

 

Ordningen Permanent ekstensivering har til formål at give tilskud til at ekstensivere landbrugsarealer med henblik på at reducere udledningen af drivhusgasser, begrænse kvælstofudvaskningen og forbedre biodiversiteten på arealerne.

Finansieret af Den Europæiske Union

Sådan søger du

Du kan søge om Permanent ekstensivering i et særligt ansøgningsskema, som du kan finde i 

Tast selv

Når du søger Permanent ekstensivering, søger du både tilsagn og udbetaling af tilskud. 

Du kan søge Permanent ekstensivering fra 2. september, og fristen for at søge er 31. oktober 2024.

I vejledningen er der en brugerguide til at udfylde ansøgningsskemaet.

 

Når du søger om tilsagn om Permanent ekstensivering i det særlige ansøgningsskema, søger du samtidig om udbetaling af tilskud. Vi forventer, at du får udbetalt tilskuddet i december 2025.

 

Tidslinje

  • 2. september 2024: Ansøgningsrunden åbner
  • 31. oktober 2024: Ansøgningsrunden slutter
  • 1. januar 2025: Tilsagn om Permanent ekstensivering begynder
  • December 2025: Landbrugsstyrelsen begynder udbetaling af dit tilskud
  • 31. december 2025: Tilsagn om Permanent ekstensivering slutter
  • 1. januar 2026: Periode med krav til at opfylde betingelser i tinglyst servitut for arealet begynder. Krav i servitutten gælder permanent, det vil sige også ved ejerskifte.

Du kan læse om bl.a. regler, tilskud og kontrol i 

Vejledning om Permanent ekstensivering 2024

Du kan læse en kort introduktion til ordningen i 

Faktaark for Permanent ekstensivering

 

Spørgsmål og svar om tilskuddet

Rammerne og grundlaget for kompensation giver en høj grad af sikkerhed for, at den kompensation, du modtager for arealerne, er korrekt og ikke senere kan resultere i krav om tilbagebetaling. Vi har desuden udelukket § 3-arealer fra at kunne få tilskud under permanent ekstensivering. 

Endelig er rammerne for denne ordning klarere. Kortgrundlaget er mere præcist angivet, da det alene er arealer, der har modtaget tilskud i referenceperioden, der kan søge tilskud. Dermed er det kun landbrugsarealer, der er omfattet. Er du selv i tvivl om, hvilken registrering dit areal har, kan du spørge kommunen. Er du uenig i en § 3-registrering, kan du bede om en afklaring/udtalelse fra kommunen.

Landbrugsstyrelsen kan ikke sige specifikt, om det har en betydning for vurderingen af din bedrift i skattemæssig sammenhæng, hvis større eller mindre dele af din bedrift omfattes af tilsagn om permanent ekstensivering samt servitut om restriktioner i arealanvendelsen.

Du kan dog læse mere om bl.a. skat i udtagningsprojekter i et faktaark, som Landbrug & Fødevarer har udarbejdet for udtagningskonsulenterne. Det skal understreges, at Landbrugsstyrelsen ikke har været med i udarbejdelsen af faktaarket.

 Fakta om økonomi og skat i vand- og udtagningsprojekterne

Der henvises til Skattestyrelsen, hvis du ønsker en afklaring af, hvad der specifikt vil gælde for netop din ejendom.

Du er undtaget fra kravet om at udså en vårafgrøde på arealer, hvor du har haft efterafgrøder, hvis du søger Permanent ekstensivering på arealet. Det vil sige, at du godt kan søge tilsagn om Permanent ekstensivering til arealer, hvor der var efterafgrøder i efteråret 2024 og samtidig opfylde betingelserne jf. efterafgrødereglerne.

Vi er klar over, at det kan det få betydning for mulighederne for udvidelse af nærliggende husdyrbrug, hvis arealerne udvikler sig til § 3-natur.

Der arbejdes sammen med Miljøministeriet på at finde en løsning på dette. Vi vil informere nærmere om det, når der er fundet en afklaring.

Der bliver tinglyst en servitut, så forbud mod brug af gødning og pesticider samt forbud mod jordbearbejdning opretholdes permanent.

Det vil være en forudsætning for tilsagn, at du accepterer, at den permanente ekstensivering bliver tinglyst.

Det er Landbrugsstyrelsen, der tinglyser servitutten. Landbrugsstyrelsen betaler også for tinglysningen.

Umiddelbart vil arealer, der bliver omfattet af Permanent Ekstensivering, fortsat være landbrugsarealer. Hvis arealer på et senere tidspunkt gror ind i en tilstand som skov eller natur, kan det dog have betydning for bedriftens status som landbrugsejendom.

Landbrugspligten er en ejerskabsbegrænsning frem for en anvendelsesbegrænsning, som reguleres af lov om landbrugsejendomme. Det betyder, at loven ikke regulerer, hvad der må dyrkes på en landbrugsejendom, men derimod regulerer bopælspligten på en landbrugsejendom og hvem som må eje en landbrugsejendom.

Vurderingsstyrelsens ændring af ejendommens vurderingskategori medfører ikke, at ejendommens notering som landbrugsejendom i matriklen kan ændres. Det er fortsat landbrugslovens hovedprincip, at ejendomme over 2 ha er noteret som landbrugsejendom.

Dermed vil en permanent ekstensivering eller Vurderingsstyrelsens ændring af vurderingskategori ikke kunne føre til ophævelse af landbrugspligten.

Vurderingsstyrelsen har dog vejledende skrevet følgende:

”For at blive kategoriseret som en landbrugsejendom efter de nye regler (fra 2024), kræver det, at der skal foregå landbrugsdrift af et vist omfang på ejendommen.

Det kan være ejendomme med agerjord til erhvervsmæssig dyrkning af afgrøder eller erhvervsmæssig husdyrproduktion. Til landbrugsmæssig produktion hører også gartnerier, planteskoler, frugtplantager, dambrug og pelsdyrproduktion.

Selv om en ejendom på to hektar er noteret som en landbrugsejendom efter reglerne i landbrugsloven, har udviklingen i landbruget gjort, at ejere af mindre landbrugsejendomme ofte ikke anvender ejendommen med hovedfokus på landbrug. Ofte bliver mindre landbrugsejendomme i stedet brugt til fritids- og hobbyformål og jorden til haveanlæg, søer eller folde til hobbydyr. Sådanne ejendomme vil fremover blive kategoriseret som ejerbolig, da de primært bliver brugt til boligformål snarere end til landbrugsdrift.”

Behandling af personoplysninger

Kontakt

Landbrugsstøtte & Geodata
Tlf: 33 95 80 00
Mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk