Ekspertgruppe: Vi skal øge lodsejernes incitament til at deltage i lavbundsprojekter

23-08-2023

Der bør sikres faste og attraktive skatteforhold i forbindelse med udtagning af lavbundsjorder. Sådan lyder én ud af 12 konkrete anbefalinger fra ekspertgruppen for udtagning af lavbundjorder. Anbefalingerne skal bl.a. gøre det lettere for lodsejere at deltage i lavbundsprojekter.

Tirsdag kunne ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder præsentere første delrapport, der indeholder 12 anbefalinger til, hvordan vi i Danmark kan lykkes med at udtage mest mulig lavbundsjord hurtigst muligt.

Tre af de centrale anbefalinger i rapporten handler om at øge lodsejernes incitament til at deltage i lavbundsprojekter. Projekterne gennemføres hovedsageligt på områder, der er ejet af private lodsejere, og samtidig er projekterne baseret på frivillighed. Lodsejere kan altså frit vælge, om de vil deltage i et projekt eller ej.

Ekspertgruppen opstiller følgende anbefalinger for at få flere lodsejere til at deltage i lavbundsprojekter:

  • En kommende CO2e-regulering (grøn skattereform) bør ligestille eksisterende og fremtidige lavbundsprojekter.
  • Der bør sikres faste og attraktive skatteforhold i forbindelse med udtagning af lavbundsjorder.
  • Lodsejeres mulighed for at anvende udtagningskonsulenter bør styrkes.

Afklaring af kommende klimareguleringsmodel

Det bør sikres, at lodsejerne ikke påvirkes negativt af en kommende klimaregulering på udledninger fra lavbundsjordene, hvis de allerede har udtaget deres lavbundsarealer. Samtidig bør det sikres, at der med en aftale om en CO2e-regulering tilskyndes til handling, og at lodsejere ikke får incitament til at vente med at udtage deres jorder. Naturligt forekommende metanudledninger fra vådlagte lavbundsjorder skal desuden ikke pålægges en kommende CO2e-regulering.

Faste og attraktive skatteforhold 

Ejendomme, der indgår i lavbundsprojekter skal have mulighed for at fastholde en lav ejendomsbeskatning, f.eks. ved at indgå i en ny naturkategori eller indgå i en overgangsordning. Ejendomsavancebeskatningen afskaffes for matrikler, som sælges eller ekstensiveres i forbindelse med et lavbundsprojekt. Hvis ikke ejendomsavancebeskatningen kan afskaffes, indføres der alternativt forhøjet bundfradrag på betaling af ejendomsavance ved indgåelse i lavbundsprojekter. Der udarbejdes en vejledning, som beskriver de skattemæssige forhold ved udtagning af lavbundsjorder.

Større rolle til udtagningskonsulenter

Udtagningskonsulenternes rolle bør udvides, herunder afsættelse af yderligere midler. Det skal desuden sikres, at lodsejere kan anvende udtagningskonsulenter gennem hele projektet. Indsatsen skal understøtte udtagningsindsatsen gennem aktiv informations- og rådgivningsindsats, f.eks. med bedriftsrådgivning, faglige nyheder og ERFA-grupper. Indsatsen kan prioriteres i forhold til særlige lodsejergrupper og områder med særlige udtagningspotentialer.

Delrapporten indeholder samtidig anbefalinger til at understøtte kommunernes og Naturstyrelsens udtagningsindsats, til justering af styrelsernes tilskudsordninger samt til at undgå negativt samspil mellem tilskudsordninger.

Du kan læse hele delrapporten på Udtagning.dk

Fakta:

  • Der er med Landbrugsaftalen fra 2021 fastsat en ambition om at udtage 100.000 hektar lavbundsjorder inkl. randarealer i 2030.
  • Som en del af Landbrugsaftalen blev der samtidig nedsat en ekspertgruppe for udtagning af lavbundsjorder, som fik til opgave at udarbejde to delrapporter i løbet af 2023 med henblik på blandt andet at komme med konkrete anbefalinger til at realisere ambitionen om at udtage 100.000 hektar lavbundsjorder inkl. randarealer i 2030.
  • Første delrapport fokuserer på at udtage så mange hektar lavbundsjorder og randarealer som muligt, her­under sikre afløb for de afsatte midler til lavbundsindsatsen. Nu venter arbejdet med anden delrapport, som ekspertgruppen skal aflevere inden udgangen af 2023.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en mail til euogprojekt@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.