Med Landbrugsaftalen er to arbejdsgrupper nedsat med formålet af afhjælpe barrierer og dermed understøtte fremdriften i indsatsen for udtagning af kulstofrige lavbundsjorder: "Ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder" og "Taskforce for udtagning af kulstofrige lavbundsjorder og de kollektive virkemidler". Gruppernes formål og medlemmer kan du læse mere om her.

Ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder

Ekspertgruppen er sat i verden for at udarbejde løsningsforslag til barrierer for udtagningsindsatsen. Konkret udarbejdes to rapporter, hvor den første leverer operationelle og implementerbare anbefalinger med fokus på at udtage mest muligt lavbundsjord hurtigst muligt.

Den første rapport blev publiceret d. 22. august 2023 og kan læses her:

12 anbefalinger til at udtage mest muligt kulstofrig lavbundsjord hurtigst muligt. Afrapportering fra ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjord. Delrapport 1.

Den anden rapport blev publiceret d. 2. februar 2024 og kan læses her:

Potentiale og planlægning for udtagning af kulstofrige lavbundsjorder med større klimaeffekt. 12 nye anbefalinger fra ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder. Delrapport 2.

Den indeholder en genberegning af arealpotentiale til udtagning og påviser yderligere potentiale til udtagning, og anbefalinger om planlægning der understøtter udtagning af lavbundsarealer og stor klimaeffekt, anbefalinger om helhedsorienterede og synergiskabende udtagningsprojekter, samt om udtagningsindsatsen fremadrettet og genbesøg af landbrugsaftalen. Opgørelserne i rapporten er lavet før klimafremskrivningen 2024.

Ekspertgruppen består af medlemmer fra universiteter og medlemmer med indgående kendskab til konkrete og praktiske udfordringer relateret til udtagning af lavbundsjorder. Medlemmernes kompetencer og erfaringer dækker bredt, bl.a. indenfor tilskudsadministration, lodsejerforhold samt landbrugs- og miljømæssige dimensioner af udtagning af lavbundsjorder. 


I januar var ekspertgruppen på felttur til Vejle Ådal, hvor de fik noget lavbund under fødderne. 

Ekspertgruppens medlemmer:

  • Johannes Lundsfryd Larsen (Formand), Borgmester Middelfart Kommune
  • Mogens Humlekrog Greve, Professor og sektionsleder, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
  • Jakob Vesterlund Olsen, Seniorrådgiver, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet
  • Jørgen Primdahl, Professor, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Købehavns Universitet
  • Anne Kristine Munk Mouritsen, Landinspektør
  • Karen Poulsen, Specialkonsulent, Naturstyrelsen
  • Rikke Thomle-Andersen, AC-tekniker, Miljøstyrelsen
  • Jesper Graversen, Teamleder, Landbrugsstyrelsen
  • Jytte Gad Lauridsen, Teknik- og Miljødirektør, Rebild Kommune
  • Jesper Hansen, Sekretariatsleder, Limfjordsrådet
  • Irene Asta Wiborg, Miljøchef, SEGES Innovation
  • Søren Hermansen, Direktør, Energiakademiet

Taskforce for udtagning af kulstofrige lavbundsjorder og de kollektive virkemidler

Taskforcen skal finde løsninger på barrierer for en hurtig og effektiv udrulning af lavbundsindsatsen og de kollektive virkemidler bredt set. Medlemmerne har projektnær erfaring samt kendskab og kompetencer til at løse projektnære udfordringer. Blandt taskforcens opgaver er:

  1. At prioritere udfordringer, så de vigtigste bliver løst først.
  2. At formidle udfordringer og anbefale løsninger til de rette instanser, herunder Fødevareministeriet eller interesseorganisationer.

Taskforcens nuværende liste med løsninger på udpegede barrierer kan læses her:

Oversigt over løsninger på barrierer for permanent udtagning fra taskforcen for udtagning af kulstofrige lavbundsjorder og de kollektive virkemidler.

Listen opdateres løbende, som løsninger implementeres eller som taskforcen måtte identificere nye barrierer for lavbundsindsatsen og de kollektive virkemidler bredt set.

Referater fra møder i taskforcen kan findes nederst på siden.

Taskforcens sekretariat deles mellem Kommunernes Landsforening og Landbrugsstyrelsen. Følgende organisationer er repræsenteret i taskforcen:

  • Kommunernes Landsforening 
  • Kommuner med lavbundsprojekter 
  • Landbrug & Fødevarer 
  • SEGES Innovation, herunder udtagningskonsulenter
  • Miljøstyrelsen 
  • Naturstyrelsen
  • Landbrugsstyrelsen  

Gunilla Ørbech - Kommunernes Landsforening

Politisk og faglig konsulent i KL og uddannet biolog. Arbejder primært med udtagningsindsatsen, kollektive virkemidler, grøn omstilling af landbrugssektoren, klimatilpasning og spildevand. 

Susanne Mortensen - VOS sekretariatet

Projektleder i Limfjordssekretariatet (VOS sekretariatet). Beskæftiger sig med udtagningsindsatsen, herunder vådområder og lavbundsprojekter. Har fokus på koordinering og samarbejde mellem aktører.

Jannik Seslef - Assens Kommune

Ansat som projektleder i Assens Kommune med erfaring fra en lang række forundersøgelses- og realiseringsprojekter under vådområde- og lavbundsordningen.

Jan Pedersen - Varde Kommune

Fagleder for Vandmiljø i Varde Kommune og uddannet ingeniør. Projektleder for naturgenopretningsprojekter, både vandløbs- og lavbundsprojekter. Primære arbejde er de hydrauliske modeller og anlægsmæssige tiltag.

Mikael Strandbygaard - Landbrug & Fødevarer

Chefkonsulent i område for Miljø. Arbejder med de politiske rammer for udtagning af lavbundsjord og øvrige kollektive virkemidler.

Irene Wiborg - SEGES Innovation
Souschef Planter & Miljø og Miljøchef på SEGES Innovation. Beskæftiger sig med at finde løsninger for et optimalt samspil med vandmiljø, klima, natur og landbrug i det åbne land. 

Simon Rosendahl Bjorholm - SEGES Innovation

Landskonsulent og projektleder for indsatsen med udtagningskonsulenterne.

Mikael Kirkhoff Samsøe - VKST

Afdelingsleder i miljøafdelingen i VKST (rådgivningsvirksomhed). Arbejder som udtagningskonsulent med fokus på klima-lavbund, minivådområder og vådområdeprojekter. Bindeled mellem lodsejer og myndighed.

Kristine Mulbjerg - Miljøstyrelsen

Funktionsleder i Tilskud, Miljøstyrelsen. Uddannet biolog, arbejder primært med administration af tilskudsordninger inden for udtagning (Klima-Lavbund, Lavbund og N-vådområder).

Kjeld Lundager Jørgensen - Naturstyrelsen

Projektleder ved Naturstyrelsen Himmerland med fokus på at identificere mulige klima-lavbundsprojekter, efterfølgende projektere og gennem forhandling føre dem frem til realisering. 

Henrik Vest Sørensen - Naturstyrelsen

Teamleder i Naturstyrelsens enhed for Naturprojekter, som understøtter projektledernes arbejde med klima-lavbundsprojekter. Vi skaber rammerne for arbejdet gennem vidensdeling og med samarbejde på tværs af aktører. 

Sanne Lisby Eriksen - Landbrugsstyrelsen

Fuldmægtig i Landbrugsstyrelsen. Beskæftiger sig med udtagningsindsatsen relateret til miljø, natur og klimaprojekter, herunder jordfordeling og lodsejernes incitament til at deltage.

Referat fra 1. møde d. 21. juni 2022

Referat fra 2. møde d. 27. september 2022

Referat fra 3. møde d. 24. januar 2023

Referat fra 4. møde d. 20. marts 2023

Referat fra 5. møde d. 10. maj 2023

Referat fra 6. møde d. 8. juni 2023

Referat fra 7. møde d. 23. august 2023

Referat fra 8. møde d. 30. november 2023